Kofty z soczewicy
Kofty z soczewicy to podawany na zimno lub podgrzany bliskowschodni przysmak. Świetnie smakują z sosem miętowym, ale sprawdzą się także z sosem tzatziki.
Są proste do wykonania i można przechowywać je w lodówce. A w kolejny dzień wykorzystać jako lunch na wynos lub kotleciki obiadowe.
Ciekawe jako element przyjęć i spotkań przy grillu. Przekonajcie się sami!
Przepis pochodzi z e-booka Wegańska Majówka – dania z grilla. A e-book majówkowy znajdziecie także w pakiecie Wege Bundle!
18 dań na dania z grilla, którymi zaskoczysz znajomych i rodzinę podczas pikników i letnich przyjęć czy spotkań.
Większość z nich przygotujesz także w piekarniku lub na patelni grillowej!
Kofty z soczewicy – Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, drobno posiekanej
Wykonanie
Soczewicę i kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę (rozgniatając widelcem), kaszę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy i świeżą kolendrę/pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli jest zbyt rzadka dodaj kilka łyżek bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
Uformuj owalne kofty (lub kuleczki) i odstaw do lodówki. Kofty są gotowe do jedzenia po schłodzeniu.
Porady
- Przed podpieczeniem na grillu posmaruj je delikatnie oliwą.
- Możesz też nadziać kofty na patyczki do szaszłyków. Tak możesz podac je na zimno lub podpiec
- Podawaj z sosem miętowym lub tzatziki! (przepis nr 16)
Sos miętowy
- 200 g kokosowego jogurtu naturalnego
- 200 g sojowego jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4-1/3 szklanki świeżej mięty
- sól
Miętę bardzo drobno posiekać – cześć można nawet zmiksować, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.
Odstawić na parę minut, następnie dodać jogurty i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem.