Pieczona brukselka z orzechami
Pieczona brukselka z orzechami – przepis
Składniki
- 500 g brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki orzechów włoskich, lekko posiekanych
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj brukselkę i cebulę pokrojoną w piórka z oliwą z oliwek, syropem klonowym, solą i pieprzem.
- Piecz przez 20-25 minut (lub nieco dłużej), aż brukselka będzie miękka i lekko karmelizowana. W międzyczasie pomieszaj, a w razie potrzeby podlej 1-2 łyżkami wody.
- Na ostatnie 5 minut pieczenia dodaj orzechy włoskie i zamieszaj.
Porady
- Brukselka świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków, duszonych pieczarek i sałatki.
Smacznego!
Przepis na całe danie Pieczona brukselka z orzechami, podana z ziemniakami, sałatką i duszonymi pieczarkami, pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.
Ponad 70 przepisów na wegańskie obiady: zupy, makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima