Sezon na szparagi
Sezon na szparagi w pełni. Aby ułatwić Wam zmierzenie się z tym warzywem, przygotowałam parę propozycji na szparagi, które przyrządzam od kilku lat i które sprawdzają się doskonale!
Szparagi – samo zdrowie
Szparagi to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały.
W 100 g szparagów znajduje się około
- 20 kalorii
- 2 g białka
- 4 g węglowodanów
- 2 g błonnika.
Szparagi są również doskonałym źródłem witamin A, C, E i K, a także kwasu foliowego, żelaza i wapnia. Ich regularne spożywanie wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowie serca.
Tipy na przygotowanie szparagów
Aby przygotować szparagi, najpierw dokładnie je umyj a potem odetnij lub odłam twarde końcówki. Następnie obierz je delikatnie obieraczką do warzyw zaczynając od końcówki i kończąc przed główką.
Świeże szparagi z dobrej uprawy wystarczy delikatnie podgrzać na suchej patelni (lub na niewielkiej ilości oleju), dolać nieco wody i dusić 3-4 minuty – uzyskasz w ten sposób teksturę al dente teksturę.
Jeśli zdecydujesz się na gotowanie to dodaj szparagi do wrzącej osolonej wody i gotuj 3-4 minuty, a następnie od raz schłódź w zimnej wodzie.
Przepisy – propozycje
Te przepisy są ze mną od kilku lat – od kiedy odkryłam tak naprawdę szparagi. Mimo, ze jadłam je wielokrotnie wcześniej, to dopiero odpowiednie przyrządzenie sprawiło, że się w nich zakochałam!
Szparagi grillowane
Składniki:
- 500 g szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z jednej cytryny
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
- W misce wymieszaj szparagi z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Grilluj szparagi na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko zrumienione i miękkie.(możesz także upiec je w piekarniku lub na patelni)
- Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Szparagi na oliwie
Składniki:
- 500 g szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek, smaż do momentu, aż będzie złocisty.
- Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szparagi będą miękkie.
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 500 g szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj szparagi i smaż przez 5 minut.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż kolejne 2-3 minuty.
- Skrop octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Szparagi z patelni z bułką tartą
Składniki:
- 500 g szparagów
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wegańskiego masła oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, a następnie każdy przekrój na 2-3 kawałki
- Szparagi przyrządź al dente – w garnku lub na patelni
- Na patelni podpiecz bułkę tartą, dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści
- Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj delikatnie.
Sałatka ze szparagami
Składniki:
- 300 g szparagów
- 150 g mieszanki sałat
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
- Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie lub przygotuj szparagi z patelni
- W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, awokado, pomidorki koktajlowe i szparagi. Możesz też rozłożyć sałatę, a następnie wszystkie warzywa na talerze.
- Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Risotto ze szparagami
Składniki:
- 250 g ryżu arborio
- 500 g szparagów
- ok 1 litr bulionu warzywnego
- 1 biała cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki wegańskiego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube. Pokrój na 3-4 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
- Dodaj szparagi i smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj ryż i również smaż przez 2-3 minuty, aż będzie lekko przezroczysty.
- Dodaj białe wino i gotuj, aż całkowicie odparuje.
- Stopniowo dodawaj bulion, mieszając – ryż powinien być ugotowany al dente – zajmie to 10-15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania dodaj wegański parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj posypane dodatkowym parmezanem lub płatkami drożdzowymi
Szparagi smażone z ziemniakami
- 500 g szparagów
- 500 g ziemniaków (ugotowanych lub surowych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
- Jeśli używasz surowych ziemniaków, umyj je, obierz, pokrój w grubą kostkę lub półksiężyce i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż będą złociste. Dodaj szparagi i smaż kilka minut podlewając kilkoma łyżkami. Gdy woda wyparuje a szparagi będą lekko miękkie, dolej drugą łyżkę oliwy i dodaj ziemniaki.
- Smaż, aż ziemniaki będą chrupiące.
- Dopraw solą i pieprzem.
Szparagi z truskawkami
Składniki:
- 300 g szparagów
- 200 g truskawek, pokrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube, pokrój w 3-4 cm kawałki
- Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie.
- W dużej misce wymieszaj szparagi i truskawki.
- Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Szparagi z wegańskim beszamelem
Składniki:
- 500 g szparagów
- 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka roślinnego
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
- Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
- Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie lub przygotuj szparagi z patelni.
- W rondlu rozgrzej olej lub masło, dodaj mąkę i smaż, mieszając, aż powstanie jasna zasmażka.
- Stopniowo dodawaj mleko roślinne, ciągle mieszając, gotuj stale mieszając aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szparagi rozłóż na talerze i polej szparagi beszamelem przed podaniem.
Zupa – krem ze szparagów
Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
- Przygotowanie szparagów: Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz je delikatnie, jeśli są grube. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki, zostawiając kilka końcówek do dekoracji, które możesz blanszować i użyć później.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista, około 5 minut.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż uwolni swój aromat.
- Dodaj pokrojone szparagi i ziemniaka, a następnie wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli używasz blendera kielichowego, pozwól zupie lekko ostygnąć przed miksowaniem, aby uniknąć rozprysków.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj mleko kokosowe i ponownie zblenduj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą, udekorowaną blanszowanymi końcówkami szparagów i posiekaną świeżą natką pietruszki.
Tofucznica ze szparagami
Składniki:
- 300 g szparagów
- 360 g (2 kostki) naturalnego tofu
- 1 łyżka oleju
- kurkuma, sól kala namak, wędzona papryka, mleko roślinne
Tofucznicę przygotuj wg przepisu TUTAJ, a zamiast pomidorków koktajlowych przygotuj Szparagi z patelni
Szparagi z hummusem
Składniki (na 1 osobę)
- 150-200 g gotowego hummusu – możesz wykorzystać przepis na hummus podany TUTAJ lub użyć gotowego hummusu ze sklepu
- 250 g szparagów
Szparagi przygotuj wg przepisu na szparagi z grilla lub z patelni. Na talerzu rozsmaruj humus, ułóż na nim przygotowane, ciepłe jeszcze szparagi.
Makaron ze szparagami
przepis znajdziesz TUTAJ