Wegańskie przekąski na Halloween
Organizując imprezę Halloweenową, warto pomyśleć o przysmakach, które będą jednocześnie smaczne, efektowne i… strasznie wyglądające! Przygotowałam dla Was 10 propozycji na wegańskie przekąski na Halloween, które można łatwo przygotować, a które zrobią wrażenie na gościach. Są to proste dania, które nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a do ich przygotowania można wykorzystać ogólnodostępne składniki.
Ale od początku!
Halloween – skąd ta tradycja?
Halloween wywodzi się z celtyckiego święta Samhain, które obchodzono w starożytnej Irlandii i Szkocji na przełomie października i listopada. Celtyckie Samhain symbolizowało zakończenie lata i początek zimy, a jednocześnie moment, kiedy świat żywych i umarłych miał się na siebie nakładać. Wierzono, że w tę jedną noc duchy mogą odwiedzać ziemię, co wiązało się z różnymi rytuałami mającymi na celu ochronę ludzi i ich domów przed złymi duchami.
Święto to zostało następnie zaadaptowane przez chrześcijaństwo, stając się w końcu Dniem Wszystkich Świętych, obchodzonym 1 listopada, a poprzedzający go wieczór nazwano All Hallows’ Eve, czyli Halloween. Halloween ewoluowało w Europie i w Stanach Zjednoczonych, gdzie zwyczaj zyskał najwięcej popularności. W XX wieku, w Stanach Zjednoczonych, Halloween przekształciło się w święto rodzinne, związane z dekoracjami, kostiumami i tradycją zbierania słodyczy („trick or treat”).
Dziś Halloween jest obchodzone w wielu krajach, stając się świętem pełnym radości i okazją do organizowania tematycznych imprez. Również w Polsce Halloween zyskuje popularność, stając się dniem pełnym zabawy, a dekoracje i przekąski nawiązujące do symboli związanych ze świętem – takich jak dynie, duchy czy nietoperze – można spotkać coraz częściej.
Przygotowując Halloweenowe menu, można połączyć tradycję z nutą wegańskiej kreatywności, tworząc dania, które zachwycą wyglądem i wprowadzą gości w nastrój tego święta.
Wegańskie przekąski na Halloween
Poniżej znajdziecie listę 10 pomysłów na wegańskie przystawki na Halloween – idealne na imprezę!
1. Mumie z ciasta francuskiego z parówkami wegańskimi

Składniki: Arkusz ciasta francuskiego, wegańskie parówki, majonez, ketchup lub musztarda
Sposób przygotowania: Pokrój ciasto francuskie na cienkie paski. Owiń nimi parówki, zostawiając miejsce na „oczy”. Piecz w 180°C przez 15 minut. Po upieczeniu dodaj kropelkę majonezu, a na nią ketchupu lub musztardy jako oczy.
2. Tosty z pajęczyną

Składniki: chleb tostowy, ser wegański w plastrach, czarne oliwki, ogórki, hummus dyniowy, majonez, papryka, guacamole, ketchup lub sos pomidorowy
Sposób przygotowania: chleb tostowy posmarować roślinnym masłem z obu stron i lekko podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dekorować wg uznania – ser pokroić w paski, a z oliwek i papryki zrobić oczy, na hummusie dyniowym ułożyć kształt dyni oraz oczy i usta, ser pokroić w cienkie paski i ułożyć z niego pajęczyny, oliwki wykorzystać do zrobienia pajączków, pajęczynę można tez zrobić z ketchupu
3. Ciasteczka duszki i dynie
- Składniki: Arkusz wegańskiego ciasta kruchego lub piernikowego, lukier biały i pomarańczowy
- Sposób przygotowania: Za pomocą foremek lub ręcznie z ciasta wykrój kształt duszków i dyń. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po wystudzeniu duszki posmaruj białym lukrem, a dynie pomarańczowych
4. „Paluszki wiedźmy” z ciasta francuskiego

Składniki: Ciasto francuskie lub kruche, migdały, cukier trzcinowy, dżem truskawkowy
Sposób przygotowania: Pokrój ciasto na paski i uformuj w kształt palców. Oprósz cukrem. Na końcu każdego „palca” połóż migdał jako „paznokieć”, dobrze go wgniatając. Posmaruj co drugi migdał dżemem. Dżem, podaj też do maczania paluchów. Piecz w 180°C przez 10–12 minut.
5. Czerwona „krwawa” zupa krem z buraków
- Składniki: Buraki, ziemniaki, cebula, czosnek, bulion warzywny, sok z cytryny
- Sposób przygotowania: Ugotuj obrane i pokrojone buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek w bulionie. Zblenduj na krem i dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Podawaj z kleksem kokosowego jogurtu jako „pajęczą siecią”.
6. Przerażające owoce

Składniki: Mandarynki, banany, jabłka zielone, orzechy, masło orzechowe, gorzka czekolada, wegańskie pianki marshamallow
Sposób przygotowania: Mandarynki obierz, z rozpuszczonej czekolady namaluj oczy i usta dyni; banay przekrój na pół namaluj oczy i suta duszków, jabłka pokrój na ósemki, nałoż na jedną cześć owoce z orzechami, przykryj i dobrze dociśnij drug a cześcia, tworząc przerażającą szczękę
7. Sałatka dyniowa z prażonymi pestkami i żurawiną

Składniki: Dynia pieczona, mix sałat z rukola, szpinakiem, liśćmi buraków, prażone pestki dyni, suszona żurawina, tofu wędzone lub wegańska feta, sos winegret
Sposób przygotowania: Wymieszaj upieczoną dynię z sałatami, żurawiną i pestkami dyni i serem lub tofu. Dodaj sos i delikatnie zamieszaj. Sałatka zyska ciekawe jesienne barwy, idealne na Halloween!
8. Frytki z batatów z „krwawym” sosem
- Składniki: Bataty, oliwa, sól, pieprz, wędzona papryka, ketchup lub sos pomidorowy
- Sposób przygotowania: Pokrój bataty w słupki, obtocz w oliwie, przyprawach i upiecz w piekarniku na złoty kolor. Podawaj z ketchupem lub pikantnym sosem pomidorowym jako „krwawym” dipem.
9. Halloweenowe spring rollsy z kolorowymi warzywami

Składniki: Papier ryżowy, marchewka, kapusta pekinska lub sałata, ogórek, tofu, sos sojowy, sezam, szczypiorek, ocet ryżowy
Sposób przygotowania: Zwiń warzywa i tofu w papier ryżowy, tworząc kolorowe „mumiowe” spring rollsy. Podawaj z sosem na bazie sojowego, octu ryżowego i wody.
10. Jadalne „kości” z ciasta na pizzę
- Składniki: Gotowe ciasto na pizzę, oliwa, sól, przyprawy do smaku
- Sposób przygotowania: Pokrój ciasto na cienkie paski i uformuj je w kształt kości. Posmaruj oliwą i posyp przyprawami. Piecz w piekarniku na złoty kolor. Podawaj z sosem pomidorowym jako „krwawym” dipem.
Mam nadzieję, że te pomysły na wegańskie przekąski na Halloween sprawdzą się na Twojej imprezie i dodadzą jej nieco „straszliwego” klimatu!
Każda z tych propozycji jest nie tylko smaczna, ale także prosta w przygotowaniu i doskonale pasuje do klimatu Halloween. Dzięki kreatywnym dodatkom takim jak „krwawy” sos, halloweenowe kształty czy nieco nietypowy sposób podania, możesz stworzyć atmosferę, która na długo zapadnie w pamięć Twoim gościom
