Co jeść we wrześniu? Najlepsze sezonowe warzywa i owoce
Wrzesień to czas, kiedy natura po raz kolejny obdarza nas bogactwem sezonowych smaków i kolorów. Dojrzewa wiele warzyw i owoców, a stragany są pełne świeżych, soczystych plonów. Pojawiają się także fajne owoce i warzywa z eksportu, dojrzewające w tym samym czasie nie tylko w krajach Europy. Oto przegląd warzyw i owoców, które warto jeść we wrześniu.
Jabłka
Choć jabłka są symbolem polskiej jesieni, a ich główne zbiory przypadają na wrzesień-październik, to już na początku września pojawia się coraz więcej dojrzałych odmian. Jabłka bogate w błonnik, witaminę C oraz przeciwutleniacze, wspierają układ odpornościowy i trawienny.
Jak jeść?
- na surowo, jako zdrową przekąskę
- mus jabłkowy
- ryż zapiekany z jabłkami o deserów, naleśników czy pankejków
- pieczone jabłko z orzechami i syropem klonowym
- jabłecznik, tarta, szarlotka
- dodatek do owsianki
- zapiekane pod kruszonką
- świeżo wyciskany sok
Gruszki
Gruszki to owoce o delikatnym, soczystym miąższu. Zawierają witaminy A, C oraz K, a także błonnik, który wspomaga trawienie. Podobnie jak jabłka, zbiera się je jesienią, ale już na początku września pojawiają się dobre odmiany.
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
- tarta lub ciasto z gruszkami
- pieczone z orzechami i gorzką czekoladą
- karmelizowane z patelni z sosem czekoladowym
- gotowane w winie
- dodatek do sałatek owocowych ale też wytrwanych np. z rukolą i orzechami włoskimi
- gruszkowy kompot
- gruszkowy dźem
Śliwki węgierki
To słodkie, mięsiste owoce, które wrzesień przynosi w najlepszej formie. Są bogate w witaminę K, błonnik oraz antyoksydanty.
Jak jeść?
- na surowo, jako zdrową przekąskę
- placek ze śliwkami
- powidła śliwkowe
- nadziewane wytrawnym roślinnym serkiem lub pastą
- zapiekane pod kruszonką
- knedle ze śliwkami
- kompot śliwkowy
- śliwkowy chutney
Śliwki renglody
Renkloda to jedna z najczęściej spotykanych odmian dużej grupy śliw domowych. Są bogate przede wszystkim w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
- dodatek do sałatek owocowych
- dodatek do owsianki
- konfitury z dodatkiem wanilii
- pieczone w cieście francuskim
Figi
Figi to wykwintne owoce egzotyczne, które rosną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Pierwszy zbiór przypada na lipiec-sierpień i właśnie we wrześniu pojawiają się najczęściej w naszych sklepach. Są bogate w błonnik, witaminy oraz minerały, wspierają układ pokarmowy i wzmacniają odporność
Jak jeść?
- na surowa jako zdrową przekąskę
- dodatek do deski weganskich serów
- dodatek do wytrawnych sałat np. z rukolą i wege fetą
- pieczone z wegańską fetą i syropem z agawy
Kukurydza
Kukurydza to jedno z najsmaczniejszych warzyw września. Bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez.
Jak jeść?
- gotowana kolba z solą
- grillowana kolba z roślinnym masłem i solą
- zupa chowder kukurydziany
- świeże ziarna duszone na patelni z przyprawami, chilli i natką pietruszki
Orzechy laskowe
Świeże orzechy laskowe to prawdziwa gratka we wrześniu. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Zawierają spore ilości witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia i fosforu.
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
Buraki ćwikłowe
Buraki to warzywo bogate w żelazo, błonnik i witaminy. We wrześniu i październiku, gdy kończą się ich zbiory, mają intensywny smak, który idealnie sprawdza się w daniach.
Jak jeść?
- barszcze czerwony
- surówka z gotowanego buraka lub zasmażane buraczki
- gnocchi z burakiem – PRZEPIS
- buraczki w dressingu pomarańczowym
- burger z buraka – PRZEPIS
- risotto z burakiem
Po więcej inspiracji zajrzyj do e-booka Wegańskie dania z buraka
Winogrona
We wrześniu w sklepach i warzywniakach znajdziemy m.in. winogrona jasne, bezpestkowe, czerwone, a także te ciemne o głębokim smaku. Pochodzą one głównie z krajów Europy południowej, ale dostępne są również nieco bardziej cierpkie, ciemne owocoe polskie czy mołdawskie.
Winogrona są bogate w przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie serca i działają przeciwzapalnie. Zawierają także witaminę C i potas, które wzmacniają układ odpornościowy i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jak jeść?
- na surową jako zdrową przekąskę
- dodatek do owsianki
- tarta z winogronami
- dodatek do sałatek z rukolą, sałatami i orzechami
- element deski wegańskich serów
- dodatek do sosu słodko-kwaśnego
- dodatek do gulaszu z warzyw korzeniowych
Marchew
To słodkie i chrupiące warzywo bogate w beta-karoten, witaminę A, błonnik i potas. Marchewka wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy. Koniec lata i jesień to największe zbiory marchwi. Jest teraz najbardziej soczysta i wciąż słodka jak młoda marchewka.
Jak jeść?
- surówka z marchewki – z jabłkiem/ chrzanem/ ananasem/ rodzynkami
- marynowana marchewka
- pasztet z marchewki i ciecierzycy
- glazurowana marchewka z orzechami – PRZEPIS
- ciasto marchewkowe
Odkryj więcej przepisów w e-booku Wegańskie dania z marchewki
Czerwona kapusta
Jest źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz witamin z grupy B, wspierających funkcje nerwowe. Zawiera antocyjany, które nadają jej charakterystyczny fioletowy kolor. Te związki mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Zbiory odmian wczesno-późnych przypadają na sierpień-wrzesień
Jak jeść?
- śurówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami
- duszona z mleczkiem kokosowym
- modra kapusta – duszona w stylu śląskim
- sałatka z czerwonej kapusty z karmelizowanymi orzechami i pomarańczami
- bigos z czerwonej kapusty
Seler korzeniowy
To warzywo o charakterystycznym, intensywnym smaku, które jest znane zarówno w formie korzeniowej, jak i naciowej. Jego zbiory w Polsce przypadają na sierpień i wrzesień. Seler jest bogaty w witaminy C, K oraz foliany, a także zawiera cenne minerały, takie jak potas i wapń. Ma działanie moczopędne i wspiera procesy detoksykacji organizmu, a dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie.
Jak jeść?
- surówka z selera z jabłkiem
- sałatka z selera a’la Waldorf z jabłkiem, orzechami i majonezem
- smażone cienkie plasterki podane z sosem pomidorowym
- zupa-krem z selera
- selerowe frytki – pieczone lub smażone
- składnik warzywnych gulaszy
Brukselka
Warzywo kapustne, bogate w błonnik, witaminy C, K oraz antyoksydanty, które wspierają zdrowie organizmu. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, choć często bywa niedoceniana ze względu na swoją goryczkę, którą można złagodzić odpowiednim przygotowaniem. Brukselka wspiera układ krążenia, wpływa korzystnie na zdrowie kości, a także może pomagać w walce z wolnymi rodnikami.
Jak jeść?
- Pieczona brukselka z czosnkiem i oliwą
- Duszona z orzechami i żurawiną
- Smażona brukselka z sosem sojowym
- Sałatka z brukselki z granatem i migdałami
Granat
To owoc pełen cennych wartości odżywczych, znany z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Granaty są również źródłem witaminy C, K oraz błonnika, co sprawia, że mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, układ krążenia i wspomagają trawienie.
Jak jeść?
- sałatka z granatem rukolą i wegańską fetą
- sok ze świeżych ziaren granatu
- dodatek do owsianki
- tarta z granatem
- dekoracja sałat, pieczonych warzyw