Makaron ze szparagami
Wiosna to czas na szparagi.
Ten królewski wręcz składnik dań jest nie tylko pyszny, ale i pełen wartości odżywczych.
Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis na makaron ze szparagami z kremowym pesto. To idealny, lekki a dzięki orzechom także pożywny posiłek, który zachwyci Wasze kubki smakowe
Składniki
- 250 g makaronu pszennego, pełnoziarnistego lub bezglutenowego np. kukurydzianego (np. spaghetti lub tagliatelle)
- 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych przez noc w wodzie
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- Skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Dodatkowa bazylia i skórka z cytryny do dekoracji
Wykonanie
W blenderze ręcznym zmiksuj namoczone (odsączone) orzechy nerkowca, sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, listki bazylii, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Blenduj aż powstanie gładkie pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Szparagi umyj, obetnij końcówki szparagów, obierz delikatnie obieraczką do warzyw i pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, wrzuć szparagi, podsmażaj- duś na patelni kilka minut. Jeśli lubisz bardziej ugotowane szparagi możesz podlać je kilkoma łyżkami wody i poczekać aż odparuje. Kilka kawałków szparagów odłóż do dekoracji. Do szparagów na patelni dodaj przygotowane pesto i delikatnie podgrzej.
W międzyczasie zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente.
Do pesto i szparagów na patelni dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Podawaj udekorowane szparagami, świeżo mielonym pieprzem, skórką cytryny.
Porady
- Możesz całość posypać płatkami drożdżowymi lub wegańskim parmezanem a także tartym wegańskim serem
- Szparagi są delikatne, dlatego makarony bezglutenowe białkowe jak i pełnoziarniste mniej pasują do tego dania. Jeśli chcesz użyć makaronu bezglutenowego, to wybierz kukurydziany.
- W tym przepisie możesz też pominąć pesto i przygotować makaron z samymi szparagami duszonymi-smażonymi na oliwie. W tym wypadku dodaj 1-2 łyżki oliwy więcej.
Więcej przepisów na pyszne wegańskie dania znajdziesz TUTAJ.