zupa kalafiorowa

Tradycyjna zupa kalafiorowa

Dla wielu z nas zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa. I jak to z dzieciństwem bywa – dla jednych skojarzenia mogą być przyjemne, dla innych nieco mniej.

Bez względu jednak na skojarzenia warto spróbować tego przepisu. Jest prosty i pozwala na ugotowanie fajnej, sezonowej zupy jarzynowej!


Przepis na zupę kalafiorową pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora

Składniki

  • 1 średni kalafior, podzielony na różyczki
  • 3-4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
  • opcjonalnie 150g fasoli szparagowej
  • opcjonalnie nieduży kawałek pietruszki
  • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 1.5-2 litry bulionu warzywnego
  • 200 ml wegańskiej śmietanki lub mleka roślinnego o neutralnym smaku np. owsianego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Koperek i/lub natka pietruszki do dekoracji
zupa kalafiorowa

Wykonanie

  • W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będą miękkie i lekko złociste.
  • Dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj kalafior – jeśli używasz także fasolkę szparagową i pietruszkę – podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion (lub użyj wody z naturalnymi przyprawami do rosołu/zupy). Dodaj też nieco soli i pieprzu.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodaj wegańską śmietankę lub mleko roślinne, wymieszaj i zagotuj.
  • Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Porady

  • Rodzaj użytej śmietanki lub mleka wpływa na smak zupy. Polecam najbardziej śmietanką roślinną Rama lub mleko Alpro NoMilk.
  • Na smak zupy jeszcze bardziej niż smietanka wpływa bulion. Jeśli nie macie domowego bulionu – można użyć dobrego, ekologicznego, warzywnego bulionu w kostce, wykorzystując ilość odpowiednią do użytej wody. Inną opcją są naturalne przyprawy do zupy – tu jednak uważajcie na skład. Ta zupa ma być łagodna i delikatna – lepiej sprawdzi się przyprawa do rosołu niż przyprawa ogólna do gotowania.
  • Świeży koperek w tej zupie jest niezbędny, dodatkowo podkręca smak. Natomiast możecie nie dodawać natki pietruszki – chyba, że lubicie!

Przepis na zupę kalafiorową pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora
ebook dania z kalafiora

E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.

Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm? 

Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.

Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *