Zupa marchewkowo-soczewicowa
Zupa marchewkowo-soczewicowa to wariacja na temat zupy soczewicowej, którą najczęściej przygotowuje się z dodatkiem pomidorów lub tylko z samej soczewicy. Dodanie sporej ilości marchewki do soczewicy nadaje je słodkości i kremowości. Idealna na chłodne dni!
Składniki
- 400 g marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego i słodkiej papryki
- 200 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
- Pokrój marchewki, cebulę i czosnek w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i kmin rzymski i słodką paprykę, smaż przez 2 minuty.
- Dodaj marchewki, soczewicę i bulion.
- Gotuj do miękkości warzyw i soczewicy (ok. 20 minut).
- Zblenduj zupę na gładki krem (może być niedbale, tak, żeby zostawić nieco ziaren soczewicy lub odłóż kilka łyżek rozgotowanej soczewicy i dodaj je ponownie do zblendowanej zupy, aby nadać mieszaną teksturę.
- Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj gorącą.
Porady
- Zupę możesz podać z grzankami – z uwagi na dodatek ciecierzycy wyjdzie pełne danie obiadowe
- Możesz w tej zupie pominąć mleczko kokosowe
- Wierzch zupy można udekorować kokosowym jogurtem (w tej sytuacji raczej pomiń mleko kokosowe)
- Dobrze smakuje podana ze sporą ilością podsmażonych boczniaków i natką pietruszki
- Do przygotowania zupy możesz dodać 1/2 czerwonej papryki
- Zupę możesz też podać z dodatkiem podsmażonej-duszonej czerwonej papryki
Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie dania z marchewki
25 przepisów na wyjątkowe dania z marchewki.
Zupy, dania główne, przekąski i ciasta, które przygotujesz z tego warzywa.
Sprawdzone przepisy, klarowność wykonania – wyjaśniony krok po kroku.