co warto jeść w paźdizerniku

Co warto jeść w październiku?

Październik to czas, kiedy jesień rozkręca się na dobre, a stoły zaczynają uginać się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców. To doskonały moment, aby sięgnąć po świeże produkty, które są teraz w pełni dojrzałe i pełne smaku. Warto wprowadzić je do codziennego menu, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również zdrowotne. Co zatem warto jeść w październiku? Poznaj warzywa i owoce, które powinny znaleźć się na Twoim talerzu..


co warto jeść w październiku

Jabłka

Jabłka to symbol jesieni w Polsce. Są dostępne w wielu odmianach, zarówno słodkich, jak i bardziej kwaśnych. Jabłka są bogate w błonnik, witaminę C i antyoksydanty, które wspomagają układ trawienny i wzmacniają odporność.

Jak jeść?

  • na surowo, jako zdrową przekąskę
  • mus jabłkowy
  • ryż zapiekany z jabłkami o deserów, naleśników czy pankejków
  • pieczone jabłko z orzechami i syropem klonowym
  • jabłecznik, tarta, szarlotka
  • dodatek do owsianki
  • zapiekane pod kruszonką
  • świeżo wyciskany sok

gruszki

Gruszki

Gruszki dojrzewają w pełni jesienią. To owoce o soczystym i słodkim miąższu. Są bogate w błonnik, witaminę K oraz miedź, wspomagają trawienie i działają przeciwzapalnie

Jak jeść?

  • na surowo jako zdrową przekąskę
  • tarta lub ciasto z gruszkami
  • pieczone z orzechami i gorzką czekoladą
  • karmelizowane z patelni z sosem czekoladowym
  • gotowane w winie
  • dodatek do sałatek owocowych ale też wytrwanych np. z rukolą i orzechami włoskimi
  • gruszkowy kompot
  • gruszkowy dźem

Śliwki węgierki

To słodkie, mięsiste owoce, które wrzesień przynosi w najlepszej formie. Są bogate w witaminę K, błonnik oraz antyoksydanty. Wspierają trawienie i serce.

Jak jeść?

  • na surowo, jako zdrową przekąskę
  • placek ze śliwkami
  • powidła śliwkowe
  • nadziewane wytrawnym roślinnym serkiem lub pastą
  • zapiekane pod kruszonką
  • knedle ze śliwkami
  • kompot śliwkowy
  • śliwkowy chutney
  • powidła śliwkowe
  • kompot
  • tarta z kruszonką

Czarna rzepa

Mocne w smaku, ostre warzywo korzeniowe. Zawiera witaminę C, wspomaga odporność, działa oczyszczająco i wspiera trawienie

Jak jeść?

  • klasyczna surówka z czarnej rzepy z roślinną śmietanką
  • pieczona rzepa
  • zupa krem
  • surówka z czarnej rzepy z marchewką


co jeść w październiku

Dynia

Dynia to symbol jesieni i haloween. Bogata w beta-karoten, witaminę A i błonnik, wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy

Jak jeść?

  • Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym w stylu orientalnym
  • Aksamitny krem z dyni z oliwą
  • Pieczona, karmelizowana dynia
  • Dyniowe gnocchi lub kopytka
  • Placuszki z dyni
  • Ciasto dyniowe
  • Dynia marynowana

brokuły

Brokuł

Brokuł jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C, K, B6, B2, E i A. Znajdują się w nim także karotenoidy, które mają dobry wpływ na wzrok oraz minerały takie jak potas i wapń. Co ciekawe, brokuły zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego. Brokułom przypisuje się przede też właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności przeciwutleniacza sulforafanu. 

Jak jeść?

  • zupa-krem z brokuła
  • w daniach azjatyckich typu stir-fry
  • zapiekane w sosie beszamelowym
  • jarzynka na ciepło do obiadu podana z wegańskim masłem i bułka tartą
  • sałatka z tofu i kukurydzą z sosem majonezowo-czosnkowym
  • kremowo-brokułowy sos do makaronu
  • pasta kanapkowa z brokuła z dodatkiem pestek słonecznika i tofu
  • burger z brokuła

co warto jeść w październiku

Orzechy włoskie

Świeże orzechy włoskie to prawdziwa gratka w październiku. Źródło zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E, wspiera zdrowie serca i mózgu

Jak jeść?

  • na surowo jako zdrową przekąskę
  • dodatek do owsianki
  • pasztet / pasta orzechowa do kanapek
  • orzechy karmelizowane
  • dodatek do sałatek np. z jarmużem

co warto jeść w październiku

Jarmuż

Bogaty w witaminę K, wapń i żelazo, wspiera zdrowie kości i układ krwionośny

Jak jeść?

  • Chipsy z jarmużu
  • Smoothie z jarmużem, jabłkiem i bananem
  • Sałatka z jarmużu, pomarańczy i granatu
  • Stir-fry z jarmużem i orzechami
  • Pesto z jarmużu
  • Tofucznica z jarmużem
  • Dodatek do warzywnych gulaszy i curry


co warto jeść w październiku

Topinambur

Zawiera błonnik, żelazo i potas, wspiera układ krwionośny i zdrowie jelit.awidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jak jeść?

  • Zupa krem z topinamburu
  • Topinambur pieczony z ziołami
  • Chipsy z topinamburu
  • Puree z topinamburu

co warto jeść w październiku

Mandarynki

(początek sezonu)

Choć dostępne są cały rok to jesienia i zimą są najbardziej soczyste i pyszne. Ich pojawienie się zwiastuje zbliżające się święta.

Jak jeść?

  • na surowo jako zdrową przekąskę
  • sałatka owocowa
  • smoothie mandarynkowo-bananowe
  • mandarynkowe konfitury
  • mandarynki w gorzkiej czekoladzie


co warto jeść w październiku

Granat

To owoc pełen cennych wartości odżywczych, znany z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Granaty są również źródłem witaminy C, K oraz błonnika, co sprawia, że mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, układ krążenia i wspomagają trawienie.

Jak jeść?

  • sałatka z granatem rukolą i wegańską fetą
  • sok ze świeżych ziaren granatu
  • dodatek do owsianki
  • tarta z granatem
  • dekoracja sałat, pieczonych warzyw

Biała kapusta

Biała kapusta jest bogata w witaminę C, witaminę K oraz błonnik, wspierając odporność, zdrowie kości i trawienie. Działa przeciwzapalnie i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest również niskokaloryczna, co czyni ją idealnym warzywem w diecie odchudzającej.

Jak jeść?

  • klasyczna surówka z kapusty z marchewką i natka pietruszki
  • zapiekane pod sosem pomidorowym steki z kapusty
  • kapuśniak
  • pieczona kapusta z ziołami i czosnkiem
  • duszona, zasmażana kapusta
  • bigos ze świeżej kapusty
  • dodatek do dań str-fry i gulaszy warzywnych

Odkrywając bogactwo sezonowych warzyw i owoców, możesz nie tylko urozmaicić swoją dietę, ale także znacząco wpłynąć na swoje zdrowie i samopoczucie.

Smacznego!

A jeśli masz jakieś pytania na temat tego, co warto jeść w październiku i jak przygotować dania z użyciem opisanych warzyw i owoców, koniecznie do mnie napisz!


Zobacz także

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *