surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Jeszcze kilka lat temu myśl zjedzeniu surowego kalafiora wydawała mi się co najmniej dziwna. Dziś surówka z kalafiora to dla mnie nowe, ciekawe odkrycie, którym się dzielę.

Jeśli nie jesteście przekonani do surowego kalafiora, spróbujcie go zblanszować. Starty wcześniej kalafior wyłóż na durszlak – sitko i przelej wrzątkiem, lub włóż na sitku na 1-2 minuty do garnka z gorącą wodą.

Składniki

  • 1 kalafior starty drobno na “ryż”
  • 2 jabłka, pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubej tarce
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • ok 100-150 ml naturalnego jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki roślinnej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Wykonanie

  • W dużej misce wymieszaj startego kalafiora, jabłka, orzechy włoskie i suszoną żurawinę.
  • Skrop sokiem z cytryny, dodaj jogurt i śmietankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Porady

  • Ta surówka przypomina surówkę z jabłkiem z selera, ale jest znacznie delikatniejsza.
  • Dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce
  • Podawaj na zimno, udekoruj świeżą pietruszką.

Przepis pochodzi z ebooka Wegańskie dania z kalafiora.

dania z kalafiora ebook

E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.

Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm? 

Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.

Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *