Placki z cukinii i marchewki
Wegańskie placki z cukinii i marchewki to lżejsza i nieco szybsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dzięki użyciu warzyw: cukinii i marchewki, placki te mają mniej kalorii, a do tego mogą być bezglutenowe. Idealnie sprawdzą się na obiad, jak i przekąska, można tez zapakować na lunch lub podróż pociągiem.
Podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, możesz je podawać na wiele sposobów – z wegańska kwaśną śmietaną lub jogurtem, dipem ziołowym, sosem pieczarkowym czy gulaszem zbójnickim.
Placki są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To danie, które na pewno zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Składniki
na ok 20-24 placki
- 2 duże cukinie
- 1 duża marchewka
- 1 duży ząbek czosnku,
- 12-15 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
- 150-200 ml wody (lub soku odciśniętego z cukinii)
- 2-3 łyżki maki pszennej lub ziemniaczanej
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli,
- opcjonalnie – posiekany koperek i natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
- Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp sola i odstaw aż puści sok.
- Po 10-15 minutach odciśnij cukinię, zostawiając sok.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach
- W dużej misce wymieszaj mąki z woda lub sokiem odciśniętym z cukinii na dość gęste ciasto. Dodaj do niego cukinie, marchewkę i czosnek i dobrze wymieszaj, dodaj pieprz i sól i wymieszaj ponownie.
- Jeśli całość jest zbyt rzadka dodaj więcej maki z ciecierzycy, jeśli zbyt gęsta kilka łyżek wody/soku z cukinii
- Na dużej patelni (lub na dwóch patelniach – tak jak u mnie) rozgrzej olej, nakładaj łyżką średnie placki, delikatnie je spłaszczając.
- Gdy placki zrumienią się od dołu, przełóż na druga stronę i dosmaż.
- Gotowe placki odkładaj na większy talerz, aż usmażysz wszystkie
Porady
- Czas smażenia zależy od patelni i kuchenki – może trwać od 3 do 6 minut z każdej strony.
- Jeśli placki zbyt długo nie są rumiane, zwiększ ogień. Podobnie – jeśli zbyt szybko się rumienią – przypalają – zmniejsz ogień.
- Świetnie smakują z najprostszym dipem ziołowym: do naturalnego jogurtu kokosowego (500 ml) dodaj łyżkę oliwy, posiekany koperek i szczypiorek; dopraw solą i pieprzem.
- Rewelacyjne z wegańskim gulaszem zbójnickim i kleksem śmietany!
- Smakują dobrze po prostu z wegańskim jogurtem lub śmietana, a także solo!
Przepis na wegańskie placki z cukinii i marchewki pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.
W ebooku poznasz też sposób na przygotowanie do placków aromatycznego i lekko pikantnego gulaszu zbójnickiego!
Ponad 60 przepisów na wegańskie obiady: makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima