tofucznica z pomidorkami

Tofucznica z grillowanymi pomidorkami

Tofucznica to jedna z moich ulubionych propozycji wytrawnego wegańskiego śniadania na ciepło. Można ją przyrządzać z różnymi dodatkami, co pozwala się nią nie znudzić.

Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest także bogate w żelazo i wapń. Regularne spożywanie tofu może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz podniesienia poziomu dobrego cholesterolu (HDL).

A w kuchni wegańskiej ma wszechstronne zastosowanie.

Składniki (dla 2-3 osób)
  • 2 kostki tofu naturalnego 180 gr
  • olej (1 łyżka),  oliwa (1 łyżeczka)
  • pomidorki koktajlowe 12-16 sztuk
  • szczypiorek – kilka pędów lub 1/2 pęczka jeśli lubisz więcej
  • mleko roślinne niesłodzone (sojowe lub owsiane) – ok 120-150 ml
  • przyprawy: wędzona papryka (1/2 łyżeczki), drożdże nieaktywne (2 łyżeczki), sól Kala Namak (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki), pieprz, sól morska (lub himalajska lub sos sojowy) do smaku
Sprzęt kuchenny:
  • patelnia średnia ok 24 cm średnicy
  • patelnia mała
  • drewniana łopatka do tofucznicy, łopatka lub łyżka do pomidorków
  • deska, nóż
Wykonanie

Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i wymieszać z oliwą w miseczce (można dorzucić łyżeczkę ziół np. oregano). Rozgrzać małą patelnię, ułożyć pomidorki przekrojoną częścią do spodu i “smażyć” nie mieszając przez kilka minut. Delikatnie obrócić pomidorki i zdjąć patelnię z palnika.

Na dużej patelni rozgrzać olej, tofu rozdrobnić palcami (lub rozgnieść widelcem w miseczce), wrzucić na patelnię, a następnie smażyć na średnim ogniu kilka minut aż lekko zbrązowieje,  wsypać przyprawy, przemieszać, po minucie wlać mleko roślinne, zamieszać i dusić do czasu aż mleko wyparuje.

Na talerze rozłożyć tofucznicę i pomidorki, posypać szczypiorkiem

Porady
  • tofu lepiej jest smażyć na oleju o delikatnym smaku, bo oliwa może być zbyt wyrazista,
  • dodanie mleka a nawet niesłodzonej śmietanki roślinnej nadaje tofucznicy wyjątkowej kremowości. Jednak zamiast mleka roślinnego można użyć też wody,
  • kurkuma nadaje tofu ładny, żółty kolor ale lepiej uważać, żeby nie przesadzić z ilością,
  • jeśli użyjesz tofu wędzonego to pomiń dodatkową sól i sos sojowy,
  • tofucznicę możesz podać także ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi,
  • jeśli lubisz, możesz ją rozłożyć na kawałkach chleba – jako kanapki z tofucznicą.

tofucznica

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *