co jeść w sierpniu

Co jeść w sierpniu? Najlepsze sierpniowe warzywa i owoce w Polsce.

Co warto jeść w sierpniu?

Sierpień to miesiąc, kiedy wciąż możemy cieszyć się pełnią lata i bogactwem świeżych, sezonowych produktów, które dojrzewają pod słońcem. To idealny czas, aby sięgnąć po różnorodne warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Oto przewodnik po najlepszych warzywnych i owocowych wyborach na sierpień czyli co jeść w sierpniu!


pomidory co jeść w sierpniu

Pomidory

Pomidory są ponoć jednym z najbardziej ulubionych warzyw Polaków. Bogate w antyoksydanty, w tym likopen, wspierają pracę serca i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Jak jeść?

  • na surowo, jako zdrową przekąskę
  • sałatka z cebulą / pomidory z roślinną śmietaną
  • zupa – krem z pomidorów
  • klasyczna pomidorowa ze świeżych pomidorów
  • sosy do makaronu typu napoli, spaghetii
  • nadziewane warzywami i ryżem na zimno lub zapiekane
  • sałatka z pomidorków i awokado
  • sałatka caprese – plastry pomidorów podane z mozarellą roślinną i oliwą

baklazan co jeść w sierpniu

Bakłażan

Bakłażan, inaczej oberżyna, jest znany ze swojej mięsistej tekstury, co czyni go doskonałym składnikiem dla osób szukających alternatywy dla mięsa. Bogaty w potas, wapń i magnez jest również dobrym źródłem błonnika. Dodatkowo jest także niskokaloryczny.
W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające ogólne funkcjonowanie organizmu. Wśród nich znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają za kolor skórki.

Jak jeść?

  • pasta baba ganoush
  • faszerowany warzywami i kaszą/ryżem, a następnie zapiekany (koniecznie podany z sosem pomidorowym)
  • roladki z grillowanego bakłażana nadziewane z serkiem z tofu/nerkowców
  • krążki bakłażana smażone w cieście
  • zapiekanka typu musaka
  • gulasz typu caponata
  • wegańskie a’la śledzie z bakłażana

papryka co jeść w sierpniu

Papryka

Zielona, żółta, czerwona lub pomarańczowa. Podłużna, okrągła lub spiczasta. Każda papryka jest chrupiąca i bogata w witaminę C oraz beta-karoten.
Jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin (A, E i K), składników mineralnych (w szczególności potasu, manganu, żelaza i magnezu), błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy – flawonoidów i kwasów fenolowych.

Jak jeść?

  • na surowo jako przekąskę do dipów lub na kanapkę
  • nadziewana ryżem i warzywami i zapiekana
  • sałatka z kolorowych papryk, oliwek i cebuli
  • leczo paprykowe
  • składnik sałatek z ryżem, kukurydzą czy awokado
  • zupa-krem z papryki

brzoskwinie

Brzoskwinie

Brzoskwinie charakteryzują się miękką, soczystą teksturą i słodkim, delikatnie kwaskowatym smakiem, który może wahać się w zależności od odmiany. Są doskonałym źródłem witamin A i C oraz potasu. Dostarczają dużo błonnika. Są też bogate w antyoksydanty takie jak luteina.

Jak jeść

  • na surowo
  • w owocowych sałatkach i deserach
  • tofurnik z brzoskwiniami
  • duszone lub grillowane i nadziewane kremem lub bitą śmietaną
  • dżem lub konfitura


nektaryny

Nektaryny

Nektaryny, podobnie jak brzoskwinie, są bogate w witaminy A i C oraz błonnik. Ich łagodniejszy smak i gładka skórka sprawiają, że wiele osób woli je od brzoskwiń. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny

Jak jeść?

  • na surowo, w sałatkach owocowych
  • dodatek do owsianki lub musli
  • grillowane lub duszone nadziewane serkiem wytrawnym np. z tofu i orzechami

morele

Morele

Morele są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy A, co czyni je doskonałym wyborem dla zdrowia oczu. Morela ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniża ciśnienie, wspomaga trawienie oraz obniża cholesterol. Ze względu na zawartość żelaza oraz witaminy C morele polecane są jako wsparcie leczenia anemii.

Jak jeść?

  • na surowo lub w sałatkach owocowych
  • jako dodatek do owsianki lub musli
  • dżem lub konfitura
  • nadziewane kremowym, wytrawnym serkiem z nerkowców
  • dodatek do sałatek z roszponką i orzechami
  • grillowane, podane z syropem klonowym lub z agawy

śliwki

Śliwki

Śliwki to doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo.
Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Śliwki suszone zawierają aż 7,1 g błonnika w 100 g, natomiast surowe – 1,4 g.

Jak jeść?

  • na surowo
  • jako dodatek do owsianki
  • domowe powidła śliwkowe
  • pieczone z cukrem i cynamonem
  • zapiekana pod kruszonka
  • ciasto ze śliwkami
  • w sałatkach z rukolą lub roszponką, z dodatkiem orzechów i wytrawnych, wegańskich serów

Jabłka (wczesne odmiany)

Letnie odmiany jabłoni dojrzewają od lipca do września.  Nie nadają się do dłuższego przechowania i są rzadziej uprawiane niż odmiany jesienne oraz zimowe. To m.in. piros, antonówka, sunrise czy papierówka i czerwona papierówka (Early Geneva).

Jabłka dostarczają witamin C, E, B6 oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń, azot, magnez, mangan, miedź, a także błonnika pokarmowego, luteiny i cukrów prostych – głównie sacharozy i fruktozy.

Jak jeść?

  • na surowo
  • mus jabłkowy do deserów, naleśników czy pankejków
  • pieczone – nadziewane orzechami i daktylami z syropem z agawy
  • zapiekane pod kruszonka
  • jabłecznik lub szarlotka
  • świeżo wyciskany sok



Brokuł

Brokuł jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C, K, B6, B2, E i A. Znajdują się w nim także karotenoidy, które mają dobry wpływ na wzrok oraz minerały takie jak potas i wapń. Co ciekawe, brokuły zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego. Brokułom przypisuje się przede też właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności przeciwutleniacza sulforafanu. 

Jak jeść?

  • zupa-krem z brokuła
  • w daniach azjatyckich typu stir-fry
  • zapiekane w sosie beszamelowym
  • jarzynka na ciepło do obiadu podana z wegańskim masłem i bułka tartą
  • sałatka z tofu i kukurydzą z sosem majonezowo-czosnkowym
  • kremowo-brokułowy sos do makaronu
  • pasta kanapkowa z brokuła z dodatkiem pestek słonecznika i tofu
  • burger z brokuła

Odkrywając bogactwo sezonowych warzyw i owoców, możesz nie tylko urozmaicić swoją dietę, ale także znacząco wpłynąć na swoje zdrowie i samopoczucie. Sierpień obfituje w produkty, które warto wykorzystać w kuchni – cieszmy się nimi, póki są dostępne!

Smacznego!

A jeśli masz jakieś pytania na temat tego co warto jeść w sierpniu i jak przygotować dania z użyciem opisanych warzyw i owoców, koniecznie do mnie napisz!


Zobacz także

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *