Wegańska pieczeń wellington
Święta to doskonały czas na odrobinę kulinarnej elegancji. Wegańska pieczeń Wellington w cieście francuskim to propozycja, która łączy wyraziste smaki w prostym wydaniu.
Soczewica, suszone grzyby i orzechy włoskie tworzą aromatyczne nadzienie, które otula chrupiące, złociste ciasto francuskie.
To danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycając zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu – idealna na rodzinne spotkania i świąteczne biesiady.
Wiegańska pieczeń wellington – przepis
Składniki
- 300 g zielonej soczewicy
- 200 g orzechów włoskich
- 200-400g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula cukrowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XL
- 2 łyżki olej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: parę łyżek mąki, zmielonych płatków owsianych lub zmielonego siemienia lnianego
Wykonanie
- Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić.
- W międzyczasie namoczyć grzyby w ciepłej wodzie – po pół godzinie zagotować i gotować kilkanaście minut.
- Orzechy podprażyć na patelni – zmielić w młynku do kawy lub blenderze.
- Cebulę bardzo drobno pokroić, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, pod koniec posypać mocno majerankiem.
- Odcedzoną, jeszcze lekko cieplą soczewicę zblenduj.
- Dodaj trochę soli, sosu sojowego i wymieszaj.
- Ugotowane grzyby drobno pokroić, razem z podsmażoną cebulą dodać do masy soczewicowej – zblendować ponownie. Całość zamieszać i dodać zmielone orzechy.
- Masa musi mieć mocny wyraźny smak – jeśli potrzeba dodajcie więcej sosu sojowego, pieprzu lub majeranku.
- Masa musi być też zbita – jeśli potrzeba możesz dodać 1-2 łyżki zmielonych płatków owsianych, zmielonego siemienia lnianego, a w ostateczności mąki.
- Kiedy masa jest już całkowicie wystudzona rozgrzać piekarnik do 180C.
- Rozłożyć płat ciasta na nowym papierze do pieczenia.
- Na środku wzdłuż zacząć układać masę formując podłużny walec. Zwinąć ciasto aby powstała rolada, boki zawinąć, obrócić aby miejsce klejenia ciasta znalazło się na dole.
- Całość delikatnie wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
- Na górze ponacinać ciasto w miejscach gdzie będziesz kroić plastry. Całośc możesz też posmarować delikatnie wodą z olejem (w proporcji 1:1). Piec do mocnego zrumienienia ciasta 30-40 minut.
- Kroić w plastry – podawać na ciepło lub zimno z sosem pieczeniowym i konfiturą z żurawiny.
- Pokrojone plastry można też ponownie podgrzać w piekarniku
Porady:
- Pieczeń koniecznie podaj z sosem pieczeniowym lub grzybowym, konfiturą z żurawiny i dodatkiem świeżych warzyw – np. surówką z kapusty lub miksem sałat/młodym szpinakiem z pomidorkami i winegretem
- Z tego przepisu i ciasta francuskiego możesz też przygotować paszteciki wellington: ciasto pokrój w 8-12 kwadratów, nałóż masę na połowę kwadratu, zakryj częscią ciasta i zlep boki dociskając widelcem zrobisz dodatkowo zdobienia.
- Masa musi mieć intensywny, głęboki smak – w razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego, majeranku czy soli – w trakcie pieczenia intensywność smaku w pasztetach zawsze się zmniejsza!
- Ilość grzybów podaną w przepisie możesz dostosować do własnego gustu – możesz dać mniej np. 200g lub więcej nawet 400g.
- Grzyby świeże typu boczniaki lub pieczarki jak i mrożone np. borowiki, w tym przepisie się nie sprawdzą!
Wegańska pieczeń Wellington to elegancka i sycąca propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Dzięki prostym składnikom i gotowemu ciastu francuskiemu przygotowanie tego dania jest łatwiejsze, niż się wydaje.
Smacznego!
Ten i inne przepisy na świąteczne dania znajdziesz e-booku Wegańskie Święta
E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.
Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.
Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.
Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.