warzywne curry z cukinia
|

Warzywne curry z cukinią

Jeśli do tej pory połączenie marchewki, papryki i cukinii kojarzyło Wam się z daniem typu leczo, to przepis na warzywne curry z cukinią pokaże Wam, że te same warzywa mogą stworzyć zupełnie nową, egzotyczną kompozycję smaków!

Bogactwo aromatycznych przypraw takich jak curry. imbir i kurkuma oraz delikatność mleka kokosowego sprawiają, że to danie jest nie tylko rozgrzewające, ale również pełne zdrowia.

To idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś prostego, sycącego i zdrowego. Dodatkowo, opcje z dodaniem tofu czy boczniaków sprawiają, że to curry jest wyjątkowo elastyczne i można je dostosować do własnych preferencji. Można też za każdym razem przygotować je nieco inaczej i/lub podać z innymi dodatkami.


Składniki

warzywne curry z cukinia
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżka curry w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • Sól do smaku,
  • 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

Wykonanie

  • Przygotuj warzywa: cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski, a cukinię w plasterki lub półplasterki, a seler naciowy w plasterki. Fasolkę oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki.
  • Na dużej patelni lub najlepiej w woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 23 minuty, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, uważając, aby się nie przypalił, a następnie dodaj tarty imbir.
  • Dodaj marchewkę, cukinię i paprykę, smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Na koniec dodaj przyprawy – paprykę, kurkumę i proszek curry, a następnie zamieszaj dobrze i poczekaj 1-2 minuty, aż poczujesz aromat przypraw.
  • Dodaj mleczko kokosowe (całą puszkę) i gotuj całość 10-15 minut do preferowanej miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewaj nieco wody lub mleka roślinnego. Sosu powinno trochę zostać.
  • Na koniec dopraw opcjonalnie solą i pastą curry.

Porady

  • Jeśli lubisz ostre dania zamiast papryki słodkiej możesz użyć ostrej.
  • Danie możesz podać z ryżem, kaszą quinoa, ale także chlebkiem typu pita, a nawet pieczonymi ziemniakami.
  • Jeśli lubisz i chcesz zwiększyć ilość białka w posiłku warto dodać naturalne tofu. Podsmaż pokrojone w kostkę tofu na patelni i dodaj do curry pod koniec gotowania, dzięki czemu tofu wchłonie trochę smaków i aromatów sosu.
  • Do curry pasują też świeże, podsmażone grzyby typu pieczarki lub boczniaki.
  • Warzywne curry to elastyczne danie – jeśli masz ochotę możesz dodać inne warzywa. Sprawdzi się m.in. kalafior, szpinak, a nawet ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Do podania możesz użyć natki pietruszki lub kolendry.

Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima

Ponad 60 przepisów na wegańskie obiady: makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima

wegańskie obiady ebook

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *