tofurnik z polewą czekoladową

Tofurnik z polewą czekoladową

Tofurnik z polewą czekoladową to deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealnie kremowa konsystencja i wyrazisty aromat cytrusów, połączone z czekoladową polewą, sprawiają, że jest to doskonały wypiek na święta.

Ten wegański a’la sernik to kwintesencja świątecznej tradycji w nowoczesnym wydaniu – bez mleka, jajek czy sera, ale za to pełen smaku i magii.

Jeśli szukasz przepisu, który wprowadzi Twoją rodzinę i gości w świąteczny nastrój, koniecznie spróbuj przygotować ten wyjątkowy tofurnik.


Składniki na ciasto

  • 100 g margaryny
  • 40g cukru ( 5.5 łyżki)
  • 30 g mąki ziemniaczanej ( 3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej (16 łyżek)
  • 2 łyżki zimnej wody
wegański tofurnik z polewą czekoladową

Składniki na masę

  • 800 g tofu naturalnego
  • sok z 1.5 cytryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do sernika (np. Kamis)
  • 400 ml wegańskiej śmietanki 30 %(polecam Ramę)
  • 200 ml napoju sojowego
  • 130 g fruktozy lub cukru pudru ( 14 łyżek)
  • 2 budynie śmietankowe o wegańskim składzie (opcjonalnie 2 waniliowe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki (opcjonalnie)
  • Skórka z otartej pomarańczy
  • Polewa czekoladowa

Wykonanie

  • Z wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto, włóż do zamrażarki na 15 minut. Schłodzone ciasto zetrzyj na grubych oczkach lub rozwałkuj na kształt formy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut. Tak schłodzone ciasto piecz w 200 C przez 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko wystudź. TEN KROK MOZESZ POMINĄĆ. Masę możesz upiec bez spodu z ciasta.
  • Tofu rozkrusz palcami na drobne kawałki, dodaj sok z cytryny, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, napój sojowy i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Dodaj skórkę kandyzowaną (opcjonalnie), otartą skórkę z pomarańczy, proszek budyniowy, przyprawę do sernika, fruktozę lub cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Śmietankę 30 % (schłodzoną) ubij na sztywną pianę. Przełóż do masy i wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  • Przelej masę na podpieczone wcześniej kruche ciasto i piecz przez ok 1 godzinę w 180 C. W trakcie pieczenia ciasto nieco urośnie, a następnie opadnie. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i poczekaj 15 minut z wyjęciem ciasta
  • Po upieczeniu ciasto może być nieco miękkie – nie martw się tym -stężeje. Po wystudzeniu polej ciasto polewą czekoladową i wstaw je do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Porady:

  • Ilości składników użyte w przepisie są na dużą blaszkę tortownica. Jeśli masz mniejszą blaszkę lub nie potrzebujesz dużego ciasta, przygotuj tofurnik z połowy składników.
  • Do ciasta możesz też dodać trochę rodzynek – ale nie przesadzaj z ilością, bo masa może gorzej się upiec i bardziej opaść.
  • Polewę czekoladową na tofurniku możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi
  • Polewę czekoladową możesz wykonać rozpuszczając gorzką czekoladę w niewielkiej ilości mleka roślinnego lub gotując mleko z dodatkiem kakao i i oleju kokosowego

Smacznego!


Przepis na ciasto pochodzi z pochodzi z e-booka Wegańskie Święta

E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.

Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.

Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.

Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.

wegańskie święta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *