weganskie placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Wegańskie placki z cukinii i marchewki to lżejsza i nieco szybsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dzięki użyciu warzyw: cukinii i marchewki, placki te mają mniej kalorii, a do tego mogą być bezglutenowe. Idealnie sprawdzą się na obiad, jak i przekąska, można tez zapakować na lunch lub podróż pociągiem.

Podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, możesz je podawać na wiele sposobów – z wegańska kwaśną śmietaną lub jogurtem, dipem ziołowym, sosem pieczarkowym czy gulaszem zbójnickim.

Placki są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To danie, które na pewno zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!


wegańskie placki z cukinni i marchewki

Składniki

na ok 20-24 placki

  • 2 duże cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 12-15 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
  • 150-200 ml wody (lub soku odciśniętego z cukinii)
  • 2-3 łyżki maki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie – posiekany koperek i natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

  • Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp sola i odstaw aż puści sok.
  • Po 10-15 minutach odciśnij cukinię, zostawiając sok.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach
  • W dużej misce wymieszaj mąki z woda lub sokiem odciśniętym z cukinii na dość gęste ciasto. Dodaj do niego cukinie, marchewkę i czosnek i dobrze wymieszaj, dodaj pieprz i sól i wymieszaj ponownie.
  • Jeśli całość jest zbyt rzadka dodaj więcej maki z ciecierzycy, jeśli zbyt gęsta kilka łyżek wody/soku z cukinii
  • Na dużej patelni (lub na dwóch patelniach – tak jak u mnie) rozgrzej olej, nakładaj łyżką średnie placki, delikatnie je spłaszczając.
  • Gdy placki zrumienią się od dołu, przełóż na druga stronę i dosmaż.
  • Gotowe placki odkładaj na większy talerz, aż usmażysz wszystkie

Porady

  • Czas smażenia zależy od patelni i kuchenki – może trwać od 3 do 6 minut z każdej strony.
  • Jeśli placki zbyt długo nie są rumiane, zwiększ ogień. Podobnie – jeśli zbyt szybko się rumienią – przypalają – zmniejsz ogień.
  • Świetnie smakują z najprostszym dipem ziołowym: do naturalnego jogurtu kokosowego (500 ml) dodaj łyżkę oliwy, posiekany koperek i szczypiorek; dopraw solą i pieprzem.
  • Rewelacyjne z wegańskim gulaszem zbójnickim i kleksem śmietany!
  • Smakują dobrze po prostu z wegańskim jogurtem lub śmietana, a także solo!


Przepis na wegańskie placki z cukinii i marchewki pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.

W ebooku poznasz też sposób na przygotowanie do placków aromatycznego i lekko pikantnego gulaszu zbójnickiego!

Ponad 60 przepisów na wegańskie obiady: makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima

Zamów e-booka w przedsprzedaży
wegańskie obiady ebook

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *