weggery roślinne w zabce

Roślinne weggery w Żabce

Roślinne weggery w Żabce pojawiły się już kilka lat temu, a w tym roku dołączył do nich nowy smak – wegger burak.

Żabka to obecnie sieć licząca ponad 10 tysięcy sklepów w Polsce*. To trzy razy więcej niż Biedronka i niemal dwanaście razy więcej niż Lidl**. Sklepy Żabki znajdują się zarówno w dużych miastach, jak i mniejszych miejscowościach, a nawet wsiach. Teoretycznie więc, wprowadzając coraz więcej produktów roślinnych, sieć mogłaby stać się liderem na rynku, prawdziwym „game-changerem”. Co więc mogło pójść nie tak?

Odpowiedź leży w dostępności, a raczej jej braku. Wygląda to tak, jakby dział marketingu i rozwoju produktów działał oddzielnie, a franczyzobiorcy mieli własne zasady. Osoba na diecie wegańskiej, która wchodzi o dowolnej porze do sklepu Żabka po burgera, kanapki z roślinną wołowiną czy pierogów z tofu w Żabce, to nadal wizja przyszłości. Dostępność produktów roślinnych jest loterią, co sprawia, że planowanie zakupu posiłków w oparciu o ofertę Żabki jest praktycznie niemożliwe.

Powstaje więc błędne koło. Klienci wegańscy rzadko zaglądają do Żabki po roślinne produkty, bo ich nie ma. Franczyzobiorcy rzadko je zamawiają, bo nikt ich nie kupuje. A klienci nie kupują, bo nie znajdują tego, czego szukali.

Przykład? Weggera burak próbowałam kupić od maja w 300-tysięcznym mieście. Udało mi się to dopiero pod koniec września w mniejszej miejscowości. Natomiast na weggera z nuggetsami polowałam dwa tygodnie. Sami możecie sobie odpowiedzieć na pytanie, czy tak to powinno wyglądać.


Wegger z nuggetsami

Tego burgera znam od paru lat i muszę przyznać, że w zasadzie nic się w nim nie zmieniło. Składa się z dobrej bułki, roślinnych nuggetsów, plasterka sera, minimalnej ilości warzyw i sosu.

Wegger zdecydowanie lepiej smakuje po podgrzaniu w piekarniku lub w sklepowym podgrzewaczu niż z mikrofali (mimo, że stworzony jest do podgrzewania w mikrofali). Zdarzało mi się podgrzewać go w mikrofali – wówczas często bolał mnie brzuch. Po podgrzaniu w piekarniku wszystko było w porządku jeśli chodzi o odczucia zdrowotne, natomiast nuggetsy lekko się wysuszają i nie podgrzewają równomiernie

roslinne weggery w żabce

Jak wypadł?

Niestety, nie jest to najlepszy burger. Smak jest pełen sztucznych dodatków i konserwantów – wyczuwalnych już przy pierwszym kęsie. Nuggetsy są suche i mało apetyczne. Dobrze smakuje bułka, a całość ratuje ostry sos.

To burger ratunkowy – na przykład na wyjeździe lub w podróży. Zdecydowanie nie polecam go jednak na co dzień.

Roślinne nuggetsy w bułce pszennej z sosem, plastrami na bazie oleju koksowego i warzywami. Masa netto: 175 g

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna: 1030 kJ / 246 kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 26g
  • Błonnik: 4g
  • Białko 6.1g
  • Sól: 1.6g

Składniki:

  • panierowane kawałki na bazie soi 33%: baza sojowa – woda, koncentrat białka sojowego, płatki kukurydziane (kukurydza, sól, cukier), oleje roslinne (rzepakowy, słonecznikowy) maka (kukurydziana, sojowa), błonnik owsiany, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty naturalne, metyceluloza, regulator kwasowości: ocet buforowany, sól, skrobia kukurydziana, izolowane białko sojowe, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, żelazo, witamina B12
  • bułka pszenna z nasionami sezamu 30%: mąka pszenna, woda, cukeir, drożdze, olej rzepakowy, nasiona sezamu 2%, sól, emulgatory: E472e, E481, środek do przetwarzania maki: kwas askorbinowy
  • sos 14% olej rzepakowy, woda, cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól), koncentrat pomidorowy, białka grochu, sól, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, warzywa granulowane, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, koncentrat soku z cytryny, ekstrakt chilli, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat
  • plastry na bazie oleju kokosowego 10%: woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat goudy (glukoza, sól, aromat, ekstrakt drożdżowy), wapń, substancja konserwująca: sorbinian potasu, witaminy: niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, witamina B12, kas foliowy, biotyna, barwnik: karoteny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
  • papryka marynowana 7%: papryka, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, substancja wiążąca: chlorek wapnia
  • ogórek konserwowy 6%: ogórek, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, koper, przyprawy (zawierają gorczycę)

Wegger burak

Edycja limitowana nowego burgera pojawiła się wiosną. Już sam wygląd kotleta na zdjęciu wygląda obiecująco, a skład – burak i pęczak – budzi optymizm.

Bardzo dobrze i równomiernie podgrzał się w piekarniku.

roslinne weggery w żabce

Jak wypadł?

To zupełnie inny poziom niż wegger z nuggetsami. Kotlet jest duży i wychodzi poza bułkę. Delikatnie ostry sos podkreśla naturalny smak burgera. Nie ma tu chemicznego posmaku, który przeszkadzał w poprzednim burgerze.

W składzie brak aż tylu sztucznych konserwantów, co jest kolejnym plusem. Dodatkowo burger wzbogacony jest marynowaną cebulą i jalapeno, które bardzo lubię. Wartość odżywcza jest też korzystniejsza – mniej tłuszczu i więcej białka.

Całość jest delikatna, przyjemnie ostra i jak na fast food bardzo dobra!

Burger na bazie surowców roślinnych – buraka i kaszy jęczmiennej – smażony, pieczony, w bułce pszennej z nasionami sezamu, plastrem roślinnym o smaku cheddar, sosem wege ranch mayo, cebula czerwoną piklowaną oraz papryczkami jalapeno. Masa netto: 188 g

Wartość odżywcza:

  • Wartość energetyczna: 965 kJ / 231 kcal
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik: 4g
  • Białko: 7.3g
  • Sól 1.2g

Składniki:

  • burger roślinny 43%: buraki pasteryzowane tarte 42%, kasza jęczmienna 15%, woda, białko grochu, olej rzepakowy, mąka pszenna, gluten pszenny, sól, błonniki owsiane, bułka tarta, suszone warzywa: papryka, nać pietruszki, cebula, czosnek, pomidor; przyprawy, białko sojowe, błonniki roślinne, aromaty, cebula smażona, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza, skrobia, glukoza, cukier, ekstrakt roślinny acerola, maltodekstryna, substancja spulchniająca: wodorowęglan amonu,
  • bułka pszenna z nasionami sezamu 29%: mąka pszenna 65%, woda, cukier, olej rzepakowy, sól, drożdże, nasiona sezamu 1.8%, zaczyn pszenny (przefermentowana mąka pszenna), środek do przetwarzania maki: kwas askorbinowy
  • plaster roślinny o smaku cheddar 11%: woda, olej kokosowy 23%, skrobia modyfikowana, skrobia, sól morska, aromat cheddar, ekstrakt z oliwek, barwniki: ekstrakt z papryki, karoteny, witamina B12
  • sos wege ranch mayo 8%: woda, olej rzepakowy, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, skrobia modyfikowana, sól, czosnek, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, szczypiorek suszony, hydrolizat białka z kukurydzy
  • cebula czerwona piklowana 7%: cebula czerwona, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól
  • paparyka jalapeno zielona 2%: papryka jalapeno, woda, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy

* W październiku 2024 r. sieć Żabka to 10 400 punktów.

**Marzec 2024 – Biedronka 3596 sklepów, Lidl – 890 sklepów

Artykuł powstał na podstawie samodzielnie kupionych i sfotografowanych produktów, bez jakiejkolwiek współpracy z siecią Żabka Polska.


Masz pytania? !

Chcesz podzielić się swoimi wrażeniami o roślinnych weggerach w Żabce?

Chcesz żebym opisała konkretny produkt lub składnik?

Napisz do mnie!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *