Co warto jeść w czerwcu? Sezonowe warzywa i owoce w Polsce
Czerwiec to jeden z najpiękniejszych miesięcy w Polsce, pełen świeżych, aromatycznych warzyw i owoców. To początek lata i pełnia roślinnych pyszności. Sezonowość ma duże znaczenie w każdej diecie, także wegańskiej. Sezonowe produkty są nie tylko najsmaczniejsze, ale także najbogatsze w wartości odżywcze. Co warto jeść w czerwcu?
Czerwiec to sezon na truskawki, ale także czereśnie i rabarbar. To końcówka sezonu szparagowego i początek dostępności bobu. To także najlepsze młode ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa i cukinia.
Czereśnie
Czereśnie są słodkie, soczyste i pełne witamin. Zawierają dużo witaminy C, potasu oraz antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Mają również działanie przeciwzapalne.
Jak jeść?
- na surowo, jako zdrową przekąskę.
- dodatek do sałatek owocowych
- dodatek do owsianki lub jogurtu
- czereśniowy kompot
- ciasto z czereśniami
Truskawki
To słodkie, aromatyczne i niskokaloryczne owoce uwielbiane w naszym kraju. Bogate w witaminę C, kwas foliowy i błonnik, truskawki wspierają układ odpornościowy i trawienie.
Jak jeść?
- z wegańską bitą śmietaną
- w koktajlach i smoothie
- dodatek do sałatek owocowych lub owsianki
- sałatka z truskawek i szparagów
- dżem lub konfitura
Rabarbar
Długie, kolorowe łodyżki rabarbaru mają kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, witaminy K i wapnia. Pomaga w regulacji trawienia i jest niskokaloryczny.
Jak jeść?
- kompot
- ciasto z rabarbarem
- dżem lub marmolada
- sos do pankejków
- crumble z rabarbarem
Szparagi
Szparagi mają delikatny, lekko orzechowy smak. Są jednym z naturalnych afrodyzjaków. Są także niskokaloryczne i bogate w witaminy K, A, C oraz kwas foliowy. Działają moczopędnie i wspomagają pracę nerek.
Jak jeść?
- szparagi grillowane z oliwą
- risotto ze szparagami
- smażone z ziemniakami
- tofucznica ze szparagami
- makaron ze szparagami – PRZEPIS
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa to delikatne i chrupiące warzywo. Zawiera dużo białka, błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy C. Wspomaga trawienie i działa odżywczo na organizm.
Jak jeść?
- gotowana podane z bułka tartą i wegańskim masłem
- sałatka z ziemniakami
- smażona z pomidorkami koktajlowymi
- sti-fry z tofu i innymi warzywami
- zupa z fasolki szparagowej
Botwinka
Botwinka czyli młode buraczki czerwone z liśćmi, ma delikatny, lekko ziemisty smak. Jest źródłem żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Wspiera zdrowie serca i układ krwionośny.
Jak jeść?
- chłodnik z botwinki – PRZEPIS
- zupa z botwinki z ziemniakami
- duszona z wegańską śmietanką jako warzywa do obiadu
- tarta z botwinką
- kaszotto z botwinką, wegańską fetą i orzechami
Marchewka
Chyba nie osoby, która nie lub marchewki. To słodkie i chrupiące warzywo bogate w beta-karoten, witaminę A, błonnik i potas. Marchewka wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy. Młoda marchewka jest wyjątkowa słodka i soczysta.
Jak jeść?
- surówka z marchewki – z jabłkiem/ chrzanem/ ananasem/ rodzynkami
- marynowana marchewka
- pasztet z marchewki i ciecierzycy
- glazurowana marchewka z pieczarkami
- ciasto marchewkowe
Kalafior
Początek sezonu na kalafiora to własnie czerwiec. Wtedy jest najdelikatniejszy. Dobry jest jednak przez całe lato i połowę jesieni, do zakończenia zbiorów.
Kalafior ma delikatny, choć nieco kapustny posmak. Jest bogaty w witaminy C, K, B6 oraz błonnik. Wspiera detoksykację organizmu i działa przeciwzapalnie.
Jak jeść?
Cukinia
We Francji i Włoszech dużym przysmakiem są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. U nas młoda cukinia popularna jest stosunkowo od niedawna. To delikatne i soczyste warzywo o wielu zastosowaniach w kuchni. Zawiera witaminy A, C, K oraz potas. Jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie.
Jak jeść?
- tradycyjne leczo-gulasz z cukinii i papryki
- placki z cukini z sosem jogurtowym
- zapiekana cukinia faszerowana ryżem/kaszą z pieczarkami i wege mielonym
- zupa krem z cukinii
- surówka z plasterków cukinii z cebulą i chilli
Bób
Bób to roślina strączkowa bogata w białko, a także błonnik, witaminy z grupy B oraz żelazo. Wspiera zdrowie serca i układ krwionośny. Jest niskokaloryczny a przy tym syty.
Jak jeść?
- gotowany z solą lub dodatkowo podsmażony na oliwie z ziołami i czosnkiem
- hummus z bobu
- ful – egipska pasta z bobu
- sałatka z bobu, awokado i pomidorków koktajlowych
- kasza gryczana smażona z cukinią i bobem
Rzodkiewka
Rzodkiewki są chrupiące i lekko pikantne. Dla wielu osób są wspomnieniem dzieciństwa. Zawierają witaminy C, B6 oraz minerały takie jak potas i magnez. Wspomagają trawienie i działają odświeżająco.
Jak jeść?
- twarożek z tofu z rzodkiewką
- marynowane rzodkiewki
- sałatka z rzodkiewki z fetą
- surówka z rzodkiewki i ogórka
- dodatek do kanapek, past, twarożków, hummusów i sałatek
Szpinak
Młody szpinak jest delikatny i lekko orzechowy. Bogaty w żelazo, witaminy A, C i K oraz magnez, wspiera zdrowie kości i układ krążenia.
Jak jeść?
- sałatka ze szpinaku z truskawkami i orzechami
- smoothie ze szpinakiem, bananem i kakao
- szpinak duszony z czosnkiem
- kremowy sos szpinakowy do makaronu
- dodatek do kanapek, wrapów i sałatek
Młode ziemniaki
Ziemniaki to ulubione warzywo w Polsce. Nie ma w tym nic złego! Młode ziemniaki są delikatne i mają cienką skórkę. Zawierają dużo witaminy C, potasu oraz błonnika. Same z siebie ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne.
Jak jeść?
- gotowane lub pieczone
- sałatka ziemniaczana – z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkami, fasolą itp.
- zapiekanka ziemniaczana z wazrywami
- curry z ziemniakami i kalafiorem i marchewką
- ziemniaki podsmażone z grzybami i cebulą
Ogórki gruntowe
Młode ogórki gruntowe są orzeźwiające i chrupiące. Zawierają dużo wody, witaminy K, C oraz potas. Wspomagają nawilżenie organizmu i są wyjątkowo niskokaloryczne.
Jak jeść?
- mizeria z wegańską śmietanką
- chłodnik z jogurtem kokosowym i ogórkami
- sos tzatziki
- ogórki małosolne/kiszone
- ogórki ze szczyptą soli i wegańskim miodem/syropem z agawy
Mam nadzieję, że ten przewodnik po sezonowych warzywach i owocach pomoże Ci w czerwcowych zakupach i inspiracjach kulinarnych.
Pamiętaj, że sezonowe produkty to nie tylko smak, ale także zdrowie i korzyści dla naszego organizmu.
Smacznego!
A jeśli masz jakieś pytania, koniecznie do mnie napisz!