karmelizowany burek z pieczarkami

Karmelizowane buraki z pieczarkami

Pełen właściwości prozdrowotnych burak, to , mam wrażenie, jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. A jest łatwo dostępny, niedrogi i można z niego przyrządzić świetne i różnorodne dania, także eleganckie przystawki. Takim daniem właśnie są karmelizowane buraki z pieczarkami – przepis, który pokazuje, że burak to coś więcej niż surówka lub ćwikła.


Składniki

burak
  • 400-500 g buraków (ugotowanych i obranych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu wegańskiego lub syropu klonowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 400 g średnich lub drobnych pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka wegańskiego masła
  • duża garść rukoli lub roszponki

Wykonanie

  • Pokrój ugotowane buraki w cienkie półplasterki.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód wegański, cukier i sól.
  • Buraki przełóż do miski, polej przygotowaną glazurą i delikatnie wymieszaj.
  • Rozłóż buraki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-25 minut, aż staną się lekko skarmelizowane.
  • Pieczarki pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż na niej do zrumienienia pieczarki, oprósz solą, dodaj łyżeczkę masła. wymieszaj.
  • Na talerzach rozłóż buraki, na nich pieczarki, posyp listkami rukoli i oprósz pieprzem

Porady

  • Karmelizowane buraki to elegancki dodatek do dań – pasuje do pieczonych ziemniaków, sojowych szaszłyków ale i gotowanej porcji warzyw typu fasolka szparagowa czy kalafior lub do warzywnych kotletów
  • Podane z wegańską fetą i grzanką będą dobrą przystawką, a jeśli grzanek zrobicie więcej i dodatkowo użyjecie do nich wegańskiego tartego sera – to wyjdzie fajna, delikatna kolacja na ciepło.

Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie dania z buraka

23 przepisy na zdrowe i pyszne potrawy, które zmienią Twoje spojrzenie na buraka.

Od tradycyjnych surówek, przez eleganckie przystawki, innowacyjne burgery, aż po smakowite desery – każdy przepis to połączenie smaku, zdrowia i prostoty.

Dlaczego burak? To warzywo, które jest łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i pełne korzyści zdrowotnych.

weganskie dania z buraka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *