Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym najtrudniej utrzymać porządek, a jednocześnie takim, w którym higiena jest wyjątkowo ważna. Przygotowanie nawet niezbyt wyszukanych dań we własnym domu wymaga miejsca. Niektórzy ludzie potrafią gotować zachowując ład i porządek, podczas gdy inni pracują w totalnym chaosie. Zwłaszcza małe kuchnie stanowią wyzwanie, jeśli chodzi o utrzymanie porządku. W dużych zaś jest więcej przyborów i urządzeń. Jak uniknąć bałaganu i opanować przestrzeń?

 

Krok 1. Sprzątnij i przygotuj miejsce do pracy

Z biegiem czasu kuchnia obrasta w sprzęty, często nieużywane latami albo zaledwie raz w roku. Podobnie jak w przypadku ubrań, tak i z tymi przedmiotami trzeba nauczyć się żegnać. To, co niepotrzebne albo zastąpione nowszą wersją można oddać. Z czego zrezygnować? Najczęściej to:

  • Puszki i pojemniki bez pokrywek lub wieczka bez pasujących naczyń;
  • Przeterminowana żywność, której naprawdę nie można już używać;
  • Uszkodzone garnki i patelnie;
  • Źle zamykające się, przestarzałe pojemniki do przechowywania;
  • Zbędne, nieużywane naczynia;
  • Urządzenia kuchenne, których funkcje może przejąć nowo zakupiony sprzęt;
  • Książki kucharskie, w których interesuje nas tylko kilka przepisów (wskazówka: wystarczy je skopiować i umieścić w segregatorze).

Jak sama nazwa wskazuje, powierzchnia robocza to miejsce do pracy. Często jednak jest pełna rzeczy i urządzeń, przeszkadzających podczas gotowania i tylko przesuwanych z miejsca na miejsce. Te przedmioty zajmują miejsce i są łapaczami kurzu. Wszystko, co nie jest używane na co dzień, powinno zniknąć z blatu. Te sprzęty, których potrzebujesz rzadko (na przykład gofrownica) mogą mieć swoje miejsce poza kuchennymi szafkami, zwalniając miejsce na coś innego.

Krok 2. Wszystko na swoim miejscu

Najważniejsza zasada, by wszystko trzymać na swoim miejscu. To gwarancja, by po gotowaniu kuchnia wróciła do stanu wyjściowego. Najpotrzebniejsze i najczęściej używane przedmioty (naczynia, przyprawy) powinny znaleźć się w zasięgu wzroku i nie wyżej, niż głowa. Nasza wskazówka: przyprawy dobrze jest trzymać razem, w skrzyneczce czy pudełku tak, by podczas gotowania nie sięgać nieustannie po pojedyncze słoiczki, ale mieć pod ręką cały zestaw. Żeby jeszcze ułatwić organizację pracy, różne składniki także można pogrupować. Na przykład trzymać razem to, co zazwyczaj przydaje się do pieczenia ciasta. Przepisy, zamiast przechowywać w formie wyrwanych z czasopism luźnych kartek, warto wpiąć do segregatora.

 

Krok 3. Gotuj bez przeszkód

Przed przystąpieniem do gotowania, przygotuj półprodukty na blacie. Opróżnij zlew i zmywarkę. Ta sama zasada obowiązuje po posiłku: zbierz naczynia, umyj lub wstaw do zmywarki. Pamiętaj, by między kuchenką, lodówką i zlewem mieć wolną przestrzeń. Najlepiej, by utensylia potrzebne do nakrycia stołu, jeśli nie jest on gotowy wcześniej, nie były zbyt blisko kuchenki- to może utrudniać pracę, ale i być niebezpieczne. Jeśli coś zostało wyjęte z szafki, jej drzwiczki trzeba od razu zamknąć. Niepotrzebne przedmioty po użyciu schowaj na miejsce. Sprzątnij stół, umyj powierzchnie, które miały kontakt z żywnością. Resztki jedzenia zapakuj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.