Tradycyjna zupa kalafiorowa
Dla wielu z nas zupa kalafiorowa to smak dzieciństwa. I jak to z dzieciństwem bywa – dla jednych skojarzenia mogą być przyjemne, dla innych nieco mniej.
Bez względu jednak na skojarzenia warto spróbować tego przepisu. Jest prosty i pozwala na ugotowanie fajnej, sezonowej zupy jarzynowej!
Przepis na zupę kalafiorową pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora
Składniki
- 1 średni kalafior, podzielony na różyczki
- 3-4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
- opcjonalnie 150g fasoli szparagowej
- opcjonalnie nieduży kawałek pietruszki
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 1.5-2 litry bulionu warzywnego
- 200 ml wegańskiej śmietanki lub mleka roślinnego o neutralnym smaku np. owsianego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Koperek i/lub natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będą miękkie i lekko złociste.
- Dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj kalafior – jeśli używasz także fasolkę szparagową i pietruszkę – podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion (lub użyj wody z naturalnymi przyprawami do rosołu/zupy). Dodaj też nieco soli i pieprzu.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj wegańską śmietankę lub mleko roślinne, wymieszaj i zagotuj.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Porady
- Rodzaj użytej śmietanki lub mleka wpływa na smak zupy. Polecam najbardziej śmietanką roślinną Rama lub mleko Alpro NoMilk.
- Na smak zupy jeszcze bardziej niż smietanka wpływa bulion. Jeśli nie macie domowego bulionu – można użyć dobrego, ekologicznego, warzywnego bulionu w kostce, wykorzystując ilość odpowiednią do użytej wody. Inną opcją są naturalne przyprawy do zupy – tu jednak uważajcie na skład. Ta zupa ma być łagodna i delikatna – lepiej sprawdzi się przyprawa do rosołu niż przyprawa ogólna do gotowania.
- Świeży koperek w tej zupie jest niezbędny, dodatkowo podkręca smak. Natomiast możecie nie dodawać natki pietruszki – chyba, że lubicie!
Przepis na zupę kalafiorową pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora

E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.
Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm?
Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.
Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.