Bigos z wędzonym tofu i grzybami

Bigos to danie, które nieodłącznie kojarzy się z polskimi świętami i rodzinnymi spotkaniami. W tym przepisie przygotowałam jego wegańską wersję – pełną aromatu, głębokiego smaku, którą gotuje już od ho ho ho , bez mała 20 lat! Bigos z wędzonym tofu to jednak w mojej kuchni nowość, ma zaledwie lat kilka – mniej więcej tyle, od kiedy tofu wędzone pojawiło się w regularnej sprzedaży sklepach. Tofu dodaje bigosowi wyjątkowego charakteru.

Ten bigos to roślinna propozycja, która zachwyci zarówno wegan, jak i mięsożerców.

Przed przystąpieniem do gotowania zachęcam, aby dokładnie przeczytać cały przepis – uwzględniając szczególnie część z poradami i sugestiami. Znajdziesz tam wskazówki, które ułatwią przygotowanie i sprawią, że Twój bigos będzie perfekcyjny!

Zapraszam do kuchni – to danie, które wprowadzi świąteczną atmosferę do Twojego domu. 


bigos z wedzonym tofu

Składniki

  • Suszone grzyby (borowiki, podgrzybki) – 40-80 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Marchewka – 1 sztuka
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • Kiszona kapusta 2 kg
  • 300-400 g wege kiełbasek, boczku lub innych zamienników
  • 180 g tofu wędzonego
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina lub soku porzeczkowego (opcjonalnie)
  • 1-2 l wody

Przyprawy

  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie

  • Grzyby namocz w wodzie na kilka godzin, następnie gotuj przez 30 minut, odsącz (wywar zachowaj) i pokrój na mniejsze kawałki
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kapustę drobno posiekaj, marchewkę pokrój w cienkie półplasterki
  • W dużym garnku lub woku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, podsmaż delikatnie cebulę, dodaj marchewkę i przyprawy sypkie, podsmażaj mieszając 2-3 minuty, a następnie dodaj kapustę, smaż dokładnie mieszając kilkanaście minut.
  • Wlej wywar z grzybów oraz dodaj grzyby ugotowane i wodę – gotuj-duś na wolnym ogniu kilka godzin, w razie potrzeby dolewając więcej wody, tak aby kapusta się nie przypaliła. Gotowanie zajmie ok 2-3 godziny. (Opcjonalnie pogotuj 1-2 godziny, przestudź, schowaj w zimne miejsce, kolejnego dnia doprowadź do gotowania i postępuj jak w punkcie kolejnym)
  • Podsmaż zamienniki mięsa na patelni, dodaj do bigosu. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż tofu wędzone, także dodaj do bigosu. Wlej wino lub sok, dodaj koncentrat pomidorowy. Pokrój drobno wędzone śliwki, wymieszaj z całością. Bigos gotuj jeszcze na małym ogniu co najmniej pół godziny. Dopraw solą i pieprzem.

Porady:

  • Podstawą dobrego bigosu jest bardzo dobra kapusta! Użyj kapusty od lokalnego, sprawdzonego producenta – dostawcy lub znajdź kapustę bio. Kupiona w folii w markecie, może przynieść rozczarowujący smak całości.
  • Bigos możesz przygotować z kapusty kiszonej i białej. Proporcje kapusty jakie ja lubię to 0.5 białej do 1 kiszonej. Jeśli lubisz bigos mniej kwaśny możesz dodać kapustę w proporcji 1:1 ( Czyli np 1 kg kapusty białej i 1 kg kapusty kiszonej lub 1.5 kg kapusty kiszonej i ok 0.7 kg białej)
  • Jako zamiennik mięsny możesz użyć wyłącznie wędzonego tofu – wtedy zwiększ jego ilość.
  • Tofu przed smażeniem możesz obtoczyć w mące ziemniaczanej, ale wówczas proces smażenia będzie trudniejszy – warto pokroić tofu na większe kawałki, gdyż musisz je przysmażyć z każdej strony.
  • Zamienniki mięsne: Łącznie potrzebujesz ok 300-400 g – 2 opakowania. Można użyć np. parówek wędzonych lub ostrych, kiełbasek śląskich, boczku lub grubszej szynki. <Ja najbardziej lubię kiełbaski a’la śląskie oraz szynkę czosnkową z bezmięsny i oczywiście wędzone tofu.> Kiełbaski pokrój w półplasterki, szynki, boczek w mniejsze kawałki. Smaż partiami na patelni.
  • Jeśli lubisz suszone grzyby, śmiało możesz użyć ich więcej.
  • Oprócz śliwek suszonych można też dodać suszone morele i/lub daktyle.
  • Bigos przechowuj w niskiej temperaturze. Jeśli jest chłodno lub są przymrozki – możesz wynieść szczelnie zamknięty garnek na balkon.
  • Najlepszy jest po 1-2 dniach. Postoi i będzie dobry nawet tydzień!
  • Porada techniczna: Bigos dobrze jest ugotować rano lub w ciągu dnia – będziesz mieć więcej czasu na wywietrzenie z domu zapachu gotowanej kapusty.

Smacznego!


Ten i inne przepis na bigos znajdziesz e-booku Wegańskie Święta

E-book zawiera 85 przepisów wegańskich, od zup po dania główne, pasztety, sałatki, przekąski, desery i napoje.

Każdy przepis jest dokładnie opisany z listą składników i instrukcjami przygotowania. Dodatkowo znajdziesz przydatne wskazówki o tym jak przygotowywać potrawy i informacje o kuchennych niezbędnikach.

Każda z 10 części zaczyna się od wprowadzenia, odniesienia do historii przepisów, często zawiera wyjaśnienia i przydatne tipy.

Całość wieńczą klimatyczne, ładne zdjęcia, które mogą być wprowadzeniem do przedświątecznego nastroju lub fajną inspiracją.

wegańskie święta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *