wegańska pieczeń wellington

Wegańska pieczeń wellington

Święta to doskonały czas na odrobinę kulinarnej elegancji. Wegańska pieczeń Wellington w cieście francuskim to propozycja, która łączy wyraziste smaki w prostym wydaniu.

Soczewica, suszone grzyby i orzechy włoskie tworzą aromatyczne nadzienie, które otula chrupiące, złociste ciasto francuskie.

To danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycając zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu – idealna na rodzinne spotkania i świąteczne biesiady.


wegańska pieczeń wellington

Składniki

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200-400g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XL
  • 2 łyżki olej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: parę łyżek mąki, zmielonych płatków owsianych lub zmielonego siemienia lnianego

Wykonanie

  • Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić.
  • W międzyczasie namoczyć grzyby w ciepłej wodzie – po pół godzinie zagotować i gotować kilkanaście minut.
  • Orzechy podprażyć na patelni – zmielić w młynku do kawy lub blenderze.
  • Cebulę bardzo drobno pokroić, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, pod koniec posypać mocno majerankiem.
  • Odcedzoną, jeszcze lekko cieplą soczewicę zblenduj.
  • Dodaj trochę soli, sosu sojowego i wymieszaj.
  • Ugotowane grzyby drobno pokroić, razem z podsmażoną cebulą dodać do masy soczewicowej – zblendować ponownie. Całość zamieszać i dodać zmielone orzechy.
  • Masa musi mieć mocny wyraźny smak – jeśli potrzeba dodajcie więcej sosu sojowego, pieprzu lub majeranku.
  • Masa musi być też zbita – jeśli potrzeba możesz dodać 1-2 łyżki zmielonych płatków owsianych, zmielonego siemienia lnianego, a w ostateczności mąki.
  • Kiedy masa jest już całkowicie wystudzona rozgrzać piekarnik do 180C.
  • Rozłożyć płat ciasta na nowym papierze do pieczenia.
  • Na środku wzdłuż zacząć układać masę formując podłużny walec. Zwinąć ciasto aby powstała rolada, boki zawinąć, obrócić aby miejsce klejenia ciasta znalazło się na dole.
  • Całość delikatnie wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
  • Na górze ponacinać ciasto w miejscach gdzie będziesz kroić plastry. Całośc możesz też posmarować delikatnie wodą z olejem (w proporcji 1:1). Piec do mocnego zrumienienia ciasta 30-40 minut.
  • Kroić w plastry – podawać na ciepło lub zimno z sosem pieczeniowym i konfiturą z żurawiny.
  • Pokrojone plastry można też ponownie podgrzać w piekarniku

Porady:

  • Pieczeń koniecznie podaj z sosem pieczeniowym lub grzybowym, konfiturą z żurawiny i dodatkiem świeżych warzyw – np. surówką z kapusty lub miksem sałat/młodym szpinakiem z pomidorkami i winegretem
  • Z tego przepisu i ciasta francuskiego możesz też przygotować paszteciki wellington: ciasto pokrój w 8-12 kwadratów, nałóż masę na połowę kwadratu, zakryj częscią ciasta i zlep boki dociskając widelcem zrobisz dodatkowo zdobienia.
  • Masa musi mieć intensywny, głęboki smak – w razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego, majeranku czy soli – w trakcie pieczenia intensywność smaku w pasztetach zawsze się zmniejsza!
  • Ilość grzybów podaną w przepisie możesz dostosować do własnego gustu – możesz dać mniej np. 200g lub więcej nawet 400g.
  • Grzyby świeże typu boczniaki lub pieczarki jak i mrożone np. borowiki, w tym przepisie się nie sprawdzą!

Wegańska pieczeń Wellington to elegancka i sycąca propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Dzięki prostym składnikom i gotowemu ciastu francuskiemu przygotowanie tego dania jest łatwiejsze, niż się wydaje.

Smacznego!


Ten i inne przepisy na świąteczne dania znajdziesz e-booku Wegańskie Święta

E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.

Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.

Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.

Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.

wegańskie święta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *