Rogaliki drożdżowe
Drożdżowe rogaliki to klasyka, która nigdy nie zawodzi! Ten przepis jest prosty, szybki i idealny na chwilę, kiedy macie ochotę na domowe wypieki. Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila wyrabiania ciasta, a potem już tylko zawijanie i nadziewanie ulubionymi dodatkami.
Najlepsze w tym przepisie? Ciasto nie wymaga tradycyjnego wyrastania – od razu po wyrobieniu jest gotowe do nadziewania i formowania. Możecie przygotować je w wersji słodkiej, np. z dżemem, masa makową lub czekoladą, ale sprawdzi się równie dobrze w wersji wytrawnej, z nadzieniem z soczeiwcy czy kapustą z grzybami
Te rogaliki to idealna przekąska na każdą okazję – spróbujcie, a przekonacie się, jak proste i smaczne może być pieczenie!
Rogaliki drożdżowe – przepis
Składniki
- 50 g świeżych drożdży + łyżka cukru ( wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji)
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka (200 g) margaryny
- szczypta soli
- 3 łyżki dowolnej śmietanki roślinnej lub roślinnego jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Drożdże rozetrzyj z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
- Z wszystkich podanych składników wyrób ręcznie lub w mikserze elastyczne ciasto, podziel je na dwie części.
- Każdą część rozwałkuj w okrąg i podziel na 8 trójkątów (tak jak krojąc np. pizzę)
- Nadzienie ułóż na szerszym końcu lub rozsmaruj na całości (na szerszej części dodając więcej), zostawiając pusty koniec..
- Zaginaj dłuższą podstawę trójkąta w kierunku nadzienia i jednym, wolnym ruchem dłoni roluj ciasto w kierunku wierzchołka.
- Dokładnie zalep końce, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz podczas pieczenia.
- Cienką końcówkę podwiń pod spód rogalika. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na szczycie rogalika.
- Piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie
- Dowolny dżem – wybierz gęsty
- Masa makowa – ugotowany wcześniej mak z dodatkiem rodzynek i orzechów
- Serek z tofu na słodko
- Nadzienie wytrawne – np. z kapusty z grzybami lub soczewicy
Smacznego!
Przepis na rogaliki pochodzi z e-booka Wegańskie święta.
E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.
Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy (np. bezbłędnie zawinąć gołąbki czy ulepić pierogi) i informacje o kuchennych niezbędnikach.