Co warto jeść w październiku?
Październik to czas, kiedy jesień rozkręca się na dobre, a stoły zaczynają uginać się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców. To doskonały moment, aby sięgnąć po świeże produkty, które są teraz w pełni dojrzałe i pełne smaku. Warto wprowadzić je do codziennego menu, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również zdrowotne. Co zatem warto jeść w październiku? Poznaj warzywa i owoce, które powinny znaleźć się na Twoim talerzu..
Jabłka
Jabłka to symbol jesieni w Polsce. Są dostępne w wielu odmianach, zarówno słodkich, jak i bardziej kwaśnych. Jabłka są bogate w błonnik, witaminę C i antyoksydanty, które wspomagają układ trawienny i wzmacniają odporność.
Jak jeść?
- na surowo, jako zdrową przekąskę
- mus jabłkowy
- ryż zapiekany z jabłkami o deserów, naleśników czy pankejków
- pieczone jabłko z orzechami i syropem klonowym
- jabłecznik, tarta, szarlotka
- dodatek do owsianki
- zapiekane pod kruszonką
- świeżo wyciskany sok
Gruszki
Gruszki dojrzewają w pełni jesienią. To owoce o soczystym i słodkim miąższu. Są bogate w błonnik, witaminę K oraz miedź, wspomagają trawienie i działają przeciwzapalnie
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
- tarta lub ciasto z gruszkami
- pieczone z orzechami i gorzką czekoladą
- karmelizowane z patelni z sosem czekoladowym
- gotowane w winie
- dodatek do sałatek owocowych ale też wytrwanych np. z rukolą i orzechami włoskimi
- gruszkowy kompot
- gruszkowy dźem
Śliwki węgierki
To słodkie, mięsiste owoce, które wrzesień przynosi w najlepszej formie. Są bogate w witaminę K, błonnik oraz antyoksydanty. Wspierają trawienie i serce.
Jak jeść?
- na surowo, jako zdrową przekąskę
- placek ze śliwkami
- powidła śliwkowe
- nadziewane wytrawnym roślinnym serkiem lub pastą
- zapiekane pod kruszonką
- knedle ze śliwkami
- kompot śliwkowy
- śliwkowy chutney
- powidła śliwkowe
- kompot
- tarta z kruszonką
Czarna rzepa
Mocne w smaku, ostre warzywo korzeniowe. Zawiera witaminę C, wspomaga odporność, działa oczyszczająco i wspiera trawienie
Jak jeść?
- klasyczna surówka z czarnej rzepy z roślinną śmietanką
- pieczona rzepa
- zupa krem
- surówka z czarnej rzepy z marchewką
Dynia
Dynia to symbol jesieni i haloween. Bogata w beta-karoten, witaminę A i błonnik, wspiera zdrowie oczu i układ odpornościowy
Jak jeść?
- Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym w stylu orientalnym
- Aksamitny krem z dyni z oliwą
- Pieczona, karmelizowana dynia
- Dyniowe gnocchi lub kopytka
- Placuszki z dyni
- Ciasto dyniowe
- Dynia marynowana
Brokuł
Brokuł jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów oraz witaminy C, K, B6, B2, E i A. Znajdują się w nim także karotenoidy, które mają dobry wpływ na wzrok oraz minerały takie jak potas i wapń. Co ciekawe, brokuły zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego. Brokułom przypisuje się przede też właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności przeciwutleniacza sulforafanu.
Jak jeść?
- zupa-krem z brokuła
- w daniach azjatyckich typu stir-fry
- zapiekane w sosie beszamelowym
- jarzynka na ciepło do obiadu podana z wegańskim masłem i bułka tartą
- sałatka z tofu i kukurydzą z sosem majonezowo-czosnkowym
- kremowo-brokułowy sos do makaronu
- pasta kanapkowa z brokuła z dodatkiem pestek słonecznika i tofu
- burger z brokuła
Orzechy włoskie
Świeże orzechy włoskie to prawdziwa gratka w październiku. Źródło zdrowych tłuszczów, białka i witaminy E, wspiera zdrowie serca i mózgu
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
- dodatek do owsianki
- pasztet / pasta orzechowa do kanapek
- orzechy karmelizowane
- dodatek do sałatek np. z jarmużem
Jarmuż
Bogaty w witaminę K, wapń i żelazo, wspiera zdrowie kości i układ krwionośny
Jak jeść?
- Chipsy z jarmużu
- Smoothie z jarmużem, jabłkiem i bananem
- Sałatka z jarmużu, pomarańczy i granatu
- Stir-fry z jarmużem i orzechami
- Pesto z jarmużu
- Tofucznica z jarmużem
- Dodatek do warzywnych gulaszy i curry
Topinambur
Zawiera błonnik, żelazo i potas, wspiera układ krwionośny i zdrowie jelit.awidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jak jeść?
- Zupa krem z topinamburu
- Topinambur pieczony z ziołami
- Chipsy z topinamburu
- Puree z topinamburu
Mandarynki
(początek sezonu)
Choć dostępne są cały rok to jesienia i zimą są najbardziej soczyste i pyszne. Ich pojawienie się zwiastuje zbliżające się święta.
Jak jeść?
- na surowo jako zdrową przekąskę
- sałatka owocowa
- smoothie mandarynkowo-bananowe
- mandarynkowe konfitury
- mandarynki w gorzkiej czekoladzie
Granat
To owoc pełen cennych wartości odżywczych, znany z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Granaty są również źródłem witaminy C, K oraz błonnika, co sprawia, że mają pozytywny wpływ na zdrowie serca, układ krążenia i wspomagają trawienie.
Jak jeść?
- sałatka z granatem rukolą i wegańską fetą
- sok ze świeżych ziaren granatu
- dodatek do owsianki
- tarta z granatem
- dekoracja sałat, pieczonych warzyw
Biała kapusta
Biała kapusta jest bogata w witaminę C, witaminę K oraz błonnik, wspierając odporność, zdrowie kości i trawienie. Działa przeciwzapalnie i pomaga w detoksykacji organizmu. Jest również niskokaloryczna, co czyni ją idealnym warzywem w diecie odchudzającej.
Jak jeść?
- klasyczna surówka z kapusty z marchewką i natka pietruszki
- zapiekane pod sosem pomidorowym steki z kapusty
- kapuśniak
- pieczona kapusta z ziołami i czosnkiem
- duszona, zasmażana kapusta
- bigos ze świeżej kapusty
- dodatek do dań str-fry i gulaszy warzywnych
Odkrywając bogactwo sezonowych warzyw i owoców, możesz nie tylko urozmaicić swoją dietę, ale także znacząco wpłynąć na swoje zdrowie i samopoczucie.
Smacznego!
A jeśli masz jakieś pytania na temat tego, co warto jeść w październiku i jak przygotować dania z użyciem opisanych warzyw i owoców, koniecznie do mnie napisz!