co warto jesc w czerwcu

Co warto jeść w czerwcu? Sezonowe warzywa i owoce w Polsce

Czerwiec to jeden z najpiękniejszych miesięcy w Polsce, pełen świeżych, aromatycznych warzyw i owoców. To początek lata i pełnia roślinnych pyszności. Sezonowość ma duże znaczenie w każdej diecie, także wegańskiej. Sezonowe produkty są nie tylko najsmaczniejsze, ale także najbogatsze w wartości odżywcze. Co warto jeść w czerwcu?

Czerwiec to sezon na truskawki, ale także czereśnie i rabarbar. To końcówka sezonu szparagowego i początek dostępności bobu. To także najlepsze młode ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa i cukinia.


czereśnie weganowo

Czereśnie

Czereśnie są słodkie, soczyste i pełne witamin. Zawierają dużo witaminy C, potasu oraz antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Mają również działanie przeciwzapalne.

Jak jeść?
  • na surowo, jako zdrową przekąskę.
  • dodatek do sałatek owocowych
  • dodatek do owsianki lub jogurtu
  • czereśniowy kompot
  • ciasto z czereśniami

truskawki weganowo

Truskawki

To słodkie, aromatyczne i niskokaloryczne owoce uwielbiane w naszym kraju. Bogate w witaminę C, kwas foliowy i błonnik, truskawki wspierają układ odpornościowy i trawienie.

Jak jeść?

  • z wegańską bitą śmietaną
  • w koktajlach i smoothie
  • dodatek do sałatek owocowych lub owsianki
  • sałatka z truskawek i szparagów
  • dżem lub konfitura

rabarbar weganowo

Rabarbar

Długie, kolorowe łodyżki rabarbaru mają kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, witaminy K i wapnia. Pomaga w regulacji trawienia i jest niskokaloryczny.

Jak jeść?

  • kompot
  • ciasto z rabarbarem
  • dżem lub marmolada
  • sos do pankejków
  • crumble z rabarbarem

co warto jeść w czerwcu

Szparagi

Szparagi mają delikatny, lekko orzechowy smak. Są jednym z naturalnych afrodyzjaków. Są także niskokaloryczne i bogate w witaminy K, A, C oraz kwas foliowy. Działają moczopędnie i wspomagają pracę nerek.

Jak jeść?

  • szparagi grillowane z oliwą
  • risotto ze szparagami
  • smażone z ziemniakami
  • tofucznica ze szparagami
  • makaron ze szparagami – PRZEPIS

co warto jeść w czerwcu

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to delikatne i chrupiące warzywo. Zawiera dużo białka, błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy C. Wspomaga trawienie i działa odżywczo na organizm.

Jak jeść?

  • gotowana podane z bułka tartą i wegańskim masłem
  • sałatka z ziemniakami
  • smażona z pomidorkami koktajlowymi
  • sti-fry z tofu i innymi warzywami
  • zupa z fasolki szparagowej

Botwinka

Botwinka czyli młode buraczki czerwone z liśćmi, ma delikatny, lekko ziemisty smak. Jest źródłem żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Wspiera zdrowie serca i układ krwionośny.

Jak jeść?

  • chłodnik z botwinki – PRZEPIS
  • zupa z botwinki z ziemniakami
  • duszona z wegańską śmietanką jako warzywa do obiadu
  • tarta z botwinką
  • kaszotto z botwinką, wegańską fetą i orzechami

Marchewka

Chyba nie osoby, która nie lub marchewki. To słodkie i chrupiące warzywo bogate w beta-karoten, witaminę A, błonnik i potas. Marchewka wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy. Młoda marchewka jest wyjątkowa słodka i soczysta.

Jak jeść?

  • surówka z marchewki – z jabłkiem/ chrzanem/ ananasem/ rodzynkami
  • marynowana marchewka
  • pasztet z marchewki i ciecierzycy
  • glazurowana marchewka z pieczarkami
  • ciasto marchewkowe

Kalafior

Początek sezonu na kalafiora to własnie czerwiec. Wtedy jest najdelikatniejszy. Dobry jest jednak przez całe lato i połowę jesieni, do zakończenia zbiorów.
Kalafior ma delikatny, choć nieco kapustny posmak. Jest bogaty w witaminy C, K, B6 oraz błonnik. Wspiera detoksykację organizmu i działa przeciwzapalnie.

