pieczona brukselka z orzechami

Pieczona brukselka z orzechami


makaron a'la broccoli

Składniki

  • 500 g brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich, lekko posiekanych

Wykonanie

  • Nagrzej piekarnik do 200°C.
  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj brukselkę i cebulę pokrojoną w piórka z oliwą z oliwek, syropem klonowym, solą i pieprzem.
  • Piecz przez 20-25 minut (lub nieco dłużej), aż brukselka będzie miękka i lekko karmelizowana. W międzyczasie pomieszaj, a w razie potrzeby podlej 1-2 łyżkami wody.
  • Na ostatnie 5 minut pieczenia dodaj orzechy włoskie i zamieszaj.

Porady

  • Brukselka świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków, duszonych pieczarek i sałatki.

Smacznego!


Przepis na całe danie Pieczona brukselka z orzechami, podana z ziemniakami, sałatką i duszonymi pieczarkami, pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.

Ponad 70 przepisów na wegańskie obiady: zupy, makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima

wegańskie obiady ebook

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *