recenzja ksiązki Jadłonomia blog weganowo

“Jadłonomia po polsku”

To prawdopodobnie najlepsza, a zarazem najprostsza książka kucharska z jaką zetknęłam się w ciągu niemal 30 lat niejedzenia mięsa.

Blog “Jadłonomia” to jedno z najbardziej popularnych i kultowych miejsc dla osób szukających przepisów roślinnych. Postać autorki Jadłonomii znają nie tylko weganie. Dzięki obecności w mainstreamowych mediach  p. Marta Dymek dociera do wielu różnych odbiorców.

“Jadłonomia po polsku” to trzecia książka jej autorstwa i pierwsza, na myśl o której robię WOW.

Książka została bardzo ładnie wydana. Ma twardą oprawa, gruby papier, a każdy przepis ilustruje ładne i kolorowe zdjęcie. Duży format (28x22cm) ułatwia czytanie i przeglądanie, a nawet gotowanie z rozłożonej na stole księgi.

Przepisy podzielone są na … pory roku i pojawiające się w nich warzywa i owoce. Znajdziemy też dodatek z poradami i kilkanaście przepisów podstawowych … np. na kluski śląskie.

Jeśli pomyśleliście sobie, że to już było, to nic bardziej mylnego! W książce znajdziecie dania, które są po prostu świetne. Kompozycje smaków, dostępność i dobór składników (czasem zaskakujący), i w miarę proste wykonanie stanowią tylko jedne z atutów. Dodajmy do tego klasyczne smaki kuchni po polsku w kuchni roślinnej. I wychodzą nam niebanalne  gulasze z fasoli i warzyw, bigosy, kotlety panierowane i mielone, pasty kanapkowe i twarożki i świetne zupy w tym barszcze.

Ta książka to  absolutny must-have  zarówno dla początkujących jak i doświadczonych wegan. To świetna propozycja także dla wszystkich, którzy coś usłyszeli o kuchni roślinnej, chcieliby spróbować a nie bardzo wiedzą jak.

 

  • “Jadłonomia po polsku” Marta Dymek
  • Wydawnictwo Marginesy
  • liczba stron: 280
  • data wydania: maj 2020
  • cena okładkowa: 69,90 zł.
  • cena internetowa od 25% taniej

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *