Przepis na hummus
Hummus to wegański klasyk kuchni bliskowchodniej. Najlepszy przepis na hummus jest zarazem najprostszy!
Klasyczny hummus to ugotowana ciecierzyca, prażony sezam lub pasta tahini, do tego cytryna i oliwa.
W czym tkwi sekret na przepis?
Aby hummus wyszedł naprawdę dobry potrzebujemy po prostu najlepszej jakości składników. Użyta ciecierzyca musi mieć po ugotowaniu lub odsączeniu ładny zapach i regularny kształt. Niestety te z puszki często nie spełniają tego warunku. Podobnie pasta tahini. Wybierajcie dobre tahini, które jest kremowe, jasne (oznacza, że sezam był optymalnie podprażony), delikatne i łagodne w smaku.
Jeśli ciecierzyca po otwarciu puszki nie ma najładniejszego zapachu, a tahini jest gorzka – hummus nie wyjdzie najlepszy.
Składniki:
- 220-300 g ugotowanej ciecierzycy (puszka lub słoik lub ok. 150 g suchej, namoczonej i ugotowanej w osolonej wodzie)
- 3-5 dużych łyżek pasty tahini
- sok z 1/2 – 1 cytryny, sól, woda gazowana
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- do podania: oliwa, natka pietruszki, suszona papryka
- dodatki opcjonalne: chleb pita lub tortilla, marynowana ciecierzyca, świeże warzywa w słupkach, pieczone plastry bakłazana, pestki granatu, marynaty – papryczki pepperoni, oliwki, kapary, marynowana marchewka
Wykonanie:
Ciecierzycę zblendować bardzo dokładnie blenderem ręcznym lub utrzeć w blenderze do miksowania.kieliochowy. W trakcie miksowania można dolewać wodę, jeśli ciecierzycy jest zbyt gęsta i macie problem z miksowaniem.
Woda gazowana nadaje hummusowi wyjątkowej puszystości i aksamitności. Można dodać ją już na początku, ale koniecznie także na samym końcu.
Gdy ciecierzyca jest już dobrze zblendowana, dodać tahini, sok z cytryny (1-3 łyżki) i starty ząbek czosnku. Zblendować ponownie. Na koniec dodać 3-4 łyżki wody gazowanej – można wymieszać energicznie łyżką lub także zblendować
Porady
- Jeśli chcecie użyć prażonego sezamu należy go wcześniej utrzeć na pastę w blenderze.
- Używając blendera ręcznego do miksowanej ciecierzycy wprowadza się powietrze, co nadaje paście kremowej konsystencji.
- Do hummusu można dodać i zblendować np. suszone pomidory i upieczonego wcześniej i obranego ze skórki pomidora (wyjdzie hummus pomidorowy), upieczoną i obraną ze skórki paprykę (hummus paprykowy) lub ugotowany burak (hummus z burakiem)
- Marynowana ciecierzyca – odsączona ciecierzycę zalać w pojemniku do przechowywania żywności sokiem z 1 cytryny, paroma łyżkami oliwy, dodać 1-2 obrane ząbki czosnku i 2-3 gałązki z natką pietruszki, oprószyć solą, zamknąć i schować w lodówce. Dobra już za kilka godzin, ale także po 2-3 dniach
- Ilość tahini zależy od osobistych preferencji ale i smaku samej pasty – dlatego dodajcie najpierw mniejszą ilość i po spróbowaniu możecie zdecydować aby dodać więcej.
- Ilość soku z cytryny zależy od indywidualnego smaku ale i jakosci samego owoce – cytryna może byc mniej lub bardziej kwaśna.
- Hummus można posypać przyprawą typu zatar – otrzymamy wówczas hummus w stylu żydowskim
Spróbuj najlepszego przepisu na hummus i podziel się efektem w komentarzu!
Więcej przepisów wegańskich znajdziesz TUTAJ