jak superfoods wpływają na zdrowie

Terminem Superfoods określa się żywność o bardzo korzystnym dla zdrowia działaniu, obfitującą we wszystkie cenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały – zapewniającą zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

To także żywność bogata w antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze wykazujące niezwykle wysoką skuteczność w walce z wolnymi rodnikami. A wolne rodniki to bezpośrednia przyczyna starzenia się organizmu. Mało tego antyoksydanty stanowią także doskonałą profilaktykę antynowotworową.
Warto zatem spożywać produkty posiadające bardzo duże dawki przeciwutleniaczy. Dzięki włączeniu ich do swojej diety jesteśmy w stanie znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowań na niektóre typy nowotworów oraz skutecznie opóźnić pojawienie się pierwszych widocznych oznak starzenia naszego organizmu.

Oto 20 produktów o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym:

  1. Jagody Goji – bogate w witaminy C, B2, A, żelazo, selen i inne przeciwutleniacze, a także białka.
  2. Nasiona Chia – źródło omega-3, błonnika, białka, oraz różnych minerałów takich jak wapń, magnez i żelazo.
  3. Kakao – zawiera antyoksydanty zwane flawonoidami, które pomagają w poprawie nastroju i ochronie serca.
  4. Kurkuma – znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, głównie dzięki kurkuminie.
  5. Jagody Acai – te małe jagody są bogate w antyoksydanty, aminokwasy, błonnik, kwasy tłuszczowe omega, witaminy i minerały.
  6. Quinoa (komosa ryżowa) – pełne źródło białka, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, a także jest bogata w błonnik, magnez, B-witaminy, żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminę E i różne korzystne antyoksydanty.
  7. Spirulina – alga bogata w białko i żelazo, a także w witaminy B, beta-karoten i inne minerały.
  8. Zielona herbata – znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, wspomaga odchudzanie, a także może pomagać w zapobieganiu chorobom serca i niektórym nowotworom.
  9. Awokado – źródło zdrowych tłuszczów, błonnika oraz witamin E, K, C i B-6.
  10. Brokuły – doskonałe źródło witamin K i C, a także błonnika, potasu, żelaza i więcej, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego.
  11. Orzechy Pecan – Bogate w tłuszcze jednonienasycone i witaminę E, wspomagają redukcję wolnych rodników oraz obniżają poziom złego cholesterolu.
  12. Żurawina – Zawiera dużo witaminy C i flawonoidów, wspiera układ moczowy, działa antybakteryjnie i wspomaga krążenie krwi.
  13. Imbir –  jest szeroko ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwwymiotne. Dodatkowo jest znany z korzystnego wpływu na trawienie oraz zdolności do łagodzenia bólu, szczególnie bólu stawów i mięśni. Imbir może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wspierać układ odpornościowy dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym.
  14. Daktyle – to bogate źródło błonnika, co pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i może przyczynić się do poprawy poziomu cholesterolu. Są również dobrym źródłem naturalnych cukrów, co czyni je świetnym, zdrowym sposobem na zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Ponadto daktyle zawierają znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza, i witamin z grupy B, co czyni je wartościowym składnikiem odżywczym.
  15. Pistacje – Są źródłem białka, wapnia, magnezu, luteiny i zeaksantyny, które wspierają zdrowie oczu.
  16. Czarna porzeczka – Wysoka zawartość witaminy C, rutyny, witamin z grupy B i minerałów, działa antyrakowo i detoksykująco.
  17. Śliwki – Pomagają w prewencji raka jelita grubego dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
  18. Soczewica – Świetne źródło białka roślinnego, zawiera taniny o działaniu antynowotworowym.
  19. Czarne jagody – Działają przeciwbiegunkowo, przeciwwirusowo, uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają nowotworom.
  20. Czosnek – Naturalny antybiotyk, który również skutecznie działa przeciwnowotworowo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *