kofty z soczewicy

Kofty z soczewicy

Kofty z soczewicy to podawany na zimno lub podgrzany bliskowschodni przysmak. Świetnie smakują z sosem miętowym, ale sprawdzą się także z sosem tzatziki.

Są proste do wykonania i można przechowywać je w lodówce. A w kolejny dzień wykorzystać jako lunch na wynos lub kotleciki obiadowe.

Ciekawe jako element przyjęć i spotkań przy grillu. Przekonajcie się sami!


Przepis pochodzi z e-booka Wegańska Majówka – dania z grilla. A e-book majówkowy znajdziecie także w pakiecie Wege Bundle!

18 dań na dania z grilla, którymi zaskoczysz znajomych i rodzinę podczas pikników i letnich przyjęć czy spotkań.

Większość z nich przygotujesz także w piekarniku lub na patelni grillowej!


Kofty z soczewicy – Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cebula, bardzo drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekanej

Wykonanie

Soczewicę i kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę (rozgniatając widelcem), kaszę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy i świeżą kolendrę/pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.

Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli jest zbyt rzadka dodaj kilka łyżek bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych

Uformuj owalne kofty (lub kuleczki) i odstaw do lodówki. Kofty są gotowe do jedzenia po schłodzeniu.

Porady

  • Przed podpieczeniem na grillu posmaruj je delikatnie oliwą.
  • Możesz też nadziać kofty na patyczki do szaszłyków. Tak możesz podac je na zimno lub podpiec
  • Podawaj z sosem miętowym lub tzatziki! (przepis nr 16)

Sos miętowy

  • 200 g kokosowego jogurtu naturalnego
  • 200 g sojowego jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4-1/3 szklanki świeżej mięty
  • sól

Miętę bardzo drobno posiekać – cześć można nawet zmiksować, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Odstawić na parę minut, następnie dodać jogurty i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

kofty z soczewicy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *