Glazurowana marchewka z orzechami

Glazurowana marchewka z orzechami

Końcówka lata to idealny czas, aby cieszyć się przepisami ze świeżych i sezonowych warzyw, a wśród nich na uwagę zasługuje glazurowana marchewka z orzechami. Choć marchewka jest dostępna przez cały rok, teraz, gdy jest najsmaczniejsza, warto wykorzystać jej pełnię smaku i wartości odżywczych. Tak przyrządzona marchewka jest też “elegancka” i nabiera innego wymiaru.

Marchewka to prawdziwy skarb natury – bogata w beta-karoten, wspiera zdrowie oczu i układu odpornościowego. Zawiera również dużo błonnika, który wspomaga trawienie i utrzymanie zdrowej flory jelitowej. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, marchewka chroni nasze komórki przed uszkodzeniami, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak nowotwory czy choroby serca. Regularne spożywanie marchewki może także korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.

Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na glazurowaną marchewkę z orzechami – prostego, a jednocześnie smacznego dodatku do obiadu/kolacji.


Składniki

glazurowana marchewka z orzechami
  • 500 g niedużych marchewek
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Marchewki obierz i pokrój wzdłuż na pół.
  • W misce wymieszaj oliwę z syropem klonowym, solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Włóż marchewki do mieszanki i dobrze obtocz.
  • Rozłóż marchewki w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20-25 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  • W połowie pieczenia dodaj orzechy włoskie i zamieszaj

Porady

  • Marchewki można wcześniej gotować przez kilka minut we wrzątku – żeby uzyskać efekt delikatnego al-dente – dzięki czemu będą piekły się krócej i zachowają więcej miękkości.
  • Glazurowane marchewki dobrze smakuję z sosem orzechowym.
  • Pasują jako dodatek do dań z pure np. z ziemniaków czy selera
  • Można je wykorzystać jako ciepłe zwieńczenie miksu sałat z winegret i świeżymi warzywami – warto wtedy zrobić 1-2 łyżki marynaty więcej i zostawić do polania sałat

Przepis pochodzi z e-booka Wegańskie dania z marchewki

25 przepisów na wyjątkowe dania z marchewki.

Zupy, dania głowne, przekąski i ciasta, które przygotujesz z tego warzywa.

Sprawdzone przepisy, klarowność wykonania – wyjaśniony krok po kroku.

weganskie dania z marchewki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *