Każdy z nas spożywa jakiś rodzaj owoców lub warzyw w życiu codziennym np. przygotuje surówkę do obiadu, zrobi sałatkę, upiecze ciasto z owocami itp. Ale czy ktoś zastanawiał się nad trucizną, która się w nich znajduję ? Trucizna znajdująca się w owocach i warzywach to pestycydy.

Pestycydy to substancje służące do ochrony upraw roślin, lasów, produktów żywnościowych i zbiorników wodnych przed szkodnikami i bakteriami, lecz dla człowieka są one szkodliwa i mogą w nadmiarze powodować np.  uszkodzenie układu nerwowego.

 

1. Szorowanie szczotką

Zwykłe umycie owoców oraz warzyw nie jest w stanie pozbyć się całej substancji z ich powierzchni. Sytuacja może się zmienić jednak, gdy użyjemy zwyczajnej szczotki i zaczniemy szorować owoc lub warzywo dość energicznymi ruchami. Oczywiście nie można użyć szczotki do każdego rodzaju owoców i warzyw np.  truskawek, ponieważ podczas szorowania jej tylko zniszczymy wszystkie truskawki i zrobi się z nich ,,ciapa”. Jeśli jednak użyjemy szczotki do jabłek, cukinii, gruszki czy ogórków to ten sposób jest jak najbardziej pożyteczny.

 

2. Czyszczenie podzielone na etapy

Na początek moczymy owoce oraz warzywa w kwaśnej wodzie tzn. dodajemy 2 łyżki kwasu cytrynowego na 1 litr wody i zostawiamy tak na kilka minut (od 3 do maksymalnie 7 min powinno wystarczyć), następnie wyciągamy je i płuczemy pod zimną wodą z kranu, potem odkładamy na bok na 5-10 minut i gotowe.

 

3. Woda z dodatkiem soli

Kolejnym sposobem na pozbycie się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców jest moczenie ich w misce z woda i dosypanie do niej 3-4 duże łyżki soli. Przykrywamy miskę ręcznikiem tak, aby nie było możliwości przepływu powietrza i zostawiamy na 45-60 minut. Następnie intensywnie płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy na bok 5-10 minut i gotowe.

 

4. Maszyna do ozonowania owoców i warzyw

Ten sposób jest dosyć kosztowny, ponieważ potrzebne jest kupno specjalnego urządzenia służącego do ozonowania owoców oraz warzyw.

Mimo kosztów, które potrzeba wydać na urządzenie to uważam, że ten sposób jest najbardziej opłacalny oraz efektywny.

Ozon to związek ekologiczny, a podane w nim produkty są w pełni zabezpieczone przed bakteriami. Woda ozonowa usuwa z powierzchni wszystkie ilości pestycydów z ogromną dokładnością. Dodatkowo ozon poprawia bezpieczeństwo, przedłuża trwałość owoców i warzyw oraz dezynfekuje je.

 

5. Pestki grejpfruta + ocet + oczyszczona soda

Ostatnim sposobem jest mieszanka pestki grejpfruta, octu oraz oczyszczonej sody. Proporcję składników: 18-20 pestek z grejpfruta, jedna duża łyżka oczyszczonej sody, 250 mililitrów octu (jedna szklanka) i taka sama ilość wody, co octu. Wszystkie te 3 składniki wrzucamy do miski z wodą, następnie przelewamy do rozpylacza i spryskujemy nim owoce lub warzywa i odstawiamy na bok na 1 godzinę. Po upływie czasu płuczemy warzywa pod zimną wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *