Tofucznica z grillowanymi pomidorkami
Tofucznica z grillowanymi pomidorkami to jedna z moich ulubionych propozycji wytrawnego wegańskiego śniadania na ciepło. Można ją przyrządzać z różnymi dodatkami, co pozwala się nią nie znudzić.
Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest także bogate w żelazo i wapń. Regularne spożywanie tofu może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz podniesienia poziomu dobrego cholesterolu (HDL).
A w kuchni wegańskiej ma wszechstronne zastosowanie.
Składniki (dla 2-3 osób)
- 2 kostki tofu naturalnego 180 gr
- olej (1 łyżka), oliwa (1 łyżeczka)
- pomidorki koktajlowe 12-16 sztuk
- szczypiorek – kilka pędów lub 1/2 pęczka jeśli lubisz więcej
- mleko roślinne niesłodzone (sojowe lub owsiane) – ok 120-150 ml
- przyprawy: wędzona papryka (1/2 łyżeczki), drożdże nieaktywne (2 łyżeczki), sól Kala Namak (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), pieprz, sól morska (lub himalajska lub sos sojowy) do smaku
Sprzęt kuchenny:
- patelnia średnia ok 24 cm średnicy
- patelnia mała
- drewniana łopatka do tofucznicy, łopatka lub łyżka do pomidorków
- deska, nóż
Wykonanie
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i wymieszać z oliwą w miseczce (można dorzucić łyżeczkę ziół np. oregano). Rozgrzać małą patelnię, ułożyć pomidorki przekrojoną częścią do spodu i „smażyć” nie mieszając przez kilka minut. Delikatnie obrócić pomidorki i zdjąć patelnię z palnika.
Na dużej patelni rozgrzać olej, tofu rozdrobnić palcami (lub rozgnieść widelcem w miseczce), wrzucić na patelnię, a następnie smażyć na średnim ogniu kilka minut aż lekko zbrązowieje, wsypać przyprawy, przemieszać, po minucie wlać mleko roślinne, zamieszać i dusić do czasu aż mleko wyparuje.
Na talerze rozłożyć tofucznicę i pomidorki, posypać szczypiorkiem
Porady
- tofu lepiej jest smażyć na oleju o delikatnym smaku, bo oliwa może być zbyt wyrazista,
- dodanie mleka a nawet niesłodzonej śmietanki roślinnej nadaje tofucznicy wyjątkowej kremowości. Jednak zamiast mleka roślinnego można użyć też wody,
- kurkuma nadaje tofu ładny, żółty kolor ale lepiej uważać, żeby nie przesadzić z ilością,
- jeśli użyjesz tofu wędzonego to pomiń dodatkową sól i sos sojowy,
- tofucznicę możesz podać także ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi,
- jeśli lubisz, możesz ją rozłożyć na kawałkach chleba – jako kanapki z tofucznicą.