Jak jeść?

  • kalafiorowe skrzydełka buffalo – PRZEPIS
  • stek z kalafiora – PRZEPIS
  • pakora z kalafiora
  • tradycyjna zupa kalafiorowa
  • smażony, kalafiorowy “ryż” z warzywami

co warto jeść w czerwcu

Cukinia

We Francji i Włoszech dużym przysmakiem są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. U nas młoda cukinia popularna jest stosunkowo od niedawna. To delikatne i soczyste warzywo o wielu zastosowaniach w kuchni. Zawiera witaminy A, C, K oraz potas. Jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie.

Jak jeść?

  • tradycyjne leczo-gulasz z cukinii i papryki
  • placki z cukini z sosem jogurtowym
  • zapiekana cukinia faszerowana ryżem/kaszą z pieczarkami i wege mielonym
  • zupa krem z cukinii
  • surówka z plasterków cukinii z cebulą i chilli

co warto jeść w czerwcu

Bób

Bób to roślina strączkowa bogata w białko, a także błonnik, witaminy z grupy B oraz żelazo. Wspiera zdrowie serca i układ krwionośny. Jest niskokaloryczny a przy tym syty.

Jak jeść?

  • gotowany z solą lub dodatkowo podsmażony na oliwie z ziołami i czosnkiem
  • hummus z bobu
  • ful – egipska pasta z bobu
  • sałatka z bobu, awokado i pomidorków koktajlowych
  • kasza gryczana smażona z cukinią i bobem

co warto jeść w czerwcu

Rzodkiewka

Rzodkiewki są chrupiące i lekko pikantne. Dla wielu osób są wspomnieniem dzieciństwa. Zawierają witaminy C, B6 oraz minerały takie jak potas i magnez. Wspomagają trawienie i działają odświeżająco.

Jak jeść?

  • twarożek z tofu z rzodkiewką
  • marynowane rzodkiewki
  • sałatka z rzodkiewki z fetą
  • surówka z rzodkiewki i ogórka
  • dodatek do kanapek, past, twarożków, hummusów i sałatek

co warto jeść w czerwcu

Szpinak

Młody szpinak jest delikatny i lekko orzechowy. Bogaty w żelazo, witaminy A, C i K oraz magnez, wspiera zdrowie kości i układ krążenia.

Jak jeść?

  • sałatka ze szpinaku z truskawkami i orzechami
  • smoothie ze szpinakiem, bananem i kakao
  • szpinak duszony z czosnkiem
  • kremowy sos szpinakowy do makaronu
  • dodatek do kanapek, wrapów i sałatek

Młode ziemniaki

Ziemniaki to ulubione warzywo w Polsce. Nie ma w tym nic złego! Młode ziemniaki są delikatne i mają cienką skórkę. Zawierają dużo witaminy C, potasu oraz błonnika. Same z siebie ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Jak jeść?

  • gotowane lub pieczone
  • sałatka ziemniaczana – z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkami, fasolą itp.
  • zapiekanka ziemniaczana z wazrywami
  • curry z ziemniakami i kalafiorem i marchewką
  • ziemniaki podsmażone z grzybami i cebulą

co warto jeść w czerwcu

Ogórki gruntowe

Młode ogórki gruntowe są orzeźwiające i chrupiące. Zawierają dużo wody, witaminy K, C oraz potas. Wspomagają nawilżenie organizmu i są wyjątkowo niskokaloryczne.

Jak jeść?

  • mizeria z wegańską śmietanką
  • chłodnik z jogurtem kokosowym i ogórkami
  • sos tzatziki
  • ogórki małosolne/kiszone
  • ogórki ze szczyptą soli i wegańskim miodem/syropem z agawy

Mam nadzieję, że ten przewodnik po sezonowych warzywach i owocach pomoże Ci w czerwcowych zakupach i inspiracjach kulinarnych.

Pamiętaj, że sezonowe produkty to nie tylko smak, ale także zdrowie i korzyści dla naszego organizmu.

Smacznego!

A jeśli masz jakieś pytania, koniecznie do mnie napisz!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *