Kalafiorowe skrzydełka w stylu buffalo
Czerwiec to czas, kiedy na naszych stołach zaczyna królować kalafior. Jest wtedy najdelikatniejszy i najsmaczniejszy, co sprawia, że idealnie nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów.
Kalafior to nie tylko pyszne warzywo, ale także dużo zdrowia. Zawiera witaminy C, K i B6, a także kwas foliowy, potas i błonnik. Regularne spożywanie kalafiora może wspierać zdrowie serca, poprawiać trawienie i wzmacniać układ odpornościowy.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na kalafiorowe „skrzydełka” w stylu Buffalo z sosem ranczerskim – pieczone, chrupiące i pełne smaku!
Składniki
Kalafiorowe skrzydełka
- 1 średni kalafior
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (lub innej mąki bezglutenowej lub 1/2 maki z ciecierzycy i 1/2 mąki pszennej)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sos buffalo
- 1/2 szklanki ostrego sosu (np. sosu Tabasco lub innego ostrego sosu)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- Sól do smaku
Sos ranczerski
- 1/2 szklanki wegańskiego gęstego majonezu
- 1/4 szklanki mleka sojowego z 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanki wegańskiej śmietanki
- opcjonalnie kilka łyżek jogurtu kokosowego naturalnego
- 1 ząbek czosnku drobno starty
- 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1-2 łyżeczki posiekanej pietruszki
- 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorki
- kawałek młodej białej lub czerwonej cebulki drobno posiekanej
- Sól i pieprz (i opcjonalnie sok z cytryny lub ocet jablkowy) do smaku
Wykonanie
Zacznij od przygotowania sosu-dipu ranczerskiego. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż będą dobrze połączone. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.
Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, czosnek w proszku, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Mieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
Każdą różyczkę kalafiora zanurz w przygotowanym cieście, a następnie połóż na przygotowanej blasze. Upewnij się, że każda różyczka jest równomiernie pokryta ciastem.
Piecz kalafior w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż zacznie się rumienić i stanie się chrupiący. Delikatnie możesz w międzyczasie obrócić
Gdy kalafior się piecze przygotuj sos buffalo. W małym rondelku na małym ogniu rozpuść wegańskie masło lub margarynę. Dodaj ostry sos, ocet jabłkowy, czosnek w proszku, paprykę słodką i szczyptę soli. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą a sos będzie jednolity. Jeśli boisz się zbyt ostrego smaku możesz dodać do sosu dla złagodzenia 2-3 łyżki pasaty pomidorowej i/lub wody.
Wyjmij blaszkę z pieczonymi różyczkami kalafiora z piekarnika. Chwilę przestudź, zanurz każdą w jeszcze w ciepłym sosie Buffalo, a następnie połóż z powrotem na blachę do pieczenia.
Włóż kalafior z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Porady
- Kalafiorowe skrzydełka w stylu buffalo to prawdziwy game changer letnich i jesiennych przyjęć oraz spotkań. Oczarują nawet najwybredniejsze osoby.
- Nadają się także dobrze jako element dania głównego – możesz podać je z ryżem i świeżymi warzywami.
- Do ranczerskiego dipu i ostrego kalafiora pasują, jako dodatek, świeży seler naciowy i marchewka w słupkach.
- Ostrość sosu buffalo warto dostosować do indywidualnych upodobań. Miej jednak na uwadze, że sporo sosu wyparuje w trakcie pieczenia.
- Dip warto doprawić pod siebie. Jeśli lubisz możesz dodać np. więcej czosnku albo więcej zielonej pietruszki. Możesz pominąć czosnek, a dodać więcej koperku itd. Sos powinien być w miarę gęsty, ziołowy i kwaskowo-słodki.
- Przygotowanie tej potrawy wymaga trochę czasu. Po paru razach nabiera się wprawy. Jeśli jednak robisz ją po raz pierwszy i chcesz podać znajomym – to polecam zrobienie nawet mniejszej, testowej ilości dzień wcześniej, aby wiedzieć ile czasu potrzeba i poznać smaki sosów.
Przepis na kalafiorowe skrzydełka pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora.
E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.
Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm?
Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.
Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.