Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami
Makaron to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdza – szybkie, proste, a jednocześnie pełne smaku. Jeśli lubisz intensywne, śródziemnomorskie aromaty, ten przepis na makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami będzie strzałem w dziesiątkę!
Połączenie słodyczy suszonych pomidorów, słonych oliwek i aromatycznego czosnku daje efekt, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Do tego odrobina oliwy, świeże zioła i makaron penne, który idealnie zbiera smak sosu. To danie jest nie tylko proste, ale i wyjątkowo satysfakcjonujące – świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub romantyczną kolację przy świecach.
Spróbuj tej roślinnej wersji makaronowego klasyka i przekonaj się, jak niewiele trzeba, by stworzyć coś pysznego!
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami – przepis
Składniki

- 500 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
- 1 opakowanie suszonych pomidorów w oleju (1 słoik 350-400 g)
- 1/2-1 szklanki mieszanych oliwek (zielone, czerwone i czarne), pokrojonych na połówki
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża bazylia do podania (opcjonalnie)
- Pomidorki koktajlowe do podania, przekrojone na połówki (opcjonalnie)
Wykonanie
- Suszone pomidory w oleju wyjmij ze słoika i bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj w malakserze z częścią oleju aby uzyskać pastę. 2-3 łyżki oleju z pomidorów zachowaj do smażenia.
- Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów na średnim ogniu.
- Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie wydzielać aromat (uważaj, aby się nie przypalił).
- Dodaj drobno posiekane lub zmiksowane suszone pomidory i podgrzewaj przez 1-2 minuty, mieszając.
- Dodaj oliwki i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Dopraw danie oregano, tymiankiem, solą i pieprzem według smaku.
- Makaron ugotuj zachowując 2 chochle wody z gotowania makaronu.
- Dodaj ugotowany makaron penne na patelnię i delikatnie wymieszaj, aby cały makaron pokrył się aromatycznym sosem z suszonych pomidorów. Dzięki olejowi z pomidorów sos będzie miał odpowiednią konsystencję i dobrze oblepi makaron. Dodaj wodę z gotowania makaronu i wymieszaj – nada ciekawy smak i fajnie zagęści całość,
Do podania
- Świeża natka pietruszki lub bazylia
- Wegański parmezan lub płatki drożdżowe
- Pomidorki koktajlowe
Porady
- Makaron ma znaczenie – Penne świetnie chłonie sos i równomiernie pokrywa się olejem oraz pomidorami, ale możesz też spróbować fusilli lub rigatoni.
- Oliwki – zielone czy czarne? – Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, wybierz oliwki czarne. Zielone dodadzą lekkiej kwaskowatości.
- Chcesz więcej białka? – Dodaj garść ciecierzycy lub pokruszonego tofu wędzonego – świetnie komponują się z resztą składników. Inna opcja – użyj makaronu białkowego z soczewicy lub z grochu.
- Dla miłośników ostrości – Szczypta płatków chili podbije smak i doda daniu charakteru.
- Aromatyczne dodatki – Świeża bazylia lub natka pietruszki sprawią, że potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna i świeża. Użyj wegańskiego parmezanu, aby dodać prawdziwie włoski akcent do dania
Jak ugotować makaron?

Każdy rodzaj makaronu wymaga nieco innego czasu gotowania, dlatego zawsze warto sprawdzić zalecenia na opakowaniu.
Najpierw upewnij się, że masz odpowiedni garnek – najlepiej duży, o pojemności co najmniej 4 litrów, aby makaron miał wystarczająco dużo miejsca podczas gotowania.
Napełnij garnek wodą w ilości 1 litr na każde 100 g makaronu. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj 1 łyżeczkę soli na każdy litr wody. Dodaj makaron do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec sklejaniu się makaronu.
Następnie odcedź makaron (zachowaj 2 chochle wody do sosu) i przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec sklejaniu się. Pamiętaj, aby dobrze odsączyć makaron przed dodaniem go do sosu.
Najważniejsze to gotować makaron al dente, czyli tak, aby był lekko twardy w środku – nadaje to potrawie odpowiednią teksturę oraz jest zdrowsze.
Każdy rodzaj makaronu wymaga nieco innego czasu gotowania, dlatego zawsze warto sprawdzić zalecenia na opakowaniu.
Wybór makaronu
- Jeśli wybierasz makaron do dań włoskich, najlepiej sprawdzą się klasyczne spaghetti lub penne.
- Spaghetti doskonale łączy się z sosami na bazie oliwy, czosnku lub delikatnymi warzywnymi np. pomidorowymi.
- Natomiast do sosów kremowych, z pesto wg mnie lepiej sprawdza się makaron typu świderki lub penne.
- Jeśli chcesz aby Twój makaron w stylu włoskim smakował świetnie, wybierz dobrej jakości włoski makaron.
Smacznego!
Przepis na Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami, pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.
Ponad 70 przepisów na wegańskie obiady: zupy, makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima
