Żurawina staje się obecnie coraz bardziej popularna, a jej owoce posiadają nie tylko walory smakowe, ale też właściwości lecznicze. Z tego względu chętnie sięgamy po nią w kuchni i staje się też składnikiem niektórych preparatów prozdrowotnych.

Właściwości żurawiny

Swój wpływ na aspekty zdrowotne żurawina zawdzięcza temu, iż jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin (C, E, grup B), błonnika oraz minerałów (potasu, fosforu, wapnia, jodu, sodu czy żelaza). Oprócz tego posiada wiele flawonoidów, pełniących funkcje silnych przeciwutleniaczy. Tak rozbudowany skład sprawia, iż wykazuje wiele właściwości pomagających w zwalczaniu schorzeń, zapobiegających ich powstawaniu i chroniących nasz organizm. Z uwagi na działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, stanowi profilaktykę względem infekcji i pomaga w ich zwalczaniu. Ze względu na zawarte w sobie przeciwutleniacze żurawina zapobiega też chorobom związanym z sercem i układem krążenia, wspierając również utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu. Owoce żurawiny są także częstym elementem diet odchudzających, gdyż oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają utratę wagi.

Na jakie zaburzenia i choroby pomoże?

Duża zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że możemy wyróżnić całą listę dolegliwości, w przypadku których warto sięgnąć po żurawinę. Jest choćby jednym z najskuteczniejszych sposobów na infekcje dróg moczowych, które doskwierają przede wszystkim kobietom, występując u nich znacznie częściej niż u mężczyzn. W takich przypadkach żurawina pomaga z uwagi na to, że zmniejsza ilość bakterii E. coli, odpowiedzialnej za stany zapalne i osłania drogi moczowe przed jej osadzaniem się. Owoc ten może być również wsparciem w przypadku zbyt częstego oddawania moczu lub problemem z niewypróżnianiem pęcherza do końca.

Poprzez działanie antybakteryjne żurawina wspiera także organizm przy innych infekcjach oraz zapobiega rozwojowi bakterii w jamie ustnej. To z kolei oznacza znacznie rzadsze występowanie chorób dziąseł, które potrafią być bardzo dokuczliwe. Substancje zawarte w żurawinie w podobny sposób jak drogi moczowe, potrafią osłaniać również ścianki innych narządów wewnętrznych, więc regularnie je spożywając można zminimalizować ryzyko wrzodów żołądka.

Żurawina zapobiega utlenianiu się cholesterolu i uzdatnia naczynia krwionośne, przeciwdziałając powstawaniu zakrzepów. Nie tylko zmniejsza to ryzyko chorób serca, ale pomaga przy już występujących problemach. Dlatego lekarze po zdiagnozowaniu zagrożenia miażdżycą czy zakrzepami zalecają jak największą ilość tego składnika w codziennej diecie.

W jakiej formie przyjmuje się żurawinę?

Owoce żurawiny można jeść zarówno na surowo, jak i w formie suszonej, choć zdecydowanie częściej spotkać można ten drugi wariant, natomiast kupując gotową suszoną żurawinę trzeba zwrócić uwagę na jej skład. Z uwagi na dość cierpki charakter producenci mogą dodawać do niej cukier. Najwięcej właściwości można wydobyć sięgając po świeżo wyciskany sok żurawinowy, natomiast owoce te wykorzystuje się też do innych przetworów, takich jak konfitury lub syropy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *