kalafiorowe skrzydelka buffalo

Kalafiorowe skrzydełka w stylu buffalo

Czerwiec to czas, kiedy na naszych stołach zaczyna królować kalafior. Jest wtedy najdelikatniejszy i najsmaczniejszy, co sprawia, że idealnie nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów.

Kalafior to nie tylko pyszne warzywo, ale także dużo zdrowia. Zawiera witaminy C, K i B6, a także kwas foliowy, potas i błonnik. Regularne spożywanie kalafiora może wspierać zdrowie serca, poprawiać trawienie i wzmacniać układ odpornościowy.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na kalafiorowe „skrzydełka” w stylu Buffalo z sosem ranczerskim – pieczone, chrupiące i pełne smaku!

Składniki

kalafiorowe skrzydełka buffalo

Kalafiorowe skrzydełka

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (lub innej mąki bezglutenowej lub 1/2 maki z ciecierzycy i 1/2 mąki pszennej)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos buffalo

  • 1/2 szklanki ostrego sosu (np. sosu Tabasco lub innego ostrego sosu)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki wegańskiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól do smaku

Sos ranczerski

  • 1/2 szklanki wegańskiego gęstego majonezu
  • 1/4 szklanki mleka sojowego z 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wegańskiej śmietanki
  • opcjonalnie kilka łyżek jogurtu kokosowego naturalnego
  • 1 ząbek czosnku drobno starty
  • 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1-2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorki
  • kawałek młodej białej lub czerwonej cebulki drobno posiekanej
  • Sól i pieprz (i opcjonalnie sok z cytryny lub ocet jablkowy) do smaku

Wykonanie

Zacznij od przygotowania sosu-dipu ranczerskiego. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż będą dobrze połączone. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.

Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, czosnek w proszku, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Mieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
Każdą różyczkę kalafiora zanurz w przygotowanym cieście, a następnie połóż na przygotowanej blasze. Upewnij się, że każda różyczka jest równomiernie pokryta ciastem.

Piecz kalafior w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż zacznie się rumienić i stanie się chrupiący. Delikatnie możesz w międzyczasie obrócić

Gdy kalafior się piecze przygotuj sos buffalo. W małym rondelku na małym ogniu rozpuść wegańskie masło lub margarynę. Dodaj ostry sos, ocet jabłkowy, czosnek w proszku, paprykę słodką i szczyptę soli. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą a sos będzie jednolity. Jeśli boisz się zbyt ostrego smaku możesz dodać do sosu dla złagodzenia 2-3 łyżki pasaty pomidorowej i/lub wody.

Wyjmij blaszkę z pieczonymi różyczkami kalafiora z piekarnika. Chwilę przestudź, zanurz każdą w jeszcze w ciepłym sosie Buffalo, a następnie połóż z powrotem na blachę do pieczenia.
Włóż kalafior z powrotem do piekarnika i piecz przez dodatkowe 10-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Porady

  • Kalafiorowe skrzydełka w stylu buffalo to prawdziwy game changer letnich i jesiennych przyjęć oraz spotkań. Oczarują nawet najwybredniejsze osoby.
  • Nadają się także dobrze jako element dania głównego – możesz podać je z ryżem i świeżymi warzywami.
  • Do ranczerskiego dipu i ostrego kalafiora pasują, jako dodatek, świeży seler naciowy i marchewka w słupkach.
  • Ostrość sosu buffalo warto dostosować do indywidualnych upodobań. Miej jednak na uwadze, że sporo sosu wyparuje w trakcie pieczenia.
  • Dip warto doprawić pod siebie. Jeśli lubisz możesz dodać np. więcej czosnku albo więcej zielonej pietruszki. Możesz pominąć czosnek, a dodać więcej koperku itd. Sos powinien być w miarę gęsty, ziołowy i kwaskowo-słodki.
  • Przygotowanie tej potrawy wymaga trochę czasu. Po paru razach nabiera się wprawy. Jeśli jednak robisz ją po raz pierwszy i chcesz podać znajomym – to polecam zrobienie nawet mniejszej, testowej ilości dzień wcześniej, aby wiedzieć ile czasu potrzeba i poznać smaki sosów.
kalafiorowe skrzydełka buffalo


Przepis na kalafiorowe skrzydełka pochodzi z e-booka Wegańskie dania z kalafiora.

dania z kalafiora ebook

E-book „Wegańskie dania z kalafiora” to 26 przepisów, które zmienią Twoje podejście do tego niezwykłego warzywa.

Czy masz dość rutyny w kuchni? Szukasz zdrowych, dobrych i łatwych do przygotowania potraw? Przechodzisz z wegetarianizmu na weganizm? 

Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne i pełne korzyści zdrowotnych.

Dzięki sprawdzonym przepisom odkryjesz, jak prosto można przygotować smaczne i zdrowe dania, które zachwycą Ciebie, rodzinę lub znajomych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *