stek z kalafiora
|

Stek z kalafiora

Sprawdzony przepis na stek z kalafiora? Oto on!

Kalafior to warzywo o wielu możliwościach w kuchni. Dziś mam dla Was przepis na wykwintne danie – pieczony stek z kalafiora z orzechowym pesto, podany z zieloną soczewicą i pieczarkami.

To połączenie smaków i tekstur z pewnością zadowoli wymagających jak i osoby sceptyczne wobec kalafiorów! I wcale nie jest takie trudne do przygotowania, jakby się mogło wydawać!

Najtrudniejszym elementem jest.. pocięcie kalafiora w plastry. Potem wystarczy po kolei trzymać się przepisu. Warto zacząć przygotowanie kalafiora od dodatków – orzechowego sosu pesto i soczewicy.

Składniki

soczewica z pieczarkami

Orzechowe pesto

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub nerkowców lub pół-szklanki twardego masła orzechowego
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii i/ lub natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Soczewica z pieczarkami

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 200 g pieczarek (pokrojonych w plasterki lub kostkę
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
stek z kalafiora

Stek z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2-3 łyżeczki papryki wędzonej

Wykonanie

Orzechowe pesto

  1. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. Posiekaj na mniejsze kawałki
  2. W blenderze umieść orzechy, posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, czosnek i sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Jeśli potrzeba dolej nieco wody lub soku z cytryny
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Możesz zamiast bazylii użyć natki pietruszki, a zamiast orzechów masła orzechowego – wówczas użyj mniej oliwy, a dodaj kilka łyżek wody

Zielona soczewica z pieczarkami

  1. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości wg przepisu na opakowaniu
  2. W garnku lub woku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj pieczarki i tymianek, smaż przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie.
  4. Dodaj ugotowaną soczewicę, wymieszaj i podsmaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Stek z kalafiora

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Kalafiora umyj i osusz. Następnie odetnij liście i dolną część głąba, tak aby kalafior stał stabilnie na desce. Pokrój kalafiora w plastry o grubości około 2-3 cm, tworząc „steki”. Z jednego kalafiora powinny wyjść 2 plastry. Jeśli kalafior się rozpada pokrój go na mniejsze plastry – krojąc wzdłuż różyczki.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, papryki i czosnek w proszku. Marynaty powinno być wystarczająco aby posmarować dobrze kalafior z każdej strony – oraz zostać nieco ab dołożyć marynatę w trakcie pieczenia. Jeśli jest jej za mało – to proporcjonalnie dorób jeszcze.
  4. Każdy stek z kalafiora posmaruj dokładnie mieszanką z obu stron.
  5. Ułóż steki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz łącznie przez około 25-30 minut, aż będą złociste i miękkie w środku. W międzyczasie obróć i posmaruj marynatą.
stek z kalafiora

Porady

  • Steki z kalafiora możesz też przygotować także smażąc je na większej patelni – delikatnie w trakcie obracając.
  • Pod wpływem wysokiej temperatury kalafior stosunkowo szybko mięknie – nie musisz obawiać się, że będzie surowy – o ile nie potniesz go na grube plastry.
  • Żeby wydobyć najlepszy smak kalafior powinien się porządnie przypiec – jeśli nie jest odpowiedni zarumieniony – mimo, że jest już miękki w środku – zwiększ w piekarniku na parę minut temperaturę lub włącz funkcję grilla / opieku z góry
  • Najtrudniejszym elementem jest wycięcie plastrów – jeśli Ci się nie uda – po prostu przygotuj mniejsze steki-kawałki. Nie z każdego kalafiora da się łatwo wyciąć dobre plastry!
  • Do orzechowego pesto możesz użyć masła orzechowego zamiast orzechów – dodaj wówczas mniej oliwy – ok 1-2 łyżek wystarczy i pamiętaj o dodaniu kilku łyżek wody.
  • Pozostałe z wycinania steka różyczki i kawałki kalafiora możesz wykorzystać do zupy kalafiorowej, gotowane jako warzywa do obiadu lub przygotuj z nich skrzydełka buffalo.

Przepis na stek z kalafiora pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora.

wegankie dania z kalafiora okladka

E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.

Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm? 

Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.

Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.


Szukasz przepisów na proste i sprawdzone wegańskie dania?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *