ciasto marchewkowe
|

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to wypiek, który łączy w sobie delikatną słodycz, wilgotną konsystencję i aromatyczne przyprawy. Idealne na każdą okazję – czy to świąteczny stół, niedzielne popołudnie, czy po prostu chwila przyjemności przy kawie.

3 lutego to Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej mam dla Was wyjątkowy przepis na wegańskie ciasto marchewkowe. Bez jajek i nabiału, ale z maksymalną dawką smaku i aromatu.


Składniki na ciasto

  • 1 i 2/3 szklanki startej na tarce o drobnych oczkach marchwi
  • 40 g margaryny roślinnej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 0.5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • Szczypta soli
  • Cynamon (do smaku)
  • Opcjonalnie: płatki migdałów, orzeszki ziemne albo inne ulubione nasiona i orzechy

Masa do ciasta

[opcjonalnie – ciasto możesz też polać polewą czekoladową lub lukrem]
ciasto marchewkwe

Składniki

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • Szczypta soli
  • 150 g migdałów
  • 150 g orzechów nerkowca
  • ( lub 300 g nerkowców albo 300 g migdałów )
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie

  • Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
  • Kiedy orzechy będą miękkie, pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Przełóż do miski, dodaj mleko roślinne, szczyptę soli i jeśli chcesz również jedną lub dwie łyżki cukru.
  • Zmiksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym
  • Przelej powstałą miksturę przez sitko i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wykorzystaj do ciasta marchewkowego.

Wykonanie ciasta

  • W dużej misce umieść wszystkie suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru, cynamon) i dobrze wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  • Następnie posiekaj na drobne kawałki orzechy oraz inne wybrane ziarna i suszone owoce.
  • Margarynę rozpuść w rondelku, dodając do niej połowę cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Roztopiony tłuszcz z cukrem wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
  • Kiedy masa dobrze się połączy, dodaj do niej suszone owoce, nasiona i orzechy. Ponownie wymieszaj, po czym dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę. Powinno powstać kremowe, dość gęste ciasto.
  • Do formy wyłożonej papierem przelej przygotowane ciasto.
  • Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut. Po upływie tego czasu sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto dobrze się upiekło. Jeśli tak, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia, nie wyciągając go z foremki od razu
  • Na górze ciasta rozsmaruj grubą warstwę kremu orzechowego i posyp kandyzowana skórką z pomarańczy lub prażonymi migdałami. Lub przekrój ciasto na pół, przełóż kremem, a wierzch polej lukrem cytrynowym i także posyp skórką pomarańczową.

Smacznego!


Przepis na ciasto pochodzi z pochodzi z e-booka Wegańskie Święta

E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.

Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.

Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.

Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.

wegańskie święta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *