Karmelizowane buraki z pieczarkami
Pełen właściwości prozdrowotnych burak, to , mam wrażenie, jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. A jest łatwo dostępny, niedrogi i można z niego przyrządzić świetne i różnorodne dania, także eleganckie przystawki. Takim daniem właśnie są karmelizowane buraki z pieczarkami – przepis, który pokazuje, że burak to coś więcej niż surówka lub ćwikła.
Składniki
- 400-500 g buraków (ugotowanych i obranych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu wegańskiego lub syropu klonowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 400 g średnich lub drobnych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wegańskiego masła
- duża garść rukoli lub roszponki
Wykonanie
- Pokrój ugotowane buraki w cienkie półplasterki.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód wegański, cukier i sól.
- Buraki przełóż do miski, polej przygotowaną glazurą i delikatnie wymieszaj.
- Rozłóż buraki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-25 minut, aż staną się lekko skarmelizowane.
- Pieczarki pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż na niej do zrumienienia pieczarki, oprósz solą, dodaj łyżeczkę masła. wymieszaj.
- Na talerzach rozłóż buraki, na nich pieczarki, posyp listkami rukoli i oprósz pieprzem
Porady
- Karmelizowane buraki to elegancki dodatek do dań – pasuje do pieczonych ziemniaków, sojowych szaszłyków ale i gotowanej porcji warzyw typu fasolka szparagowa czy kalafior lub do warzywnych kotletów
- Podane z wegańską fetą i grzanką będą dobrą przystawką, a jeśli grzanek zrobicie więcej i dodatkowo użyjecie do nich wegańskiego tartego sera – to wyjdzie fajna, delikatna kolacja na ciepło.
Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie dania z buraka
23 przepisy na zdrowe i pyszne potrawy, które zmienią Twoje spojrzenie na buraka.
Od tradycyjnych surówek, przez eleganckie przystawki, innowacyjne burgery, aż po smakowite desery – każdy przepis to połączenie smaku, zdrowia i prostoty.
Dlaczego burak? To warzywo, które jest łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i pełne korzyści zdrowotnych.