Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki to klasyka późnej wiosny i lata. A właśnie maj i czerwiec to sezon na botwinkę – młode buraczki z liśćmi. Idealne do przygotowania pysznego, orzeźwiającego chłodnika.
Poznaj sprawdzony przepis na chłodnik i daj się oczarować wiosenno-letnim smakom kuchni polskiej w wersji roślinnej.
Składniki (dla 4 osób)
- 2 duże pęczki botwinki (buraczki z liśćmi)
- 1-1.5 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 400 – 500 ml jogurtu kokosowego
- 400 – 500 ml jogurtu sojowego
- 2-3 świeże ogórek lub ogórki małosolne
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- do podania: ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem
Wykonanie
- Botwinkę dokładnie umyj i oddziel buraczki od liści. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, pokrój na kawałki łodyżki a liście posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone buraczki i smaż parę minut. Następnie dodaj pokrojone łodygi i liście i duś jeszcze kilka minut posypując solą i dodając sok z cytryny. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 10-15 minut.
- Następnie odstaw garnek z ognia i pozwól, aby wywar przestygł.
- Gdy wywar będzie już chłodny, dodaj jogurt kokosowy i sojowy. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj wszystkie warzywa do chłodnika.
- Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodatkowym sokiem z cytryny. Chłodnik przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
- Podawaj chłodny, dekorując każdą porcję dodatkowym koperkiem i szczypiorkiem.
Porady
- Z podanej ilości botwinki i jogurtów wyjdzie dość gęsty chłodnik. Jeśli wolicie chłodnik rzadszy, można dodać więcej wody do gotowania botwinki lub nieco mniej jogurtu.
- Chłodnik podany z młodymi ziemniakami z wegańskim masłem lub pieczonymi ziemniakami stanowi świetne wiosenno-letnie danie obiadowe.
- Do chłodnika możecie dodać tofu pokrojone w kostkę
- Dobrze pasować będzie także awokado w plasterkach
Podzielcie się w komentarzu czy podobał Wam się mój przepis na chłodnik z botwinki!
Przepis pochodzi z E-booka Wegańskie dania z buraka.
Jeśli lubicie buraki, w tym e-booku znajdziecie ponad 20 inspirujących i niebanalnych przepisów!