Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa to danie głęboko zakorzenione w historii polskich świątecznych tradycji. Jej aromat przywodzi na myśl wspomnienia o dawnych wigilijnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Na Kresach Wschodnich była obowiązkową potrawą, której intensywny zapach grzybów wypełniał domy wigilijną magią.
Jeśli Wasza rodzina pochodzi z terenów Polski centralnej, takich jak województwa łódzkie czy mazowieckie, być może bardziej znany jest Wam barszcz czerwony. Jednak w wielu domach nadal trwa spór, która z tych zup jest bardziej świąteczna.
W mojej rodzinie od zawsze królowała grzybowa – aromatyczna, głęboka w smaku, serwowana z pierogami lub pasztecikami. Ugotowanie idealnej zupy grzybowej nie jest trudne, ale wymaga dobrych suszonych grzybów i wydobycia z nich pełni smaku.
Aby zupa miała jeszcze bardziej intensywny aromat, można zamiast wody użyć bulionu warzywnego lub ekologicznej przyprawy warzywnej. Wybieraj produkty bez sztucznych dodatków i glutaminianu sodu, aby zachować naturalny smak i tradycyjny charakter tego wyjątkowego dania.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Składniki
- Suszone grzyby (np. borowiki, podgrzybki) – min. 100g
- Cebula – 1 sztuka
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1.5 l wody lub bulionu
- Wegańska śmietanka (opcjonalnie)
Przyprawy
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 ziarna jałowca
- Pieprz i sól do smaku
- Bulion warzywny 2 kostki (opcjonalnie)
Wykonanie
- Grzyby połam na mniejsze kawałki (jeśli są w całości), namocz w wodzie na kilka godzin, najlepiej przez noc. Kolejnego dnia przelej całość do dużego garnka i gotuj w wodzie, w której się moczyły, ok 30-45 minut.
- W międzyczasie, gdy grzyby się gotują, cebulę zeszklij na oleju, dodaj do gotującej się zupy.
- Dodaj także liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez min. 30 minut lub do miękkości grzybów i cebuli.
- W razie potrzeby dolej więcej wody lub bulionu.
Porady:
- Możesz podać z ugotowanym makaronem, odrobiną śmietanki sojowej, pasztecikami lub “ślimakami” z kapustą / grzybami.
- Jeśli lubisz smak grzybowy, możesz dodać dużo więcej suszonych grzybów.
- Warto przygotować tej zupy więcej (np. z podwójnej ilości składników) i wykorzystać także do świątecznego śniadanie lub obiadu.
Smacznego!
Ten i inne przepisy na świąteczne zupy znajdziesz e-booku Wegańskie Święta
E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.
Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.
Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.
Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.