Owsianka z owocami
Zdrowy start na każda porę dnia!
Owsianka z owocami to prawdziwa bomba zdrowotna – bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, żelazo i antyoksydanty, wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i dostarcza energii na długi czas. Regularne jedzenie owsianki pozytywnie wpływa na zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera układ odpornościowy.
Owsianka wcale nie musi być nudna! Ciekawie podana, z różnorodnymi dodatkami, może stać się pełnowartościowym i smacznym posiłkiem nie tylko na śniadanie, ale także na podwieczorek. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, który zawsze przygotowuję dla siebie.
Mój ulubiony przepis na owsiankę

Składniki
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 120-150 ml mleka owsianego lub sojowego
- 2-3 daktyle
- 2-3 orzechy włoskie
- szczypta soli
- Opcjonalnie: suszone mango, morele lub ananas
Do podania
- jogurt wegański naturalny lub owocowy (150 ml)
- 1 mały banan
- 1 łyżka masła orzechowego lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki świeżych drobnych owoców np. borówki, maliny, truskawki lub 1 kiwi 1/2 mango
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej mleko owsiane lub sojowe. Gdy zacznie się lekko gotować, dodaj płatki owsiane.
- Gotuj owsiankę na wolnym ogniu przez około 3-5 minut, aż płatki wchłoną mleko i zmiękną, mieszając – w razie potrzeby możesz dolać więcej mleka.
- W międzyczasie pokrój daktyle na drobne kawałki i rozgnieć orzechy włoskie. Dodaj daktyle i orzechy do owsianki pod koniec gotowania, dodaj sól a następnie wszystko wymieszaj.
- Owsiankę przełóż do miski-pucharka i poukładaj dodatki: banana pokrój w plasterki i rozłóż wypełniając połowę lub środek miski. Obok bananów nałóż jogurt, na jogurt wyłóż sezonowe owoce, banany polej syropem lub masłem orzechowym.
Porady
- Używając płatków owsianych skrócisz czas gotowania
- Do gotujących się płatków możesz dodać inne składniki jak np. powidła śliwkowe i suszone śliwki, aby uzyskać smak śliwkowy, albo kilka kawałków gorzkiej czekolady lub kakao aby uzyskać smak czekoladowy
- Jogurt możesz zastąpić np. nasionami chia namoczonymi w mleczku kokosowym, kremem kokosowym lub orzechowym
- Całość dodatkowo możesz posypać orzechami lub innymi pestkami
- Zamiast świeżych owoców sezonowych możesz użyć musu lub dżemu

Dlaczego warto jeść owsiankę z owocami?
Owsianka to nie tylko dobry sposób na zdrowe śniadanie, ale także świetna opcja na podwieczorek a nawet większy posiłek. Możesz dowolnie eksperymentować z dodatkami – od owoców po orzechy i nasiona. Jej uniwersalność sprawia, że nigdy się nie znudzi, a dzięki bogactwu składników odżywczych, pomoże Ci utrzymać zdrowie na najwyższym poziomie!