Kasza gryczana z cukinią i boczniakami
|

Kasza gryczana z cukinią i boczniakami

Dziś mam dla Ciebie pomysł na proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie – kaszę gryczaną przesmażoną z cukinią i boczniakami. Lekko prażona kasza nabiera głębokiego smaku, a połączenie soczystej cukinii i mięsistych boczniaków sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Do tego odrobina czosnku, ulubione przyprawy i gotowe!

Kasza gryczana to prawdziwy skarb polskiej kuchni – sycąca, pełna wartości odżywczych i naturalnie bezglutenowa. To świetne źródło białka roślinnego, błonnika oraz minerałów, takich jak magnez czy żelazo, które wspierają nasze zdrowie i dodają energii na cały dzień.

Kasza gryczana z cukinią i boczniakami to doskonały wybór na stosunkowo szybki, odżywczy obiad lub kolację. Spróbuj i przekonaj się, jak smaczna może być kasza w nowej odsłonie!


Składniki

kasza gryczana z cukinią i boczniakami
  • 200 g kaszy gryczanej prazonej lub nieprażownej
  • 200 g boczniaków, pokrojonych na mniejsze paski- kawałki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (2 łyżki do smażenia boczniaków, 2 do woka)
  • 1 łyżka sosu sojowego (do boczniaków)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa, odstaw na bok pod przykryciem, aby pozostała ciepła.
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
  • Dodaj boczniaki i smaż przez 5-7 minut, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące.
  • Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż boczniaki wchłoną sos. Dopraw pieprzem do smaku (sos sojowy jest słony, więc nie musisz dodawać soli). Odstaw boczniaki na bok.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
  • Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż stanie się miękka i lekko złocista.
  • Dodaj cukinię i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż cukinia zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj do woka boczniaki i dokładnie wymieszaj z cebulą i cukinią.
  • Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i mieszaj przez 2-3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą i dobrze podgrzeją.
  • Dopraw danie do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
  • Przełóż danie na talerze.
  • Udekoruj świeżą natką pietruszki (opcjonalnie) i podawaj od razu lub przechowaj na kolejne dni – smakuje nieźle także na zimno lub po podgrzaniu.

Z czym podać?

  • Lekka sałatka – Świeża sałatka z rukoli, sałat, pomidorków koktajlowych i prażonych orzechów włoskich skropiona oliwą i sokiem z cytryny doda daniu świeżości.
  • Kiszonki – Ogórki kiszone, kapusta kiszona, a nawet kimchi świetnie przełamią smak kaszy i dodadzą odrobiny kwasowości oraz probiotyków wspierających trawienie.
  • Dip czosnkowy lub jogurtowy – Roślinny sos na bazie jogurtu sojowego, z dodatkiem czosnku i koperku, sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i kremowe.

Porady

  • Jaką kaszę wybrać? – Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak i jest mniej intensywna niż palona. Jeśli wolisz subtelniejszy aromat, wybierz wersję nieprażoną.
  • Chcesz dodać więcej białka? – Dorzuć garść ciecierzycy, soczewicy lub pokrojone w kostkę tofu.
  • Więcej chrupkości? – Posyp danie uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika – dodadzą smaku i wartości odżywczych, a w dodatku świetnie komponują się z kaszą
  • Szukasz intensywniejszego smaku? – Boczniaki świetnie chłoną przyprawy, więc możesz dodać wędzoną paprykę, sos sojowy lub kilka kropli sosu tamari, aby wzmocnić aromat.
  • Wersja bardziej kremowa – Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, dodaj 1-2 łyżki wegańskiej śmietanki na koniec smażenia.


Przepis na Kaszę gryczaną z cukinią i boczniakami pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima.

Ponad 70 przepisów na wegańskie obiady: zupy, makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima

wegańskie obiady ebook

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *