Gnocchi z burakiem – przepis
Zaskakująco delikatne, pyszne i do tego z lekka nutką elegancji, jest gnocchi z burakiem. Spróbujcie i dajcie się zaskoczyć!
Przepis na gnocchi z burakiem pochodzi z e-booka “Wegańskie dania z buraka“.
Składniki
- 500-600 g ziemniaków
- 2 średnie buraki, ugotowane,
- 180 g tofu naturalnego,
- ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku,
- Sól
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj i jeszcze ciepłe ugnieć na puree.
- Buraki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Tofu zblenduj dokładnie blenderem ręcznym.
- Do ziemniaczanego puree dodaj starte buraki i zblendowane tofu, przeciśnięty czosnek, oraz sól i bardzo dokładnie wymieszaj całość łyżką – rozgniatając. Dopraw do smaku solą.
- Stopniowo dodawaj mąkę (także ziemniaczaną), mieszając na początku łyżką, a następnie wyrabiając ręcznie, aż ciasto będzie miało konsystencję umożliwiającą formowanie gnocchi (powinno być elastyczne, ale nie klejące się do rąk).
- Ilość potrzebnej mąki może zaleźć od wilgotności ziemniaków, buraków i tofu. Nie dodawaj jej jednak więcej niż to konieczne i nie ugniataj ciasta zbyt długo – dzięki czemu gnocchi będą naprawdę miękkie!
- Na posypanej mąką powierzchni uformuj z ciasta długie wałki, a następnie pokrój je na małe poduszeczki.
- Opcjonalnie możesz naciąć każde gnocchi widelcem, aby stworzyć charakterystyczne rowki.
- Gotuj gnocchi partiami w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze 2-3 minuty.
- Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
Z czym podawać?
- oliwa + wegański parmezan + świeżo zmielony pieprz + roszponka
- oliwa + płatki drożdżowe + rukola + świeżo mielony pieprz
- pesto z buraka z dodatkiem wegańskiej śmietanki
- duszona botwinka z wegańską śmietanką
- podsmażone na oliwie + świeżo mielony pieprz + świeży tymianek/rukola
- delikatny sos z pomidorów i cebulki + pomidorki koktajlowe