Surówka z kalafiora
Jeszcze kilka lat temu myśl zjedzeniu surowego kalafiora wydawała mi się co najmniej dziwna. Dziś surówka z kalafiora to dla mnie nowe, ciekawe odkrycie, którym się dzielę.
Jeśli nie jesteście przekonani do surowego kalafiora, spróbujcie go zblanszować. Starty wcześniej kalafior wyłóż na durszlak – sitko i przelej wrzątkiem, lub włóż na sitku na 1-2 minuty do garnka z gorącą wodą.
Składniki
- 1 kalafior starty drobno na “ryż”
- 2 jabłka, pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubej tarce
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- ok 100-150 ml naturalnego jogurtu kokosowego lub sojowego
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki roślinnej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do dekoracji
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj startego kalafiora, jabłka, orzechy włoskie i suszoną żurawinę.
- Skrop sokiem z cytryny, dodaj jogurt i śmietankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Porady
- Ta surówka przypomina surówkę z jabłkiem z selera, ale jest znacznie delikatniejsza.
- Dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce
- Podawaj na zimno, udekoruj świeżą pietruszką.
Przepis pochodzi z ebooka Wegańskie dania z kalafiora.
E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.
Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm?
Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.
Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.