Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to wypiek, który łączy w sobie delikatną słodycz, wilgotną konsystencję i aromatyczne przyprawy. Idealne na każdą okazję – czy to świąteczny stół, niedzielne popołudnie, czy po prostu chwila przyjemności przy kawie.
3 lutego to Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej mam dla Was wyjątkowy przepis na wegańskie ciasto marchewkowe. Bez jajek i nabiału, ale z maksymalną dawką smaku i aromatu.
Ciasto marchewkowe – przepis
Składniki na ciasto
- 1 i 2/3 szklanki startej na tarce o drobnych oczkach marchwi
- 40 g margaryny roślinnej
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 0.5 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek lub żurawiny
- Szczypta soli
- Cynamon (do smaku)
- Opcjonalnie: płatki migdałów, orzeszki ziemne albo inne ulubione nasiona i orzechy
Masa do ciasta
[opcjonalnie – ciasto możesz też polać polewą czekoladową lub lukrem]

Składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego
- Szczypta soli
- 150 g migdałów
- 150 g orzechów nerkowca
- ( lub 300 g nerkowców albo 300 g migdałów )
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie
- Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
- Kiedy orzechy będą miękkie, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Przełóż do miski, dodaj mleko roślinne, szczyptę soli i jeśli chcesz również jedną lub dwie łyżki cukru.
- Zmiksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym
- Przelej powstałą miksturę przez sitko i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wykorzystaj do ciasta marchewkowego.
Wykonanie ciasta
- W dużej misce umieść wszystkie suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru, cynamon) i dobrze wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Następnie posiekaj na drobne kawałki orzechy oraz inne wybrane ziarna i suszone owoce.
- Margarynę rozpuść w rondelku, dodając do niej połowę cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Roztopiony tłuszcz z cukrem wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
- Kiedy masa dobrze się połączy, dodaj do niej suszone owoce, nasiona i orzechy. Ponownie wymieszaj, po czym dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę. Powinno powstać kremowe, dość gęste ciasto.
- Do formy wyłożonej papierem przelej przygotowane ciasto.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut. Po upływie tego czasu sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto dobrze się upiekło. Jeśli tak, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia, nie wyciągając go z foremki od razu
- Na górze ciasta rozsmaruj grubą warstwę kremu orzechowego i posyp kandyzowana skórką z pomarańczy lub prażonymi migdałami. Lub przekrój ciasto na pół, przełóż kremem, a wierzch polej lukrem cytrynowym i także posyp skórką pomarańczową.
Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi z pochodzi z e-booka Wegańskie Święta
E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.
Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.
Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.
Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.
