wegańskie śniadania weganowo

Każdy dzień zaczyna się od decyzji – co zjeść na śniadanie? Ten pierwszy posiłek ma moc określenia tonu dla całego dnia. Wybierając dobre wegańskie śniadanie zapewniasz sobie dawkę witamin i minerałów oraz roślinnego białka, które są fundamentem zdrowej diety.

Śniadanie to nie tylko pożywny posiłek, ale także okazja, by cieszyć się różnorodnością smaków, które natura ma do zaoferowania

To także szansa na dostarczenie organizmowi składników odżywczych, które będą napędzać Cię przez cały poranek.

Niezależnie od tego, czy wolisz coś słodkiego czy wytrawnego, coś na ciepło czy pełnego owoców, kanapki czy sałatki, to mam dla Ciebie inspiracje, które zrewolucjonizują Twoje poranki!

 

Na Słodko

weganskie sniadania na slodko weganowo

  • Owsianka z owocami  i masłem orzechowym To klasyczne wegańskie śniadanie, które daje nieskończoną możliwość modyfikacji. Na 1 osobę użyj 3-4 łyżek płatków owsianych. Płatki zalej mlekiem roślinnym i gotuj chwilę do miękkości. Do gotującej się owsianki możesz dodać różne orzechy, suszone daktyle czy morele, mrożone owoce. Ugotowaną, gęstą wyłóż do miseczki i podaj z wegańskim jogurtem naturalnym lub owocowym, świeżymi owocami np. bananami, malinami czy jagodami, polej masłem orzechowym lub syropem z agawy, posyp startym, organicznym kakao.
  • Bananowe pankejki Miękkie i naturalnie słodkie placuszki z dojrzałych bananów to świetny sposób, by rozpocząć dzień od deseru, który jest jednocześnie zdrowy. Możesz podać je z sosem orzechowym, świeżymi owocami i wegańskim jogurtem ale też domową konfiturą, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Nie zapomnij też o szklance soku
  • Owocowy serek. Tofu zmiksuj z sokiem cytryny i bananem, dodaj jogurt kokosowy i wybrane owoce np. brzoskwinie lub maliny. Idealnie zastępuje serki homogenizowane. Doskonale nadaje się jako nadzienie do naleśników.
  • Grzanki z masłem orzechowym i owocami. Kromki chleba delikatnie podpiecz z obu stron na suchej patelni. Posmaruj masłem orzechowym lub masłem orzechowym wymieszanym z organicznym kakao (możesz też zblendować namoczone daktyle i dodać do nich łyżkę masła orzechowego, tworząc słodki krem-pastę). Na grzankach ułóż pokrojone w plasterki banany i inne owoce np. borówki lub maliny. Zamiast owoców możesz użyć domowej konfitury, a zamiast chleba wafli ryżowych (nie rób tylko z nich grzanek!)

Na Wytrawnie

wytrawne śniadania wegańskie weganowo

  • Wegański twarożek z tofu  Zblenduj tofu z sokiem z cytryny, mlekiem rosllinym ziołami i szczyptą soli, by uzyskać idealny wegański zamiennik twarożku.
    Jeśli chcesz poznać moje przepisy na Twarożki z tofu dołącz do newslettera i odbierz bezpłątny ebook z przepisami! ODBIERZ EBOOK
  • Pasta ze słonecznika lub orzechów nerkowca Namocz nasiona słonecznika lub orzechy, a potem zblenduj je z odrobiną oleju, sokiem z cytryny i przyprawami – idealne na smarowanie pieczywa.
  • Smalec z fasoli – na kanapce z kiszonym lub małosolnym ogórkiem, stanowić będzie tradycyjny początek dnia.
  • Hummus – to klasyk wegańskiego śniadania. Możesz podać go na kanapkach, z dodatkiem świeżych warzyw i marynat, posmarować nim tosty, lub użyc do tortilli
  • Wrap z warzywami. Placki tortilli lub lawasza podgrzej z obu stron na suchej patelni. Posmaruj hummusem lub majonezem, dodaj świeże warzywa np. pomidory, awokado oraz kawałki podpieczonego tofu lub marynowaną ciecierzycę. Zwiń na wrapa wg instrukcji na opakowaniu.

Na Ciepło

wegańskie śniadania na ciepło

  • Tofucznica z warzywami Smażone tofu a’la jajecznica to podobnie jak owsianka multum mozliwości. Tofu rozkrusz w palach, podsmaż na patelni z olejem, dodaj warzywa (w trakcie smażenia tofu lub przed). Dla kremowej konsystencji użyj wegańskiego mleka lub śmietanki. Podaj wg uznania z pomidorami, miksem sałat, grillowanymi szparagami i dobrym pieczywem.
    Przepis na tofucznicę znajdziesz TUTAJ.
  • Roślinne Kiełbaski Wypróbuj wegańskie kiełbaski dostępne na rynku. Podsmaż je na suchej patelni lub w piekarniku i podaj z sałatką z pomidorów, ogórkami małosolnymi. I koniecznie z wegańskim majonezem, musztardą czy keczupem. Nie zapomnij też o szklance soku!
  • Omlet z ciecierzycy / tofu i ciecierzycy. Ze zmiksowanego tofu, mleka roślinengo i mąki z ciecierzycy, przygotuj gęstą masę na omlet. Na patelni podsmaż wybrane warzywa np. cebulę, pieczarki cukinie, szparagi, pomidory, szpinak. Dodaj warzywa do masy na omplet, dopraw solą, wędzoną papryką i solą kala namak, przek na patelnię i smaż pod przykryciem z dwóch stron. Podaj z dodatkiem sałat i świeżych pomidorów.
  • Wegańskie hot-dogi. Z roślinnych kiełbasek przygotuj domowe hot-dogi. Bułki upiecz w piekarniku. Kiełbaski podpiecz na patelni. Upieczone bułki posmaruj ulubionym sosem np. majonzem i ketchupem, dodaj kiszonki, udekoruj sosem
  • Tosty z pieczarkami. Pieczarki drobno pokrój, podmaż na patelni z cebulką, dopraw do smaku. Gdy przestygną na kromkach chleba tostowego układaj plaster wegańskiego sera, pieczarki, drugi plaster sera. Zapiecz w tosterze, aż ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pomidorów.

Owocowo

owocowe śniadania wegańśkie weganowo

  • Owocowe Smoothie Zmiksuj ulubione owoce np. 1 banan, kawałek mango lub rozmrożona porcję malin ze szklanką roślinnego, by stworzyć gęste, odżywcze smoothie. Posyp nasionami chia lub kokosem. Do miksowania możesz też dodać płatki owsiane lub żytnie lub chia.
  • Koktajl Zielony Połącz świeży, drobno pokrojony szpinak, banan, jabłko i odrobinę wody kokosowej dla porannego zastrzyku witamin.
  • Sałatka owocowa. Wybrane owoce umyj oi pokrój w kawałki. Możesz użyć banana, jabłko, cząstki mandarynek, kiwi, gruszka, winogrona, kawałki arbuza umyj i pokrój na małe kawał wino. Wymieszaj w dużej misce, dodaj kilka kropel soku z cytryny, 1-2 łyżeczki syropu z agawy. Podaj posypane kawałkami suszonych daktyli, gorzką czekoladą lub podprażonymi orzechami włoskimi.

Kanapkowo

wegańskie sniadanie kanapki

  • Grzanki z awokado. Z kromek chleba przygotuj grzanki podpiekając je na suchej patelni z dwóch stron lub w piekarniku. Awokado obierz, a następnie rozgnieć widelcem. Dopraw sokiem z cytryna, solą i oliwą. Ciepłe grzanki posmaruj pastą z awokado. Możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi i lub oliwkami.
  • Kanapki z warzywami i pastami Każdą kromkę pieczywa posmaruj roślinną pastą – hummusem, pastą ze słonecznika, smalcem z fasoli. Udekoruj bogato różnego rodzaju warzywami – pomidory, sałata, ogórki, oliwki, rzodkiewka, szczypiorek i inne .
  • Tradycyjne kanapki. Korzystając z dostępnych na rynku zamienników wedlin i nabiału przygotuj tradycyjne kanapki. Kromki chleba posmaruj roślinnym masłem lub majonezem. Ułóż plaster szynki, następnie plaster sera (możesz też użyć wędzonego tofu). Dodaj pomidor, ogórka, sałatę. Oprósz solą i posyp szczypiorkiem.
  • Ciabbatta z pomidorami. Pomidory obierz ze skórki i drobno pokrój, odlej większość spłwyającego soku. Dodaj szczyptę soli i drobno posiekaną cebulkę i posiekane listki świeżej bazylii. Ciabbattę opiecz z dwóch stron. Jeszcze ciepły chleb przetrzyj ząbkiem czosnku i oliwą lub posmaruj roślinnym masłem. Na grzanki nałóż duża porcję sałatki z pomidorów i udekoruj bazylią.

Sałatkowo

wegańskie sałatki na śniadanie

  • Bowl z quinoa i warzywami Ugotuj kaszę quinoa i podaj z ulubionymi warzywami np marynowana ciecierzyca, awokado, marchewka, pomidory, groszek. Polej sosem typu winegret lub na bazie tahini.
  • Sałatka grecka z grzankami Choć miks sałat z oliwą i świezymi warzywami kojarzy się głównie z lunche, to przeciez także możemy je zjeść na śniadanie! Na talerzu rozłóz sałtę, dodaj oliwki, pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka i drobno pokrojoną, czerwoną cebulkę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą, oprósz dużą ilością oregano. Możesz dodać kostki wegańskiej fety. Podaj z grzankami czosnkowymi z wegańskim serem lub ciabbattą z pomidorami
  • Sałatka z soczewicą i warzywami. Zieloną soczewicę ugotuj. Podsmaż na patelni na oliwie z dodatkiem pieczarek i / lub suszonych pomidorów. Rozłóż na liściach szpinaku, dodaj pieczoną dynię albo pieczone bataty
  • Pomidory ze śmietanką Dobrej jakości dojrzałe i słodkie pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj do nich sporo drobno krojonej cebulki. Całość delikatnie posól i zalej roślinną, słodką śmietanką. Odczekaj aż smaki się przegryzą. Dobrze smakuje z grzankami lub zwykła kanapką z wegańskim serem.

 


 Wegańskie śniadania mogą być pyszne, różnorodne i ekscytujące. Zainspiruj się tymi pomysłami, aby wzbogacić swój poranny repertuar i dodać energii na cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *