Jagielnik na zimno
30 lipca to dzień sernika. Dieta wegańska w zakresie ciast typu sernik ma wiele do powiedzenia. A’la serniki można przygotować z tofu, kaszy jaglanej a nawet nerkowców.
Dziś wybrałam dla Was przepis z ebooka Wegańskie Święta. W zależności od dodatków, jakie użyjecie i sposób wykończenia uzyskacie letnie ciasto na zimno z galaretką lub mocniejsze, bardziej świąteczne z polewą czekoladową.
Narzędzia:
- dobry blender ręczny
- duża miska
- średnia tortownica lub blaszka do ciasta
- garnek
Składniki na masę
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 budyń śmietankowy o wegańskim składzie (lub 1 budyń waniliowy)
- 250 ml napoju sojowego (najlepiej barista)
- 100 g margaryny roślinnej lub masła typu naturli
- sok z 1.5 cytryny
- 80 g fruktozy lub cukru pudru (10 łyżek)
- opcjonalnie: przyprawa do serników np. Kamis
- spód: ciastka herbatniki lub pierniczki
Przygotowanie masy
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją. Musi być dobrze ugotowana a nawet rozgotowana.
- Budyń przygotuj używając o połowę mniej mleka niż w instrukcji czyli 250 ml.
- Ciepłą jeszcze kaszę i budyń wraz z sokiem z cytryny i cukrem zblenduj blenderem ręcznym na bardzo gładką masę, dodaj margarynę i zblenduj ponownie.
- Masę spróbuj – musi być lekko kwaskowa ale też słodka – w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny lub cukru i zblenduj ponownie
Wersja owocowa
- Tortownicę lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż herbatniki. (Będziesz potrzebować ok 100-150 g ciastek)
- Do masy jaglanej możesz dodać owoce – np. maliny lub truskawki w ilości ok 100-150 g o dokładnie zblendować
- Włóż ciepłe ciasto do lodówki, a gdy masa ostygnie przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu – dodając nieco mniej wody.
- Na tę ilość ciasta użyj 2 gotowych galaretek na agarze. Wylej galaretkę na ciasto, udekoruj owocami i ponownie włóż do lodówki – do czasu aż galaretka dobrze stężeje
Wersja czekoladowa
- Tortownicę lub blaszkę wyłóż herbatnikami lub pierniczkami. (Będziesz potrzebować ok 100-150 g ciastek)
- Do masy dodaj kandyzowaną skórkę cytrynową (kilka łyżek) i 50-80 g suszonych rodzynek. Dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż masę na ciastkach i odstaw na chwilę.
- W międzyczasie przygotuj polewę. 1.5 opakowania gorzkiej czekolady rozpuść w ok 8-10 łyżkach mleka roślinnego aż do uzyskania kremowej konsystencji. W zależności od wybranej czekolady możesz potrzebować więcej mleka. Ciasto polej polewą i posyp kandyzowaną skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Gdy polewa przestygnie, odstaw do schłodzenia w lodówce.