Marchewkowe gnocchi
Marchewkowe gnocchi – lekki, zdrowy i wyjątkowy twist na tradycyjnym włoskim daniu!
Jeśli lubisz klasyczne gnocchi, ziemniaczane kluseczki lub tradycyjne kopytka, ale szukasz czegoś nowego i bardziej warzywnego, ten przepis jest dla Ciebie. Marchewka dodaje temu daniu nie tylko intrygującego koloru, ale także subtelnej słodyczy i porcji witamin.
Marchewkowe gnocchi możesz podać z ulubionym sosem, gulaszem czy oliwą, co daje dużo kulinarnych możliwości.
Składniki
- 500-600 g ziemniaków
- 200-250 g marchewki
- 180 g tofu naturalnego, zmiksowanego blenderem na pastę
- Około 1,5 szklanki mąki pszennej (może być potrzebna więcej, w zależności od wilgotności warzyw i tofu)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól
Wykonanie
- Ziemniaki i marchewkę, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Jeszcze ciepłe ugnieć na puree. Dodaj zblendowane tofu i wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
- Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając a następnie ugniatając, aż ciasto będzie miało konsystencję umożliwiającą formowanie gnocchi (powinno być elastyczne, ale nie klejące się do rąk).
- Na posypanej mąką powierzchni uformuj z ciasta długie wałki, a następnie pokrój je na małe poduszeczki.
- Możesz naciąć każde gnocchi widelcem, aby stworzyć charakterystyczne rowki.
- Gotuj gnocchi partiami w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, są gotowe (zazwyczaj trwa to około 2-3 minuty).
- Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową i odłóż na bok.
Porady
- Możesz gnocchi delikatnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, aby były lekko chrupiące na zewnątrz.
- Możesz podać je z kremowym sosem śmietankowym, zielonym pesto, sosem pomidorowym
- Możesz polać oliwą i posypać wegańskim parmezanem.
- Możesz wykorzystać jako dodatek do leczo, warzywnego gulaszu czy bigosu z cukinii.
- Dobrze wyglądają i smakują w towarzystwie roszponki.
- Dodatek tofu nie jest niezbędny, ale pozwoli dodać białka do posiłku, a dzięki niemu kluseczki będą także bardziej sprężyste.
- Z proporcji w przepisie wyjdą 2 spore porcje gnocchi lub 3-4 mniejsze jako dodatek
Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie dania z marchewki
25 przepisów na wyjątkowe dania z marchewki.
Zupy, dania głowne, przekąski i ciasta, które przygotujesz z tego warzywa.
Sprawdzone przepisy, klarowność wykonania – wyjaśniony krok po kroku.