sezon na szparagi

Sezon na szparagi

Sezon na szparagi w pełni. Aby ułatwić Wam zmierzenie się z tym warzywem, przygotowałam parę propozycji na szparagi, które przyrządzam od kilku lat i które sprawdzają się doskonale!

Szparagi – samo zdrowie

Szparagi to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały.

W 100 g szparagów znajduje się około

  • 20 kalorii
  • 2 g białka
  • 4 g węglowodanów
  • 2 g błonnika.

Szparagi są również doskonałym źródłem witamin A, C, E i K, a także kwasu foliowego, żelaza i wapnia. Ich regularne spożywanie wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowie serca.

szparagi

Tipy na przygotowanie szparagów

Aby przygotować szparagi, najpierw dokładnie je umyj a potem odetnij lub odłam twarde końcówki. Następnie obierz je delikatnie obieraczką do warzyw zaczynając od końcówki i kończąc przed główką.

Świeże szparagi z dobrej uprawy wystarczy delikatnie podgrzać na suchej patelni (lub na niewielkiej ilości oleju), dolać nieco wody i dusić 3-4 minuty – uzyskasz w ten sposób teksturę al dente teksturę.

Jeśli zdecydujesz się na gotowanie to dodaj szparagi do wrzącej osolonej wody i gotuj 3-4 minuty, a następnie od raz schłódź w zimnej wodzie.

Przepisy – propozycje

Te przepisy są ze mną od kilku lat – od kiedy odkryłam tak naprawdę szparagi. Mimo, ze jadłam je wielokrotnie wcześniej, to dopiero odpowiednie przyrządzenie sprawiło, że się w nich zakochałam!

szparagi z grillaSzparagi grillowane

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z jednej cytryny

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
  2. W misce wymieszaj szparagi z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  3. Grilluj szparagi na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko zrumienione i miękkie.(możesz także upiec je w piekarniku lub na patelni)
  4. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
szparagi z na oliwieSzparagi na oliwie

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj czosnek, smaż do momentu, aż będzie złocisty.
  3. Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem.
  4. Smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż szparagi będą miękkie.
szparagi z pomidorkamiSzparagi z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj szparagi i smaż przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż kolejne 2-3 minuty.
  5. Skrop octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
szparagi z bułka tartąSzparagi z patelni z bułką tartą

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki wegańskiego masła oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, a następnie każdy przekrój na 2-3 kawałki
  2. Szparagi przyrządź al dente – w garnku lub na patelni
  3. Na patelni podpiecz bułkę tartą, dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści
  4. Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj delikatnie.
szparagi z awokadoSałatka ze szparagami

Składniki:

  • 300 g szparagów
  • 150 g mieszanki sałat
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
  2. Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie lub przygotuj szparagi z patelni
  3. W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, awokado, pomidorki koktajlowe i szparagi. Możesz też rozłożyć sałatę, a następnie wszystkie warzywa na talerze.
  4. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
risotto ze szparagamiRisotto ze szparagami

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • 500 g szparagów
  • ok 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 biała cebula, posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki wegańskiego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube. Pokrój na 3-4 cm kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  3. Dodaj szparagi i smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj ryż i również smaż przez 2-3 minuty, aż będzie lekko przezroczysty.
  4. Dodaj białe wino i gotuj, aż całkowicie odparuje.
  5. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając – ryż powinien być ugotowany al dente – zajmie to 10-15 minut.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Pod koniec gotowania dodaj wegański parmezan i dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj posypane dodatkowym parmezanem lub płatkami drożdzowymi
szparagi z ziemniakamiSzparagi smażone z ziemniakami
  • 500 g szparagów
  • 500 g ziemniaków (ugotowanych lub surowych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
  2. Jeśli używasz surowych ziemniaków, umyj je, obierz, pokrój w grubą kostkę lub półksiężyce i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odcedź.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż będą złociste. Dodaj szparagi i smaż kilka minut podlewając kilkoma łyżkami. Gdy woda wyparuje a szparagi będą lekko miękkie, dolej drugą łyżkę oliwy i dodaj ziemniaki.
  4. Smaż, aż ziemniaki będą chrupiące.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
szparagi z truskawkamiSzparagi z truskawkami

Składniki:

  • 300 g szparagów
  • 200 g truskawek, pokrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube, pokrój w 3-4 cm kawałki
  2. Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie.
  3. W dużej misce wymieszaj szparagi i truskawki.
  4. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
szparagi z beszamelemSzparagi z wegańskim beszamelem

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 2 łyżki wegańskiego masła lub oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka roślinnego
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz, jeśli są grube.
  2. Blanszuj szparagi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, następnie schłodź w lodowatej wodzie lub przygotuj szparagi z patelni.
  3. W rondlu rozgrzej olej lub masło, dodaj mąkę i smaż, mieszając, aż powstanie jasna zasmażka.
  4. Stopniowo dodawaj mleko roślinne, ciągle mieszając, gotuj stale mieszając aż sos zgęstnieje.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Szparagi rozłóż na talerze i polej szparagi beszamelem przed podaniem.

krem ze szparagówZupa – krem ze szparagów

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Przygotowanie szparagów: Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz je delikatnie, jeśli są grube. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki, zostawiając kilka końcówek do dekoracji, które możesz blanszować i użyć później.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista, około 5 minut.
  3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż uwolni swój aromat.
  4. Dodaj pokrojone szparagi i ziemniaka, a następnie wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zdejmij garnek z ognia i użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli używasz blendera kielichowego, pozwól zupie lekko ostygnąć przed miksowaniem, aby uniknąć rozprysków.
  6. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj mleko kokosowe i ponownie zblenduj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj zupę gorącą, udekorowaną blanszowanymi końcówkami szparagów i posiekaną świeżą natką pietruszki.
tofucznica ze szparagamiTofucznica ze szparagami

Składniki:

  • 300 g szparagów
  • 360 g (2 kostki) naturalnego tofu
  • 1 łyżka oleju
  • kurkuma, sól kala namak, wędzona papryka, mleko roślinne

Tofucznicę przygotuj wg przepisu TUTAJ, a zamiast pomidorków koktajlowych przygotuj Szparagi z patelni

szparagi z humusemSzparagi z hummusem

Składniki (na 1 osobę)

  • 150-200 g gotowego hummusu – możesz wykorzystać przepis na hummus podany TUTAJ  lub użyć gotowego hummusu ze sklepu
  • 250 g szparagów

Szparagi przygotuj wg przepisu na szparagi z grilla lub z patelni. Na talerzu rozsmaruj humus, ułóż na nim przygotowane, ciepłe jeszcze szparagi.

makaron ze szparagamiMakaron ze szparagami

przepis znajdziesz TUTAJ

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *