wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to danie głęboko zakorzenione w historii polskich świątecznych tradycji. Jej aromat przywodzi na myśl wspomnienia o dawnych wigilijnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Na Kresach Wschodnich była obowiązkową potrawą, której intensywny zapach grzybów wypełniał domy wigilijną magią.

Jeśli Wasza rodzina pochodzi z terenów Polski centralnej, takich jak województwa łódzkie czy mazowieckie, być może bardziej znany jest Wam barszcz czerwony. Jednak w wielu domach nadal trwa spór, która z tych zup jest bardziej świąteczna.

W mojej rodzinie od zawsze królowała grzybowa – aromatyczna, głęboka w smaku, serwowana z pierogami lub pasztecikami. Ugotowanie idealnej zupy grzybowej nie jest trudne, ale wymaga dobrych suszonych grzybów i wydobycia z nich pełni smaku.

Aby zupa miała jeszcze bardziej intensywny aromat, można zamiast wody użyć bulionu warzywnego lub ekologicznej przyprawy warzywnej. Wybieraj produkty bez sztucznych dodatków i glutaminianu sodu, aby zachować naturalny smak i tradycyjny charakter tego wyjątkowego dania.


wigilijna zupa grzybowa

Składniki

  • Suszone grzyby (np. borowiki, podgrzybki) – min. 100g
  • Cebula – 1 sztuka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1.5 l wody lub bulionu
  • Wegańska śmietanka (opcjonalnie)

Przyprawy

  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna jałowca
  • Pieprz i sól do smaku
  • Bulion warzywny 2 kostki (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Grzyby połam na mniejsze kawałki (jeśli są w całości), namocz w wodzie na kilka godzin, najlepiej przez noc. Kolejnego dnia przelej całość do dużego garnka i gotuj w wodzie, w której się moczyły, ok 30-45 minut.
  • W międzyczasie, gdy grzyby się gotują, cebulę zeszklij na oleju, dodaj do gotującej się zupy.
  • Dodaj także liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez min. 30 minut lub do miękkości grzybów i cebuli.
  • W razie potrzeby dolej więcej wody lub bulionu.

Porady:

  • Możesz podać z ugotowanym makaronem, odrobiną śmietanki sojowej, pasztecikami lub “ślimakami” z kapustą / grzybami.
  • Jeśli lubisz smak grzybowy, możesz dodać dużo więcej suszonych grzybów.
  • Warto przygotować tej zupy więcej (np. z podwójnej ilości składników) i wykorzystać także do świątecznego śniadanie lub obiadu.

Smacznego!


Ten i inne przepisy na świąteczne zupy znajdziesz e-booku Wegańskie Święta

E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.

Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.

Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.

Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.

wegańskie święta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *