Jesienna zupa minestrone
Jesienna zupa minestrone to sezonowa wersja klasycznej, włoskiej zupy jarzynowej. Skład minestrone zmienia się w zależności od pory roku i regionu Włoch. Choć różni się smakiem i składnikami, zazwyczaj zawiera cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz pomidory, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat.
Ta jesienna zupa minestrone zawiera dodatkowo fasolkę szparagową i paprykę. Rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. Zaś dodatek czerwonej fasoli zapewni sycący posiłek.
Składniki
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 większa marchewka,
- 1 większa łodyga selera naciowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka (opcjonalnie),
- 250 g fasolki szparagowej,
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1.5 litr bulionu warzywnego lub wody
- 150 g drobnego makaronu (np. muszelki, kolanka)
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do podania
- Wegański parmezan do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
- Przygotuj warzywa: cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Fasolkę oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Dodaj marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj paprykę i fasolę szparagową. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dodaj wszystkie przyprawy, a następnie zamieszaj dobrze
- Dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
- Wlej bulion lub wodę i doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
- Ugotuj makaron al-dente, przelej zimną wodą.
- Do zupy dodaj ugotowany makaron i odsączoną czerwoną fasolę.
- Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Porady
- Przechowywanie makaronu: Jeśli planujesz przechować zupę na kolejny dzień, polecam makaron dodawać bezpośrednio do talerza przed podaniem. Dzięki temu unikniesz rozmiękczenia makaronu.
- Dodatkowe warzywa: Możesz wzbogacić zupę o inne sezonowe warzywa, takie jak dynia, kapusta włoska czy jarmuż.
- Pikantna wersja: Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj szczyptę płatków chili lub ostrą paprykę podczas smażenia warzyw.
- Zagęszczenie zupy: Jeśli preferujesz gęstsze zupy, możesz ugotować i dodać więcej makaronu lub do gotowania dorzucić garść drobnej kaszy jaglanej.
Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima
Ponad 60 przepisów na wegańskie obiady: makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima