streetfoodowy makaron w stylu azjatyckim

Makaron w stylu azjatyckim

Weekend spędzony na festiwalu punkowym był dla mnie przyśpieszonym kursem przygotowywania makaronu z woka. Street-foodowy makaron w stylu azjatyckim to danie, które uda się każdemu. Makaron smakuje jak u prawdziwych mistrzów kuchni azjatyckiej, a jednocześnie jest banalnie prosty, jeśli nabierzecie wprawy! Kluczem do sukcesu jest prawdziwy, kuty wok oraz wysokiej jakości, dobry makaron i sos sojowy!

Składniki

  • 500 g makaronu pszennego, azjatyckiego dobrej jakości
  • sos sojowy Kikkoman 1 butelka
  • ok 6 łyżek oleju
  • 4-5 średnich cebul
  • 1 brokuł
  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4-5 większych marchewek
  • opcjonalnie: grzybki mun, groszek cukrowy lub mrożony zielony groszek, tofu
  • do podania: szczypiorek, kolendra lub natka pietruszki, prażony jasny sezam, posiekane orzeszki ziemne

O proporcjach i ilości warzyw więcej przeczytacie w sekcji Przygotowanie i Porady

Przygotowanie

Przygotuj wszystkie warzywa. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski dł. 4-5 cm, podobnie pokrój paprykę, kapustę drobno posiekaj, cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki, brokuł podziel na drobne kawałki. Warzywa rozkładaj na osobnych miskach/ talerzach – pozwoli to zachować proporcje – dobrze, aby warzywa były objętościowo względem siebie w proporcjach 1:1

W kutym, metalowym woku rozgrzej olej – dół powinien być wypełniony 1 cm warstwą oleju. Dodaj marchewkę, smaż mieszając ok 2 minuty. Następnie dodaj brokuł i również smaż ok 2 minuty. Postępuj tak z każdym warzywem – po dodaniu smaż ok 2 minuty. Dodawaj po kolei następne warzywa – kapustę i cebule. Jeśli używasz groszek cukrowy dodaj go przed brokułem. Cebule dodaj na końcu. Gdy wszystkie warzywa będą już przesmażone, wlej ok 1/3 butelki sosu sojowego jasnego, najlepiej marki Kikkoman.

W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotuj krótko w gorącej wodzie lub zalej wrzątkiem. Jeśli używasz wstępnie przygotowanych makaronów typu udon, dodaj je bezpośrednio do warzyw w woku – wcześniej je rozdzielając.

Po dodaniu makaronu do woka, całość dokładnie wymieszaj, wlej kolejną 1/3 część butelki sosu sojowego. Wymieszaj i odczekaj 1-2 minuty. Makaron jest gotowy do podania!

Porady

  • Do przygotowania tego makaronu nadaje się wyłącznie wok kuty ze stali. W innym nie wyjdzie dobrze. Kuty wok ma nieregularny dół, przez co zupełnie inaczej się rozgrzewa na palniku.
  • Ten makaron nie wyjdzie tez rewelacyjnie (choć będzie poprawny) na kuchence elektrycznej i indukcyjnej.
  • Sos sojowy Kikkoman jest naturalnie warzony i posiada certyfikat Vegan – możesz użyć innego, naturalnie warzonego, dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością lub azjatyckich.
  • Ważna jest kolejność dodawania warzyw – zaczynaj od najtwardszych, wymagających dłuższej obróbki cieplnej. Zawsze zakończ dodając cebulę.
  • Wybierz dobrej jakości makaron. To od niego, sosu sojowego i odpowiedniego woka, zależy smak dania.
  • Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, możesz przygotować danie z makaronem ryżowym lup Konjac.
  • Jeśli zdecydujesz się na dodanie tofu – przyrządź je osobno – no podsmażając w kostkach na patelni – i dodaj do makaronu już rozłożonego na talerzach.
  • Z tych proporcji wyjdzie 5-6 średnich talerzy.
  • Do podanych proporcji musisz mieć średni lub większy wok. Jeśli posiadasz mniejszy wok – zmniejsz proporcjonalnie ilość składników. Dla 2-3 osób wystarczy połowa.
Jeśli masz pytania dotyczące przepisu napisz do mnie!

makaron w stylu azjatyckim

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *