jesienna zupa minestrone

Jesienna zupa minestrone

Jesienna zupa minestrone to sezonowa wersja klasycznej, włoskiej zupy jarzynowej. Skład minestrone zmienia się w zależności od pory roku i regionu Włoch. Choć różni się smakiem i składnikami, zazwyczaj zawiera cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz pomidory, które nadają jej charakterystyczny smak i aromat.

Ta jesienna zupa minestrone zawiera dodatkowo fasolkę szparagową i paprykę. Rozgrzeje Was w chłodniejsze dni. Zaś dodatek czerwonej fasoli zapewni sycący posiłek.


Składniki

jesienna zupa minestrone
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większa marchewka,
  • 1 większa łodyga selera naciowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka (opcjonalnie),
  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1.5 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 150 g drobnego makaronu (np. muszelki, kolanka)
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do podania
  • Wegański parmezan do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Przygotuj warzywa: cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Paprykę pokrój w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Fasolkę oczyść i pokrój w 2-3 cm kawałki.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  • Dodaj marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3-4 minuty. Dodaj paprykę i fasolę szparagową. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Na koniec dodaj wszystkie przyprawy, a następnie zamieszaj dobrze
  • Dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
  • Wlej bulion lub wodę i doprowadź zupę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  • Ugotuj makaron al-dente, przelej zimną wodą.
  • Do zupy dodaj ugotowany makaron i odsączoną czerwoną fasolę.
  • Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Porady

  • Przechowywanie makaronu: Jeśli planujesz przechować zupę na kolejny dzień, polecam makaron dodawać bezpośrednio do talerza przed podaniem. Dzięki temu unikniesz rozmiękczenia makaronu.
  • Dodatkowe warzywa: Możesz wzbogacić zupę o inne sezonowe warzywa, takie jak dynia, kapusta włoska czy jarmuż.
  • Pikantna wersja: Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj szczyptę płatków chili lub ostrą paprykę podczas smażenia warzyw.
  • Zagęszczenie zupy: Jeśli preferujesz gęstsze zupy, możesz ugotować i dodać więcej makaronu lub do gotowania dorzucić garść drobnej kaszy jaglanej.

Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie obiady. Edycja jesień – zima

Ponad 60 przepisów na wegańskie obiady: makarony, ryż, dania mączne (czyli pierogi, kluski, placki), dania z ziemniaków i ciekawe zestawy obiadowe. A do tego trochę przepisów na surówki i sosy.
Edycja jesień – zima

wegańskie obiady ebook

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *