chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to klasyka późnej wiosny i lata. A właśnie maj i czerwiec to sezon na botwinkę – młode buraczki z liśćmi. Idealne do przygotowania pysznego, orzeźwiającego chłodnika.

Poznaj sprawdzony przepis na chłodnik i daj się oczarować wiosenno-letnim smakom kuchni polskiej w wersji roślinnej.

Składniki (dla 4 osób)

  • 2 duże pęczki botwinki (buraczki z liśćmi)
  • 1-1.5 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 400 – 500 ml jogurtu kokosowego
  • 400 – 500 ml jogurtu sojowego
  • 2-3 świeże ogórek lub ogórki małosolne
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • do podania: ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem
chłodnik z botwinki

Wykonanie

  • Botwinkę dokładnie umyj i oddziel buraczki od liści. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, pokrój na kawałki łodyżki a liście posiekaj.
  • W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojone buraczki i smaż parę minut. Następnie dodaj pokrojone łodygi i liście i duś jeszcze kilka minut posypując solą i dodając sok z cytryny. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 10-15 minut.
  • Następnie odstaw garnek z ognia i pozwól, aby wywar przestygł.
  • Gdy wywar będzie już chłodny, dodaj jogurt kokosowy i sojowy. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj wszystkie warzywa do chłodnika.
  • Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodatkowym sokiem z cytryny. Chłodnik przed podaniem schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
  • Podawaj chłodny, dekorując każdą porcję dodatkowym koperkiem i szczypiorkiem.

Porady

  • Z podanej ilości botwinki i jogurtów wyjdzie dość gęsty chłodnik. Jeśli wolicie chłodnik rzadszy, można dodać więcej wody do gotowania botwinki lub nieco mniej jogurtu.
  • Chłodnik podany z młodymi ziemniakami z wegańskim masłem lub pieczonymi ziemniakami stanowi świetne wiosenno-letnie danie obiadowe.
  • Do chłodnika możecie dodać tofu pokrojone w kostkę
  • Dobrze pasować będzie także awokado w plasterkach

Podzielcie się w komentarzu czy podobał Wam się mój przepis na chłodnik z botwinki!

Przepis pochodzi z E-booka Wegańskie dania z buraka.

Jeśli lubicie buraki, w tym e-booku znajdziecie ponad 20 inspirujących i niebanalnych przepisów!

wegańskie dania z buraka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *